Milyen érveket mondjak anyámnak, hogy elfogadja, hogy nem szeretnék egyetemre menni?
Érvekre lenne szükségem, mert én már minden kártyám kijátszottam. Elmondtam, hogy utálok tanulni, a 3 év nekem túl sok, hogy tanuljak, ráadásul olyat, amit nem szeretnék. Függetlenedni, dolgozni szeretnék, minél korábban (2 éve dolgozok suli mellett is). Kozmetikus "okj"-re szeretnék menni, ott is 2 év a képzés, szóval a tanulmányokat nem hagynám abba (tudom, tudom, túl telített a szakma, meg amúgy se csinál semmit a kozmetikus, ezeket ne írjátok le légyszi). Szociológiát kéne tanulnom, de semmit nem érnék vele, nem szeretnék se gyámügyön se hajléktalan szállón dolgozni, illetve irodán sem. Emberekkel szeretnék foglalkozni.
Mit mondhatok még anyámnak, hogy ezt elfogadja?
Minek tanulj valamit amiben nem vagy boldog?
Nagyon a Te cipődben járok, most, 21 évesen érettségiztem újra egy tárgyból, és bizony szakot fogok váltani. Mostanra sikerült függetlenednem. Apám iszonyat haragos rám (nekem Anyum már nem él sajnos) viszont nem függök tőle, ezáltal nem érdekel...
Nehéz nagyon, fel a fejjel, nem vagy egyedül...
1. Nem számít a diploma, főleg, ha csak azért kell, mert "anyu/apu ezt akarja". Annak úgy nincs értelme, csak akkor, ha szívből csinálod.
2. Hamarabb tudnál önállósodni. Hamarabb tudnál vállalkozást nyitni, így hamarabb ki tudnál repülni a családi fészekből.
3. Az életben nem a papír számít basszus. Csak az, hogy boldog legyél. Egy életed van, rohadt kevés időnk van, ne más életét éld!
Állj ki magadért, légy erős, légy határozott. Csak ügyesen!😊
Én azt tapasztaltam, hogy munka terén rohadtul megszívtam hogy nincs akár csak egy büfészakos diplomám. Nem az számít miből van csak legyen.Lehet diplomád abból is amit szeretnél csinálni csak ugye az több meló mint egy okj(félre ne értsd én is elvégeztem egyet,de csak azért mert nem volt annyi pontszámom hogy egyetemen egy szakon tanuljam ki a szakmát ami érdekel, így maradt a sima okj verzió :( )
Egyébként számítsd bele, hogy kozmetikusként bérelned kell asztalt és saját kuncsaft körrel rendelkezni stb. ehhez meg kezdő tőke kell, szóval kezdj el félretenni és már okj alatt összeszedni a vevőidet mellékes munka által, ha már belejössz a gyakorlatba.
és igen ez a szakma nem egyszerű sok kozmetikus van, szóval nem árt ha legalább a kerületedben jól csinálod majd. Valaki pedig ezt írta a szociológiáról:
"Szerintem borzasztóan jó szak. El is mondom, miért.
(1) Statisztika – olyan matematikai alapjaik vannak, amelyeket gyakorlatilag senki nem tud utánuk csinálni... Márpedig az egyik jövőtálló iparág a big data elemzése... Statisztikában verhetetlenek...
(2) Kutatási módszertan – megtanulnak rendesen kutatni, kérdéseket feltenni, problémákat lebontani stb. Ez nagyon hasznos skill.
(3) Társadalmi problémák, összefüggések – egy csomó területen ez nagyon fontos, például marketing, termékfejlesztés stb.
Összefoglalva nagyon hasznos gyakorlati tudást ad több területen, igaz, mellé kell még tolni valami közgazdaságtant (például külkert), de ez mindenre igaz.
Tudomásul kell venni, hogy a munkahelyeken a szakmák nagy része nem feleltethető meg direktben egyik felsőoktatási képzésnek sem; és hogy munkahelyen tanul legtöbbet az ember. Ha vannak jó alapjai. És a szociológia atom jó alap.
Nagyon fontos az egyetem mellett már az első évtől bekönyörögni magadat gyakornoknak nagy cégekhez és egyetem mellett céges gyakorlatot szerezni."
Ez annyit tesz nem feltétlenül kell olyan munkát elvégezni ami a szociológiához kötődik, mert sok munkánál csak jól néz ki ha van, nem feltétlenül olyan állásokkal jár mint amiket te írtál példának.
6-os
Középiskolában közgazdaság szakon voltam. Volt pl statisztikám is, a közgáz érettségin jó, ha 30 pontom lett. Utálom az egészet, egyáltalán nem érdekel és a hideg ráz a gondolattól, hogy egy nagy multinál kell dolgoznom, főleg irodán. Félreértés ne essék, Starbucksban dolgoztam, az is egy nagy multi, de azért más szimpla baristaként, mint az irodából okoskodni.
Tudom, ezt valaki más írta, nem te, de így sem érzem azt, hogy meggyőző lenne, hiszen még mindig ott a sok negatívum a szemem előtt az egyetemmel kapcsolatban.
Megértem, hogy sokaknak nehéz elhelyezkedni diploma nélkül, de én kifejezetten nem szimpatizálok azokkal a munkákkal, amihez diploma kell.
A tőkével, vendégkörrel, stb. Tisztában vagyok, gondoltam ezekre :)
Köszönöm a segítséget, jó volt hallani más szemszöget is, bár a döntésem így sem változott.
Anyu, nem akarok és nem is megyek egyetemre.
Ennyi.
Ha szóba jöhet az egyetem, akkor már nagykorú vagy, azt csinálsz amit akarsz, nem kell anyád engedély e.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!