Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Szülő-gyermek kapcsolat » Hogyan bocsássak meg apámnak,...

Hogyan bocsássak meg apámnak, anyámnak és anyám férjének?

Figyelt kérdés

Apám egy éves korom előtt elhagyott minket, minden nyom nélkül. Azóta ritkán fizetett minimum gyerektartást, hogy elkerülje a börtönt, de nem beszéltünk.

Anyám boldogtalan volt. Az életben sikertelen volt, sosem volt elég pénze, de egy kicsit sem törekedett, hogy jobb életünk lehessen. Még kisgyerek koromban összejött a mostani férjével, aki nem fogadott el engem. Bántalmazott szóban, fizikailag. Anyám nem állt ki sosem mellettem, a mai napig együtt vannak. Sosem kaptam anyagi és érzelmi támogatást sem. Gyerekük is született. Én magam voltam, dolgoztam mióta az eszemet tudom, és a barátaim segítettek. Anyám is bántott, elköltöztem, amint lehetett. A karrieremben kimondottan sikeres vagyok, hatalmas hajtóerő a múltam. Viszont erősen szorongok, és bizalmatlan vagyok. Ez pedig lassan felemészti a teljesítményemet. Szeretnék egy morális útmutatást, hogy mit kezdjek a múltammal. Nem szeretném, hogy tönkretegyen. 22 vagyok, teljesen független tőlük minden tekintetben.

Mit gondoltok?

Köszönöm előre is.

2021. máj. 31. 01:02
1 2 3
 1/23 anonim ***** válasza:
83%
Azt hogy ezt mind elmondanám anyámnak, azután minden kapcsolatot megszakítanék velük
2021. máj. 31. 01:38
 2/23 anonim ***** válasza:
94%
Ezzel valóban nagyon nehéz lehet együtt élni, sajnálom, hogy nem egy érzelmileg támogató, meleg légkörben nőttél fel. A terápiát nagyon tudom ajánlani, most én is ezen az úton vagyok, és segít feldolgozni. Mert ezek olyan dolgok, amik nem rajtad múltak.
2021. máj. 31. 01:40
 3/23 anonim válasza:
85%

(Tartod velük a kapcsolatot?)

Szerintem több út létezik, de mindenkinek más válik be. Vagy épp több is)

Pl.: 1.: elmondod nekik mindazt, ami nyomaszt. Tudjanak róla, dolgozzon bennük is a dolog, talán idővel bocsánatot kérnek, (lehet, hogy bennük is vannak kimondásra váró mondatok,) de ha nem, te akkor is megkönnyebbülsz. . 2.: Írhatsz egy levelet, amit vagy eljuttatsz, vagy nem. Ha nem, akkor a magad terápiáját szolgálta. (Írd le benne a negatívumokat, de a pozitívumokat is.) (Az is van ám, ha kell, leírom mi(k)re gondoltam.)

3.: Amikor csak teheted, tegyél jó dolgokat (segíts rászorulón, betegen stb..., olyankor mindig, tudatosan gondolj arra, hogy ez a segítség nekik is köszönhető, mert általuk lettél pontosan az, aki vagy, ők voltak a sorsod, jellemed kovácsai, hogy végül elérd a mostani szinted anyagilag és morálisan is, (így az akkori rossz cselekedeteiket képes vagy átfordítani jóvá, ez is megkönnyebbülést szokott adni .. 4.: juttasd mindig eszedbe, hogy ez már a múlt, a jövő pedig előtted áll, tedd mérlegre, hogy ez a múltbéli, rossz x év (10-20) az egész életed, akár még 60-70 éved nem ronthatja el, mert az már a te hibád (is), amiért hagyod. Gondolj arra, egy életed van, leélheted úgy, hogy beleragadsz az önsajnálatba, akkor győzött a helyzet, a “feladvány”, vagy elengeded, vagy “átfordítod” és akkor te győztél. Hullámozni fog, ha meg is bocsátasz idővel, néha újra elővillan a sértettség, fájdalom, harag, de egyre ritkábban, gyengébben.

Ha nem megy magadtól, egy jó pszichiáter is segíthet a feloldásban.

2021. máj. 31. 04:20
 4/23 anonim ***** válasza:
86%
Nagyon sajnálom, hogy így alakult a gyermekkorod. Hogy mi a megoldas? Egy biztos, az nem lesz gyors, konnyu és hatékony. Szerető tarssal hogy állsz?
2021. máj. 31. 05:22
 5/23 anonim ***** válasza:
93%

Nekem azt mobdta egy bölcs ember, hogy a harag legnagyobbcsapdája, hogy téged felemészt, de a rohadékot aki iránt érzed, semmiben nem befolyásaolja. Talán nem is tud róla. De ha igen, az se árt neki annyit mint neked.

Ezt megélni nehéz, de ha sikerül, akkor nagyon felszabaditó.

(Nyilván a tetlegességet érezné,de aztörvénytelen és ha jól értem, nálad nem alternativa.)

2021. máj. 31. 06:00
 6/23 anonim ***** válasza:
95%

Nekem mag azt mondta egy másik bölcs ember, hogy

- nem te vagy a Jóisten, hogy mindent megbocsáss

- a harag jó dolog, abból a szempontból, hogy figyelmeztet arra, hogy elkerüld az illetőt, ne menj házhoz egy újabb seggberúgásért.

-az emberi agy olyan, hogy a túlélés érdekében törli a negatív dolgokat. A harag az, ami ébren tartja a sérelmeidet, meg téged, hogy kerüld el az ujabb hasonló helyzetet.

-szóval a harag nem ördögtől való dolog.

- a harag általában motivál arra ,hogy visszaad a bántást, hogy törlessz a bántalmazónak. Ha csak ülsz és haragszol-az értelmetlen, az tényleg tönkretesz téged.

Egy valóban JÓ pszichologus sokat segíthet neked.

2021. máj. 31. 07:48
 7/23 anonymousreview60 ***** válasza:
96%

1. Harag/megbocsátás: Nem vagy köteles megbocsájtani. Hovatovább nem is kell feltétlenül megbocsájtani. Azonban nem érdemes rájuk haragudnod (de szabad), mert az nem okoz örömöt neked, ráadásul veszteséget sem a vétkeseknek (szüleid), ellenben a bármiféle neked jó dologtól (film, szex, koncentrálás a munkában) elvonja az energiát, időt.Oscar Wilde mondta, hogy a legnagyobb bosszú jól élni.

2. A szüleidet elvesztetted. Jó korán. Ezt el kell gyászolni. Ebben rengeteget segíthet egy pszichoterapeuta.

3. A lezárásban segíthet (de nem feltétlenül), ha elmondod anyádnak, hogy mit éreztél. Alapvetően tagadni, hárítani fog.

Az enyém is ezt csinálta az elején. Mára már megértette kb., hogy mikor és mi volt benne az ő vétke, hogy én és a kettőnk kapcsolata olyan, amilyen, csak még nem tette ezt teljesen magáévá. Közben ettől szenved, ami nekem nem jó érzés.

2021. máj. 31. 08:26
 8/23 anonim ***** válasza:
93%
nem kell megbocsatani ha nem erzed ugy. van kulonbseg az izzo gyulolet es a keseruseg kozott, teljesen termeszetes ha te keseru vagy irantuk. azt javaslom zard le az eletednek azt a reszet, alapits sajat csaladot, ha szeretnel, es jarj el pszichologushoz. sokat tud segiteni a gyerekkori traumak feldolgozasaban
2021. máj. 31. 09:18
 9/23 anonim ***** válasza:
100%
Én elmondanék mindent anyumnak és utána ignore.
2021. máj. 31. 10:47
 10/23 A kérdező kommentje:

Köszönöm az eddigieket, jó, hogy ennyien segítetek nekem.

Egyedül anyámmal tudnék beszélni. Régebben, mikor megpróbáltam, kiakadt. Meglátjuk mi lesz most. A kapcsolatot minimálisra csökkentem.

2021. máj. 31. 11:02
1 2 3

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!