Hogyan bocsássak meg apámnak, anyámnak és anyám férjének?
Apám egy éves korom előtt elhagyott minket, minden nyom nélkül. Azóta ritkán fizetett minimum gyerektartást, hogy elkerülje a börtönt, de nem beszéltünk.
Anyám boldogtalan volt. Az életben sikertelen volt, sosem volt elég pénze, de egy kicsit sem törekedett, hogy jobb életünk lehessen. Még kisgyerek koromban összejött a mostani férjével, aki nem fogadott el engem. Bántalmazott szóban, fizikailag. Anyám nem állt ki sosem mellettem, a mai napig együtt vannak. Sosem kaptam anyagi és érzelmi támogatást sem. Gyerekük is született. Én magam voltam, dolgoztam mióta az eszemet tudom, és a barátaim segítettek. Anyám is bántott, elköltöztem, amint lehetett. A karrieremben kimondottan sikeres vagyok, hatalmas hajtóerő a múltam. Viszont erősen szorongok, és bizalmatlan vagyok. Ez pedig lassan felemészti a teljesítményemet. Szeretnék egy morális útmutatást, hogy mit kezdjek a múltammal. Nem szeretném, hogy tönkretegyen. 22 vagyok, teljesen független tőlük minden tekintetben.
Mit gondoltok?
Köszönöm előre is.
Feltételezem, hogy nő vagy.
Én férfiként 16 éves koromban éreztem magam annyira "erősnek", hogy fel tudtam lépni a mostohaapámmal szemben. Később kollégiumba mentem, amikor távollétemben visszakönyörögte magát. De ezután már tartott tőlem, s anyámmal is másként viselkedett.
Lényegében minimálisra szorítottuk egymással a kapcsolatot. Majd anyám halála után -mindent nála hagyva- végleges szakítás. Ö sem "mert" engem többet keresni.
Ő egy életen át nem tudott normális körülményeket teremteni.
Bár 10 év albérlet után megfelelő társsal nekünk sikerült.
Én is így tartom igazán helyesnek legbelül: sokszor próbáltam eredménytelenül, ha újra leülnék ugyanúgy eredménytelen lenne. Anyám állítása szerint ő egy áldozat.
Irányelvekre, morális útmutatásra van szükségem, hogy elvek mentén először is meg tudjam hozni a lehetőleg helyes döntést. Ha ez megvan, elkezdek dolgozni magamon pl szerető meditálással, és keresek ilyen közösségeket is.
Ha megszakítanám a kapcsolatot, és anyám beteg lenne vagy meghalna, a lelkiismeretem furdalna. De ha arra gondolok, hogy szívességet tegyek, mar a keserűség.
Utolsó: ételt azért kaptam. Őszintén nem tudom ezért hálásnak kellene-e lennem ezen körülmények között, az önbizalmam szerintem egy kicsit meg van tépázva. Azt is sokszor megkaptam anyámtól, hogy ne merjek haragudni rá, mert ő nem dobott el, mint apám, és árvaházban lennék amúgy.
Tudok nemet mondani.
Az állandó lakcímem köt oda, mivel egyelőre nincs ingatlan a nevemen.
Az irányelv az, hogy gondolkoznod kell azon, hogy anyád mit és miért tehetett (pl. őt verte az apja, emiatt ő is téged minden nap vagy éppenhogy csak hetente vagy soha; vagy beszélgetni akartál vele, de sosem ért rá, mert dolgozott vagy a TV előtt döglött stb.). Amikor úgy érzed, már mindent figyelembe vettél, tegyél még 1 vagy 2 lépést előre.
Ha megérted, hogy mi lehetett/volt az oka annak, hogy ő így tett, akkor könnyebb lesz elfogadnod (ettől még nem örülsz) a helyzetet, és elgyászolni azt, hogy nem olyan anyád volt, amilyen lehetett volna (nem tökéletes, csak kb. oké). Könnyebb lesz nem haragudni.
Ebben a feltárásban borzasztóan sokat tud segíteni egy terapeuta.
Azt, hogy anyád milyen volt, vagy kitalálod magadtól a terapeutától vagy megkérdezed anyádat. Ez utóbbi veszélyes, mert nagyon könnyen abba mehet át, hogy vádolod anyádat (még ha tudatosan nem is akarod) vagy ő veszi annak a kérdéseidet. Nálam mindkettő megtörtént. Ha valami jó viszonyra törekszel anyáddal, ne tőle kérdezősködj! Ha mégis ezt teszed, nagyon törekedj a semleges hangvételre!
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!