Mit kezdjek a rokonok kéretlen megjegyzéseikkel, beszólogatásaikkal? Szerintetek kinek van igaza? 22/L
Jelenleg szüneteltetem az egyetemi tanulmányaimat, mert a második online félév végére már sajnos azt éreztem, hogy én ezt így nem tudom tovább folytatni. Akkor már nagyon rosszul éreztem magam, kimerült voltam, elfogyott minden motivációm, nem tudtam aludni, nem tudtam koncentrálni semmire, nem tudtam normálisan tanulni, sokat stresszeltem és szorongtam stb. és így egyszerűen nem voltam képes teljesíteni. Sokáig gondolkoztam és végül azt láttam legjobbnak, ha passziválok és ez így is történt. Azóta is itthon vagyok és miután kipihentem az egyetemet és annak minden velejáróját, próbálom lefoglalni magam (hobbi, sport, egyéni tanulás, kis kimozdulás és ilyesmi), több időt szánni magamra, valamennyire rendbe kapni magam és majd ezt követően szeretnék picit előre dolgozni (pl. szakdolgozatot írni). Viszont még nem érzem magam késznek arra, hogy belevágjak valamibe, ami komolyabb elköteleződést vagy felelősséget jelent pl. munka vagy valamilyen képzés. Egy nyelvtanfolyamra elkezdtem járni, de az tulajdonképpen visszahozta ugyanazt a stresszt és szorongást, amit az egyetem alatt is éreztem és emiatt inkább abbahagytam. Most egyedül tanulok, illetve bejelentkeztem tanácsadásra az egyetemen, hátha segít. A lényeg az, hogy most szeretném arra kihasználni ezt az időszakot, hogy picit visszarázódjak a normális kerékvágásba és majd szeptemberben már ismét meg tudjam kezdeni a tanulmányaimat.
A szüleimmel mindezt meg is beszéltem és alapvetően többször beszélgettünk már az egész kérdéskörről korábban is, hiszen ők is tudtak a problémáimról. Ők abszolút támogattak és arra biztattak, hogy nyugodtan döntsek magam, ahogyan én jónak látom, ahogyan szeretném és ők támogatnak, segítenek bármiben. Viszont a testvéremtől és a rokonaimtól folyamatosan kapom az ezzel kapcsolatos megjegyzéseket, hogy ez mekkora szégyen, kihasználom a szüleimet, mit képzelek, ez nem normális, soha nem lesz diplomám, csak húzom az időt, csak hisztizek és kifogásokat keresek, bezzeg ők, kinek nem nehéz, miért ne bírnám ki, nem csinálok semmit, nem lesz belőlem semmi, miért nem tanulok, miért nem dolgozom, miért nem megyek más egyetemre stb. Megpróbálom elengedni a fülem mellett, de őszintén szólva nagyon bánt és emiatt is többször sírtam már, ez is egyfajta stresszt, megfelelési vagy teljesítési kényszert, nyomást tesz rám és csak rosszabbul érzem magam miatta.
36-os Amit írtál, az kb. azzal egyenértékű mintha azt mondanád, hogy “minek élni, lehet holnap meghalok.” Nem kell túlzásokba esni.
37-es Leírtam, hogy a könyv máshol nem volt elérhető, sem boltban, sem könyvtárban, sem sehol (egyetemi tanfolyam, egyetemi tanár írta a könyvet és a tanszéken lehetett megvásárolni és megrendelni egyedül, a tanfolyamhoz pedig kizárólag ezt használták). Nem tudom miért én lennék az antiszociális, ha nekem nem segítenek.... Mondjuk mi nem beszélgettünk órán/órán kívül és senki nem ismert senkit, de ettől még megkérdeztem, hogy tudna-e valaki ebben segíteni, amíg megkapom én is a könyvemet. Nem segített senki. Leírtam, hogy a hobbijaimmal foglalkozom, illetve tanulok itthon. Az pedig irreleváns, hogy te mit tennél szülőként, a szüleim meghozták a saját döntésüket.
39-es Erre megint azt tudom írni, hogy ha te nem érzed át a helyzetet, nem érted, nem tapasztaltál még ilyet, nem voltál még ilyen helyzetben stb., akkor örülj neki! Ha szerinted az nevetséges, hogy kikészültem az online oktatástól, akkor azt viszont csak sajnálni tudom. Az életképtelen rétegbe azt gondolom, hogy én nem tartozom bele... de egyébként érdekes, hogy korábban én is a “mások” táborát erősítettem és egy pillanat alatt egy életképtelen, élősködő, elkényeztetett senki lettem a szemedben. Mintha ez határozna meg egy embert. Ezeket a “való életes” példákat pedig szerintem tényleg hagyd el... Ha valakinek van rá lehetősége és úgy érzi arra van szüksége, akkor igen, a munka alól is felmenti magát. Akinek nincs, az nem. A síró gyerek is ez a kategória. Eleve nem értem, hogy miért jössz mindig ezzel, a mai világban nem szokás fiatalon, a húszas évek elején gyereket vállalni. Ez max. a szüleim generációjára volt jellemző, ma már más világot élünk. Nálam a gyerekvállalás kérdésköre maximum kb. 10 év múlva esedékes, ha szeretnék majd egyáltalán.
🤦♀️ Senki nem mondta, hogy most vállalj gyereket.
Azt írtam mihez fogsz kezdeni majd ha gyereket vállalsz és ne adj isten a gyerek folyton sír, nem alszol? Akkor is majd bestresszelsz és passzíválod a gyereket mert most nem megy? Felelősség vállalás.
A munka ugyan ez. Gyanítom te is az a fajta leszel aki nem fog sokat 1 helyen lenni, mert mindig lesz valami ami túl stresszes, ami miatt nem érzed majd jól magad. Mindig mások lesznek a hibásak. Életművész.
Nem az a legnagyobb vicc, hogy nem tudod kezelni a stresszt. Sajnos a te generációd ilyen. (tisztelet a kivételnek)
Számomra sokkal rosszabb a mentalitásod, ahogy kifogásokat gyártassz, és szépen hátra dőlsz mert a kedves szüleid majd eltartanak..
Amit hidd el a legkevésbé sem irigylek, de én szégyelném magam, amiért csak vagyok és még csak a hajlandóság sincs egy szikrányi sem arra, hogy kezdj magaddal valamit.
Tudod ha 40 felett lennél tényleg akkora nyomás lenne a válladon ahol nem csak a te,de a családod megélhetése is tőled függne, és belekerülnél egy mókuskerékbe, munka család terén, ami mellett kikészülsz megérteném.
De neked jelenleg az ég világon nem volt más dolgod mint csak a tanulás, és ennyi.
Nem 1 hónapról beszélünk,hanem fél évről!
Ez idő alatt ne mond, hogy nem voltál képes össze kapni magad 🤷♀️
42-es Megint jössz a való élettel, mi? Imádom. Mert a való élet az arról szól, hogy 40 éves vagy, van egy síró gyereked, dolgozol és csak magadra számíthatsz senki másra, gürizned kell, folyamatosan küzdesz és harcolsz magadért, de te mindent kibírsz stb., ez a való élet, igaz?
Vicces, hogy senki nem mondta, hogy most vállaljak gyereket (én sem így értelmeztem, de mindegy....), de te aktuálisnak tartod a kérdést, hogy "mihez fogsz kezdeni majd ha gyereket vállalsz és ne adj isten a gyerek folyton sír, nem alszol?". Most erre szerinted milyen normális választ lehet adni? Elmondom: nem lehet, mert emögött semmiféle logikus gondolatmenet nincsen.
Ha szerinted az én generációm olyan, aki nem tudja kezelni a stresszt és én olyan "fajta" vagyok, aki nem fog sokat egy helyen maradni, akkor most én mondjam azt, hogy a te "fajtád" pedig olyan, aki nem is ismeri a "stressz" kifejezést és úgy általánosságba véve a mentális problémákat elutasítja, a létezésükről sem vesz tudomást és azt vallja, hogy minden szart le kell nyelni és el kell viselni?
A kedves szüleim nem azért tartanak el, mert én ezt elvárom, mert én ezt kikönyörögtem, mert én ezt kisírtam. Én pedig nem azért hagytam abba az egyetemet, a nyelvtanfolyamot és jelenleg nem azért nem dolgozom vagy tanulok, mert arra számítottam, hogy majd akkor a kedves szüleim eltartanak és nekem milyen jó lesz, hogy hátra dőlök.
Elhiszem, hogy nem irigykedsz és te szégyellnéd magad. Te pedig azt hidd el, hogy nem mindenki úgy gondolkozik mint te, nem mindenki úgy érez mint te és nem mindenki ért egyet veled.
Nekem az ég világon semmi más dolgom nem volt mint a tanulás, ja. Én ajánlom neked, hogy iratkozz be egy egyetemi képzésre és végezd el úgy, hogy min. 2 féléven keresztül egész nap bent ülsz a szobádban a gép előtt, óráról órára készülnöd kell, folyamatosak a különféle feladatok és számonkérések (pl. zh, prezentáció, beadandó, kvíz, olvasás) amiken kvázi az egész féléved múlik, a tanáraid nem válaszolnak a megkeresésekre, szakdolgozatot írsz, mindenhez kizárólag online férhetsz hozzá (ha hozzá férsz egyáltalán), az online órák színvonala nem túl jó és az anyag nagy részét egyedül kell feldolgoznod, egész nap egyedül vagy és személyesen nem kommunikálsz emberekkel, nincsen ott veled a párod/családod/barátaid/gyereked és senkid, nem jársz el sportolni, nem foglalkozol a hobbiddal és sokszor egy 40 perces sorozatra nincsen időd. Valószínűleg te abszolút jól viselnéd ezt, mindenféle probléma nélkül, hiszen te ilyen ember vagy. Én meg nem. Nem mondom, hogy lehetetlen ezt így megcsinálni, mert sokaknak sikerül és sokaknak valóban megy. Nekem nem ment és én ezt nem szégyellem, nem tartom a saját gyengeségemnek, a saját hibámnak stb. Mások vagyunk.
Még mindig nem fél évről beszélünk.
43-mas A szerencsétlen szüleim az ötvenes éveikben járnak, még bőven aktívak, dolgoznak, élnek és virulnak, köszönik szépen jól vannak. Én pedig pár hónapja "otthon fetrengek a szüleim pénzén"(még mindig nem fél éve) és szeptembertől folytatom a tanulmányaimat. Valahogyan nem érzem, hogy nekem aggódnom kellene, hogy mi lesz majd, ha a szerencsétlen szüleim nem lesznek már. Kedves tőled amúgy, hogy nem nézed ki belőlem, hogy majd tanulok, dolgozok és gondoskodok magamról, de azt megelőlegezed nekem, hogy k**vának majd jó leszek :D Csak gratulálni tudok ehhez tényleg.
Sok mindent lehetne írni. De felesleges.
Majd ha lesz időm megsajnállak,hogy milyen rossz az online tanulás.. 🥺
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!