Mit kezdjek a rokonok kéretlen megjegyzéseikkel, beszólogatásaikkal? Szerintetek kinek van igaza? 22/L
Jelenleg szüneteltetem az egyetemi tanulmányaimat, mert a második online félév végére már sajnos azt éreztem, hogy én ezt így nem tudom tovább folytatni. Akkor már nagyon rosszul éreztem magam, kimerült voltam, elfogyott minden motivációm, nem tudtam aludni, nem tudtam koncentrálni semmire, nem tudtam normálisan tanulni, sokat stresszeltem és szorongtam stb. és így egyszerűen nem voltam képes teljesíteni. Sokáig gondolkoztam és végül azt láttam legjobbnak, ha passziválok és ez így is történt. Azóta is itthon vagyok és miután kipihentem az egyetemet és annak minden velejáróját, próbálom lefoglalni magam (hobbi, sport, egyéni tanulás, kis kimozdulás és ilyesmi), több időt szánni magamra, valamennyire rendbe kapni magam és majd ezt követően szeretnék picit előre dolgozni (pl. szakdolgozatot írni). Viszont még nem érzem magam késznek arra, hogy belevágjak valamibe, ami komolyabb elköteleződést vagy felelősséget jelent pl. munka vagy valamilyen képzés. Egy nyelvtanfolyamra elkezdtem járni, de az tulajdonképpen visszahozta ugyanazt a stresszt és szorongást, amit az egyetem alatt is éreztem és emiatt inkább abbahagytam. Most egyedül tanulok, illetve bejelentkeztem tanácsadásra az egyetemen, hátha segít. A lényeg az, hogy most szeretném arra kihasználni ezt az időszakot, hogy picit visszarázódjak a normális kerékvágásba és majd szeptemberben már ismét meg tudjam kezdeni a tanulmányaimat.
A szüleimmel mindezt meg is beszéltem és alapvetően többször beszélgettünk már az egész kérdéskörről korábban is, hiszen ők is tudtak a problémáimról. Ők abszolút támogattak és arra biztattak, hogy nyugodtan döntsek magam, ahogyan én jónak látom, ahogyan szeretném és ők támogatnak, segítenek bármiben. Viszont a testvéremtől és a rokonaimtól folyamatosan kapom az ezzel kapcsolatos megjegyzéseket, hogy ez mekkora szégyen, kihasználom a szüleimet, mit képzelek, ez nem normális, soha nem lesz diplomám, csak húzom az időt, csak hisztizek és kifogásokat keresek, bezzeg ők, kinek nem nehéz, miért ne bírnám ki, nem csinálok semmit, nem lesz belőlem semmi, miért nem tanulok, miért nem dolgozom, miért nem megyek más egyetemre stb. Megpróbálom elengedni a fülem mellett, de őszintén szólva nagyon bánt és emiatt is többször sírtam már, ez is egyfajta stresszt, megfelelési vagy teljesítési kényszert, nyomást tesz rám és csak rosszabbul érzem magam miatta.
Ideje lenne felnöni 22 éves vagy az ég szerelmére. "nem állsz készen semmire"
Lényegében szüleidnek köszönhetően egy életképtelen gyenge idegrendszerű kisgyerek vagy..
Ez probléma, mert hozzászoksz hogy minden gondodat így oldd meg.
Tessék hasznosan tölteni akkor az időt - nem kirándulgatással! -, pl tanulj nyelvet, dolgozz, stb.
Ha a munkahelyen kiégsz, akkor mit gondolsz, majd a pasid, vagy anyádék eltartanak?
16-os Igen, ezt a szüleimnek köszönhetem és ebből adódan könnyebb a helyzetem. Ez egy tény. És? Ez semmit nem jelent. Az is tény, hogy valaki ezt nem engedhetné meg magának, mert saját magának kell megteremtenie a megélhetését. Viszont én nem ilyen helyzetben vagyok, és ennek megfelelően mások a lehetőségeim. A szüleimmel ezt is megbeszéltük, szerintem ez kizárólagosan a közös döntésünk. Ez a "való élet" duma is hülyeség, mert mindnekinek más az élete és így mindenkinek mások a lehetőségei. Tudom, hogy csak azt akarod ezzel elmondani, hogy egy elkényeztetett, pátyolgatott kis takony vagyok, de képzeld el, hogy nekem pedig a saját életem a "való élet", neked a saját életed a "való élet", egy harmadik embernek a saját élete a "való élet". Ismételten megjegyzem, hogy nem fél éve "csücsülök a seggemen". Korábban egyébként diákmunkáztam és tudom, hogy mit jelent. Úgy érzem, hogy most biztosan nem menne. A diákmunkák nagy része kereskedelem és vendéglátás, koránt sem stresszmentes egyik sem. Így mivel nem vagyok rászorulva arra, hogy dolgozzak, ezért inkább nem szeretnék olyasmit bevállalni, amire tudom, hogy nem vagyok kész.
17-es Ezzel egyetértek, hogy mindenki másképp kezeli. A saját kis környezetemben is látom, hogy mennyire mások az emberek. A szaktársaim és a tanáraim között is van több, aki pl. hozzám hasonlóan reagált a járvány-korlátozások-távoktatás stb. hozta változásokra, sokan depressziósok, többen elmentek/halasztottak vagy volt olyan tanárom, aki hónapokra eltűnt mert magánéleti gondok miatt nem tudott dolgozni. Viszont olyanok is vannak, akiket egyáltalán nem viselt meg. Mások vagyunk.
Amúgy nem, biztosan nem szeretném otthagyni az egyetemet, mert nem az egyetemmel van a baj. Mindenképpen szeretném majd folytatni.
18-as Akkor szerintem olvasd át még egyszer, amit leírtam, mert úgy látszik nem érted. Amiket felsoroltam azok nem kifogások voltam, hanem okok, amik miatt úgy éreztem nem vagyok képes folytatni az egyetemet. Elhiheted, hogy mindig normálisan tanultam és szorgalmas voltam, az egyetemen tényleg minden órán részt vettem és készültem az óráimra, négyesnél rosszabb jegyem nem is volt, anno az érettségim is kitűnő lett, van két nyelvvizsgám. SOHA nem az volt az első gondolatom, hogy hogyan lehetne valamit megúszni, kibekkelni, elcsalni stb., soha nem voltam olyan. Most is próbálkoztam, de egyszerűen nem ment. Nem tudtam koncentrálni, nem maradt meg a fejemben semmi, nem tudtam normálisan gondolkozni stb., ebben pedig szerintem igenis nagy szerepet játszott a hosszan tartó távoktatás, egyedüllét, otthonlét, kvázi "bezártság". A nyelvtanfolyamot azért választottam, mert korábban is tanultam a nyelvet és szerettem, gondoltam legalább az picit felvillanyoz, lesz valami fix elfoglaltságom, amit szeretek. Ehhez képest viszont stresszes volt, mert ugyanúgy be kellett ülni a gép elé (nekem alapból kényelmetlen az, hogy bámulunk bele egymás arcába több mint egy órán keresztül), dolgozatokat írtunk, feleltünk, csomó házit kaptunk mindig, nagyon sok páros órai feladat volt, az elején nem volt tankönyvem és emiatt nem tudtam annyira hatékonyan készülni sem. Szóval ezt is stressznek éltem meg, mert folyamatosan számot kellett adnom a tudásomról, az elején a könyv miatt még be kellett hoznom a lemaradásomat, majd folyamatosan jött valami újabb anyag és feladat, tanulni kellett a dolgozatra/felelésre stb., számomra stresszes volt. Ezt követően úgy voltam vele, hogy valószínűleg a munka sem menne, mert ott ugyanúgy vannak elvárások, van ellenőrzés, számonkérés, felelősség és jelen állapotomban nem bírnám az ezzel járó stresszt. Az éjjel-nappal üvöltő babára és a többire nem reagálok, mert erre megint azt tudom mondani, hogy "mindenkinek más a "való élet"" és egyébként is a jelenről van szó, én jelenleg így érzem magam, soha korábban nem volt velem ilyen és ki tudja milyen lesz a jövő. Innentől fogva pedig felesleges erről beszélni.
20-as Egyetértek, de sokaknak ez nem jelent semmit, ugyanúgy beleszólnak mindenbe. A testvérem majdnem 20 évvel idősebb nálam, ő is járt egyetemre még régen, de neki az elmondása alapján gördülékenyen ment minden.
21-es Felnőttem. Amúgy nem tudom, hogy miről beszélsz ugyanis mindez, amit leírtam a kérdésben és a válaszaimban nem általános, nem az általános képességeimet stb. tükrözi és messze nem a szüleimnek köszönhető a jelenlegi helyzet. Olvasd el újra magát a kérdést és a válaszokat, talán másodszorra sikerül megérteni.
22-es Nem hiszem, hogy hozzászoknék, hogy "így" oldjam meg a dolgokat. Eleve nem értem, hogy miért kell erről ilyen pejoratív módon, ítélkezve beszélni. Nem hiszem, hogy jobb döntés lett volna azt mondani, hogy akkor bevállalom a következő félévet és akkor esélyes, hogy kb. tönkremegyek, megbukok az összes tárgyamból, nem tudom megírni a szakdolgozatomat, csúszok még egy évet, nem lesz diplomám, suttba vágom a korábbi eredményeimet stb. Ez kinek lett volna jó és mégis miért? Hogy el tudjam mondani, hogy én milyen f**a ember vagyok, aki még erre is képes, aki erős és akinek minden megy, aki nem hagyja abba? Köszönöm, de ezt a döntést már meghoztam és nem bántam meg, szeritnem jól döntöttem. A nyelvtanfolyammal kapcsolatban is ugyanez a véleményem. Azért folytattam volna, hogy elmondhassam, hogy én nyelvtanfolyamra járok, miközben egyáltalán nem voltam képes rendesen tanulni a stressz és szorongás miatt? Így minden volt csak hasznos nem. Én úgy érzem, hogy számomra jelenleg az a hasznos, ha nem teszem ki magam ilyesfajta nyomásnak, ha nem muszáj. A szüleim pedig igen, eltartanak, ahogyan eddig is. Erre megint csak azt tudom mondani, hogy ez az ő döntésük.
"jött valami újabb anyag és feladat, tanulni kellett a dolgozatra/felelésre stb., számomra stresszes volt. Ezt követően úgy voltam vele, hogy valószínűleg a munka sem menne, mert ott ugyanúgy vannak elvárások, van ellenőrzés, számonkérés, felelősség"
100%-ban a szüleid felelőssége, hogy neked 22 éves felnőtt nőként te még "nem állsz készen a munkára". Látszik, hogy meg sem akarod próbálni, mert egyszerűbb így.
Igazából héderelhetsz otthon rajtuk élősködve, de egyedül magaddal fogsz kicseszni vele mert teljes mértékben életképtelen leszel nélkülük.
Bla bla bla. Kifogás hegyén hátán.
Tudod azt kellene megértened, hogy nem lesznek mindig ott a szülők, és igazából szerintem a legkevésbé sem lenne elvárható, hogy mindig pátyolgassanak,főleg mikor a saját lábadon meg kellene már, hogy állj.
Ha mindenre van egy szuper kifogásod, magyarázatod, mindenre az a válaszod, hogy de te megbeszélted a szüleiddel.. Akkor miért zavar a rokon vagy bárki más véleménye aki nem buksisimiz? Ja mert valószínűleg te is érzed, hogy a jelenlegi helyzeted gáz.
A szüleid döntése, hogy eltartanak. Hm.. Vajon az megfordul a fejedben, hogy le vedd szüleid válláról a terhet nagy culaként és megpróbáld eltartani magad? Meddig kell szüleidnek várni, hogy felnőlj és felelősséget vállalj önmagadért? Kilépj a való életbe és ne otthon mamahotelben ücsörögj és várd az önmegvalósítást?
Nincs saját kereseted, nem tudod eltartani magad, nem is akarod. De nem élősködsz szüleid nyakán..
😂
Igen, volt hogy egyetem mellett is dolgoztam:D Igen, tudod a felnőttek világában ez úgy működik, hogy felmész a profession.hu-ra vagy valamelyik diákszövetkezet honklapjára, és keresel egy állást, ahelyett, hogy "anyu apu adtok pénzt Sarbucksra?
"hogy neked ennyire könnyű az életed" Neked brutális életed lehet most. Kitartottként, otthon ülve, úgy hogy nem csinálsz semmit. Sajnállak.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!