Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Szülő-gyermek kapcsolat » Mit kezdjek a rokonok kéretlen...

Mit kezdjek a rokonok kéretlen megjegyzéseikkel, beszólogatásaikkal? Szerintetek kinek van igaza? 22/L

Figyelt kérdés

Jelenleg szüneteltetem az egyetemi tanulmányaimat, mert a második online félév végére már sajnos azt éreztem, hogy én ezt így nem tudom tovább folytatni. Akkor már nagyon rosszul éreztem magam, kimerült voltam, elfogyott minden motivációm, nem tudtam aludni, nem tudtam koncentrálni semmire, nem tudtam normálisan tanulni, sokat stresszeltem és szorongtam stb. és így egyszerűen nem voltam képes teljesíteni. Sokáig gondolkoztam és végül azt láttam legjobbnak, ha passziválok és ez így is történt. Azóta is itthon vagyok és miután kipihentem az egyetemet és annak minden velejáróját, próbálom lefoglalni magam (hobbi, sport, egyéni tanulás, kis kimozdulás és ilyesmi), több időt szánni magamra, valamennyire rendbe kapni magam és majd ezt követően szeretnék picit előre dolgozni (pl. szakdolgozatot írni). Viszont még nem érzem magam késznek arra, hogy belevágjak valamibe, ami komolyabb elköteleződést vagy felelősséget jelent pl. munka vagy valamilyen képzés. Egy nyelvtanfolyamra elkezdtem járni, de az tulajdonképpen visszahozta ugyanazt a stresszt és szorongást, amit az egyetem alatt is éreztem és emiatt inkább abbahagytam. Most egyedül tanulok, illetve bejelentkeztem tanácsadásra az egyetemen, hátha segít. A lényeg az, hogy most szeretném arra kihasználni ezt az időszakot, hogy picit visszarázódjak a normális kerékvágásba és majd szeptemberben már ismét meg tudjam kezdeni a tanulmányaimat.

A szüleimmel mindezt meg is beszéltem és alapvetően többször beszélgettünk már az egész kérdéskörről korábban is, hiszen ők is tudtak a problémáimról. Ők abszolút támogattak és arra biztattak, hogy nyugodtan döntsek magam, ahogyan én jónak látom, ahogyan szeretném és ők támogatnak, segítenek bármiben. Viszont a testvéremtől és a rokonaimtól folyamatosan kapom az ezzel kapcsolatos megjegyzéseket, hogy ez mekkora szégyen, kihasználom a szüleimet, mit képzelek, ez nem normális, soha nem lesz diplomám, csak húzom az időt, csak hisztizek és kifogásokat keresek, bezzeg ők, kinek nem nehéz, miért ne bírnám ki, nem csinálok semmit, nem lesz belőlem semmi, miért nem tanulok, miért nem dolgozom, miért nem megyek más egyetemre stb. Megpróbálom elengedni a fülem mellett, de őszintén szólva nagyon bánt és emiatt is többször sírtam már, ez is egyfajta stresszt, megfelelési vagy teljesítési kényszert, nyomást tesz rám és csak rosszabbul érzem magam miatta.

2021. ápr. 26. 21:14
1 2 3 4 5 6 7
 11/69 anonim válasza:
77%
Szerintem ne hallgass a rokonaidra, és próbáld meg figyelmen kívül hagyni bármennyire is nehéz ez. Ez sajnos ilyen időszak, de túl fogsz lenni, és akkor folytatod az egyetemet! :)
2021. ápr. 26. 22:27
 12/69 A kérdező kommentje:

7-es Mire gondolsz, mit értesz "való élet" alatt? Nem tudom mire gondolsz, így nem tudok neked válaszolni, bár úgy érzem csak kötekedni próbálsz. A szüleim eltartanak igen, de ez az alap megállapodás a családunkban és a szüleim ebben a helyzetben is biztosítottak engem támogatásukról.

8-as Szerintem nem az egyetem váltotta ezt ki belőlem. Négy félévet megcsináltam mindenféle probléma nélkül, teljesen jó eredményekkel, mint írtam soha korábban nem volt ilyen jellegű problémám. Az ötödik félévemben jelentkezett nálam ez először, ami akkor már a második online félévem volt. Szerintem inkább valahol ebben leledzik az oka. Az időm túlnyomó részét egyedül töltöttem egy gép előtt ülve a szobámban. Tulajdonképpen úgy nézett ki minden napom, hogy felkeltem reggel, részt vettem az óráimon, tanultam és késő este/éjjel befeküdtem az ágyba. Szerintem inkább ez lehet az oka, mert már hosszútávon egyszerűen nem bírtam ezt és nem volt lehetőségem pozitív irányba változtatni.

9-es Február óta tart ez az időszak. Egyrészt az előző féléves tárgyaim egy részét még teljesítettem, így voltak vizsgáim és beadandóim is a vizsgaidőszakban, egészen a végéig. Valamint sokáig gondolkoztam, vacilláltam is, hogy mi lenne a helyes megoldás és a szüleimmel is többször átbeszéltem a lehetőségeket, így tényleg az utolsó pillanatban hoztam meg a döntést (február első hetében). Viszont nem mondanám, hogy henyélek, elvégre az itthoni teendőimet ugyanúgy elvégzem mint korábban és minden napomat kitöltöm valamivel, ami vagy hobbi, vagy sport, vagy tanulás, vagy valami egyéb elfoglaltság, tevékenység. Egy ideig jártam ugye nyelvtanfolyamra is, amit végül abbahagytam. Ennyiből akkor az is henyélésnek minősíthető, ha egyetemre járnék.

2021. ápr. 26. 22:31
 13/69 anonim ***** válasza:
40%
Én is voltam mélyponton, egyetem miatt, de felálltam, és csinálom jelenleg is, (mondjuk nekem az online oktatás pont segített), neked is csak ezt tudom ajánlani, hogy csináld, ne add fel.
2021. ápr. 26. 22:44
 14/69 anonim ***** válasza:
37%

A való élet az, hogy lesznek váratlan dolgok(én pl távmunkázom és egész nap gép előtt ülök) és nem engedheted meg magadnak hogy "jujj ezt nem bírom kiszállok" a való életben vissza kell ülnöd, ha kell a pénz(és ez alatt azt értem nem az a megoldás, hogy nehéz a munka akkor nem dolgozom semmit, az megint más amikor valaki munkát/szakmát vált). Te most a legkényelmesebb módszertől a távoktatástól menekültél el(mit meg nem adtam volna ezért, mert azzal lehet tökéletesen csalni XD) és ott is csak a magány miatt, amit ki lehet bekkelni. Nem oldottad meg a stresszt sőt még pót tanulást sem vállalsz,sem munkát. Egyszerűen depis vagy és egyben link is akinek most van kifogása a lógásra.

Menj legalább diákmelózni vagy dolgozz a szakdolgozaton és közben járj pszichológushoz.

2021. ápr. 26. 23:11
 15/69 A kérdező kommentje:

13-mas Köszi! Szeretném folytatni, ebben biztos vagyok.

14-es Ezzel azért nem értek egyet teljes mértékben. Persze a kényszer nagy úr, de szerintem "a való életben" is adódhatnak olyan helyzetek, amikor már nem tudsz mindenre igent mondani, mindent elfogadni, mindent elviselni, mindennel együttélni, mindenhez alkalmazkodni stb. még összeszorított fogakkal sem. Lehet, hogy a te életedben nem volt még ilyen vagy te teljesen másként élted ezt meg, de szerintem nem szabadna ezt így kizárólagosan kijelentened.

Hozzátenném, hogy az esetemben nem arról volt szó, hogy nehéz volt és elmenekültem az egyetem elől. Azt a félévet is végigjártam, részt vettem az órákon, óráról órára készültem, olvastam, prezentáltam, jegyzeteltem, tanultam stb., mint bármely másik félévemben. (Zárójelben jegyzem meg, hogy az egyetemi tanulmányaim alatt soha nem lógtam vagy csaltam egyszer sem. NEM vagy link alak!) Én igyekeztem, próbálkoztam és tényleg úgy érzem, hogy megtettem a tőlem telhetőt. Viszont egy idő után már egyszerűen nem bírtam tovább, nem voltam többre képes és minden igyekezetem ellenére sem tudtam teljesíteni. Amit tudtam azt megtettem, de annyira futotta. Utána nagy dilemma volt számomra, hogy folytassam-e vagy sem, bírnám-e még vagy sem és hidd el, hogy nem az volt az első, hogy "jó, akkor én befejeztem, elég volt, franc se akar egyetemre járni". Úgy éreztem, hogy a következő félévet is csak úgy vagy akár még rosszabbul tudnám teljesíteni, csak ártanék saját magamnak is, lerontanám a tanulmányi eredményem is stb. és jobb döntésnek láttam a passziválást.

Nem "csak" a magány volt az okom, de ezt korábban már kifejtettem, így nem írom le még egyszer.

Nem, nem sikerült "megoldanom a stresszt", de dolgozom a problémán, igyekszem és próbálok segíteni magamon. Ez nem egy szempillantás alatt fog megoldódni, hanem ez egy folyamat. "Pót tanulást" és munkát sem vállaltam, de ennek is leírtam a miértjét. Nem gondolom, hogy jobb lenne direkt olyan helyzetbe kényszeríteni magamat, amely úgy érzem, hogy káros és csak ront az állapotomon.

2021. ápr. 26. 23:58
 16/69 anonim ***** válasza:
44%

Kiscsibém, ha nem lennének a szüleid, nem tartanának el, akkor hidd el nem engedhetnéd meg magadnak, hogy fél éve csücsülsz a seggeden és még diákmunkát sem próbálod meg mert "jaj mi lesz ha ott is teljesíteni kell" .

Na a való életben ahol ha nincs mankód nem engedheted meg magadnak a megélhetésért, hogy ne küzdj, nem engedheted meg magadnak, hogy lébecolj.

Kikészültél az egyetem miatt online oktatás mellett. Mihez kezdessz ha valami nagyobb akadályba ütközöl? Akkor is feladod és szüleidtől várod a megoldást?

2021. ápr. 27. 05:33
 17/69 anonim ***** válasza:
82%
Egy öreg dokibácsitól hallottam(aki egyébként szaktekintély a területén) hogy tudomásul kellene már vennünk, hogy nem vagyunk egyformák, nem egyformán bírjuk a stresszt, és ennek megfelelően kellene élnünk. Ha nem bírod, hagyd abba és keress egy neked megfelelő, nyugis munkát. Ezt nem lehet erőltetni, mert a mellékvese kimerül és mindenféle társbetegséged lehet, a pajzsmirigy problémától a hajhullás, cukorbetegség, magas vérnyomáson át a meddőségig sokminden.Kinek kell ilyen áron diploma?? [link]
2021. ápr. 27. 06:36
 18/69 anonim ***** válasza:
60%

Nyugodtan le lehet pontozni, de ez szerintem is nevetséges.

Nagyon nem jó kifogás, hogy ugyanolyanok a napjaid, és egész nap a gép előtt ülsz, mert most kb mindenkinek (legalábbis aki tanul, illetve tud home officeban dolgozni) ugyanilyenek a napjai, mégsem áll meg az élet.

"Viszont még nem érzem magam késznek arra, hogy belevágjak valamibe, ami komolyabb elköteleződést vagy felelősséget jelent pl. munka vagy valamilyen képzés."

Ezt lefordítom: lusta vagyok elmenni dolgozni.

"Egy nyelvtanfolyamra elkezdtem járni, de az tulajdonképpen visszahozta ugyanazt a stresszt és szorongást, amit az egyetem alatt is éreztem és emiatt inkább abbahagytam"

Mitől stresszes egy nyelvtanfolyam?

Annyira imádom, mikor valaki lusta mindenhez, és ahelyett, hogy elismerné, elkezdi megszépíteni "nekem most me-time kell, meg kell valósítanom önmagam etc.

Mit fogsz csinálni mikor majd be leszel zárva az éjjel-nappal üvöltő babáddal? Leadod két hónapra a szüleidnek, tartasz egy szünetet, és elmész Dél-Amerikába önmegvalósítani?

Mit fogsz csinálni amikor minden nap monoton 8-tól 5-ig bent kell lenned a munkahelyeden? Mindig kilépsz és hazamész három hónapra a szüleidhez feltöltődni?

2021. ápr. 27. 08:37
 19/69 anonim ***** válasza:
57%
Szerintem nem lustaság. Amikor a gyerekemnek marékszámra hullott a haja és cukorbeteg lett, azonnal abbahagyattam vele az egyetemet, pedig jól tanult,csak a stresszkezeléssel volt baja a vizsgákon.
2021. ápr. 27. 08:59
 20/69 anonim ***** válasza:
65%

Kérdező! Senkinek nem tartozol semmilyen magyarázattal! Ez a te életed. Te beleszólsz abba, hogy ők mit, hogyan csinálnak a sajátjukkal? Gondolom, nem. Akkor ők milyen jogon teszik?

Tesód hány éves? Tanult már valaha egyetemen? Nem mindekinek megy gördülékenyen a felsőoktatásban történő tanulás, sokkal stresszesebb, mint egy középiskola.

Egyébként nem vagyok pszichológus, de amiket mondasz, az alapján lehet, hogy érdemes rákeresned a neten arra, hogy high-functioning anxiety(magyarul nem tudom a megfelelőjét). És olvasgasd el a tüneteket, mert hasonló ahhoz, amit te írsz.

2021. ápr. 27. 09:17
1 2 3 4 5 6 7

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!