Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Szülő-gyermek kapcsolat » Mit kezdjek a rokonok kéretlen...

Mit kezdjek a rokonok kéretlen megjegyzéseikkel, beszólogatásaikkal? Szerintetek kinek van igaza? 22/L

Figyelt kérdés

Jelenleg szüneteltetem az egyetemi tanulmányaimat, mert a második online félév végére már sajnos azt éreztem, hogy én ezt így nem tudom tovább folytatni. Akkor már nagyon rosszul éreztem magam, kimerült voltam, elfogyott minden motivációm, nem tudtam aludni, nem tudtam koncentrálni semmire, nem tudtam normálisan tanulni, sokat stresszeltem és szorongtam stb. és így egyszerűen nem voltam képes teljesíteni. Sokáig gondolkoztam és végül azt láttam legjobbnak, ha passziválok és ez így is történt. Azóta is itthon vagyok és miután kipihentem az egyetemet és annak minden velejáróját, próbálom lefoglalni magam (hobbi, sport, egyéni tanulás, kis kimozdulás és ilyesmi), több időt szánni magamra, valamennyire rendbe kapni magam és majd ezt követően szeretnék picit előre dolgozni (pl. szakdolgozatot írni). Viszont még nem érzem magam késznek arra, hogy belevágjak valamibe, ami komolyabb elköteleződést vagy felelősséget jelent pl. munka vagy valamilyen képzés. Egy nyelvtanfolyamra elkezdtem járni, de az tulajdonképpen visszahozta ugyanazt a stresszt és szorongást, amit az egyetem alatt is éreztem és emiatt inkább abbahagytam. Most egyedül tanulok, illetve bejelentkeztem tanácsadásra az egyetemen, hátha segít. A lényeg az, hogy most szeretném arra kihasználni ezt az időszakot, hogy picit visszarázódjak a normális kerékvágásba és majd szeptemberben már ismét meg tudjam kezdeni a tanulmányaimat.

A szüleimmel mindezt meg is beszéltem és alapvetően többször beszélgettünk már az egész kérdéskörről korábban is, hiszen ők is tudtak a problémáimról. Ők abszolút támogattak és arra biztattak, hogy nyugodtan döntsek magam, ahogyan én jónak látom, ahogyan szeretném és ők támogatnak, segítenek bármiben. Viszont a testvéremtől és a rokonaimtól folyamatosan kapom az ezzel kapcsolatos megjegyzéseket, hogy ez mekkora szégyen, kihasználom a szüleimet, mit képzelek, ez nem normális, soha nem lesz diplomám, csak húzom az időt, csak hisztizek és kifogásokat keresek, bezzeg ők, kinek nem nehéz, miért ne bírnám ki, nem csinálok semmit, nem lesz belőlem semmi, miért nem tanulok, miért nem dolgozom, miért nem megyek más egyetemre stb. Megpróbálom elengedni a fülem mellett, de őszintén szólva nagyon bánt és emiatt is többször sírtam már, ez is egyfajta stresszt, megfelelési vagy teljesítési kényszert, nyomást tesz rám és csak rosszabbul érzem magam miatta.

2021. ápr. 26. 21:14
1 2 3 4 5 6 7
 31/69 A kérdező kommentje:

27-es Neked pedig azt kellene megértened, hogy most most van. Most megengedhetem magamnak, hogy így döntsek és most a szüleim is tudnak engem támogatni. Most. Értelemszerűen a lehetőségeimhez mérten döntöttem és döntök.

Nem tudom mihez mérten állítod azt, hogy "mikor a saját lábadon meg kellene már, hogy állj". 22 éves vagyok, eddig tanultam és csak ösztöndíjból, ajándékokból és korábbi diákmunkából származó pénzem van, jelenleg pedig nem dolgozom. Így egyértelműen nem tudok a saját lábamra állni. Ha nem szüneteltetném a tanulmányaimat, akkor értelemszerűen tanulnék és úgy egyértelműen nem tudnék a saját lábamra állni. Úgy beszélsz, a "mamahotel"-lel és a többivel, mintha nem is 22 éves lennék, hanem legalább 40. A kortársaimnak jó nagy részét még a szülei tartják el, az én ismertségi körömben (barátok, szaktársak, volt osztálytársak, rokonok stb.) minden velem egykorút a szülei tartanak el. Nálunk az a szokás, hogy a szülők eltartják/segítik a gyereket, amíg az nem képes teljes mértékben gondoskodni magáról. A testvéremet is eltartották a szülők 22 évesen, sőt később is mikor ideiglenesen rászorult és éppen nem volt munkahelye. Mikor passziváltam és ezt megbeszéltem a szüleimmel, akkor is ugyanúgy megbeszéltük a dolgokat és saját maguk biztosítottak róla, hogy ők továbbra is támogatnak engem mindenben. Szerintem ebben nincsen semmi kivetnivaló.

Nem érzem a jelen helyzetemet gáznak, viszont mikor folyamatosan kapom a beszólásokat, a kritizálást, a megjegyzéseket stb., akkor azt egy idő után az ember már nem tudja elengedni a füle mellett. Lehet valakinek más véleménye, de ahhoz nem kell szitkozódni, szidalmazni, beszólni és mindenféle jelzővel illetni a másikat.

29-es Hahahah, vicces tényleg. Felénk nem ezt nevezik élősködésnek. Az egyik unokatestvérem például 40 éves, tanult, de soha nem dolgozott a szakmájában, mert férjhez ment egy gazdagabb férfihoz, aki onnantól kezdve eltartotta és max. mindig beajánlotta valami munkára a saját munkahelyén, amit vagy elkezdett vagy sem. Mikor a férjét elbocsájtották, akkor éppen neki sem volt munkahelye és egy darabig a férjének sem. A 60-as, még dolgozó, nyugdíjas anyjához fordult és még mindig tőle kér pénzt, kaját, ruhákat stb., az anyja pedig küldi is neki, inkább magának nem vesz semmit. Felénk inkább ezt nevezik élősködésnek. Bár nekem személy szerint ezzel sincsen bajom, mert nem az én dolgom és nincsen hozzá semmi közöm.

30-as Nagyon ügyes vagy, hogy dolgoztál az egyetem mellett! Én is dolgoztam, de gondolom rám már nem lennél miatta ilyen büszke, mint magadra. De hát te úgyis biztos sokkal ügyesebb voltál, sokkal jobb munkahelyen dolgoztál, sokkal többet dolgoztál és sokkal többet is kerestél. Hogy téged soha életed során semmi sem tudott megingatni, még egy picikét sem, ezért aztán megint csodállak! Csodálatra méltó vagy! Egyedül a Föld kerekén! Komolyan, szerintem adhatnál életvezetési tanácsokat, mert ilyen ember nincs még egy, példaértékű lennél bárki számára.

2021. ápr. 27. 11:36
 32/69 anonim ***** válasza:
36%

Igen, teljesen alap, hogy a szülők segítenek, hogy tudj tanulni, amíg nem tudod eltartani magad, nem tudsz az egyetem mellet teljes állásban dolgozni. Te viszont nem akarsz most tanulni, mert ez egy nehéz időszak. Ezzel sincsen egyébként semmi probléma, a saját döntésed. DE baromira nem akarsz kezdeni az életeddel semmit. A kifogásokat keresed folyamatosan.

Nem megyek el dolgozni, mert nem érzem magam késznek rá - Ember, 22 éves vagy, komoly kapj már az agyadhoz. Nekem van szekunder szégyenérzetem helyetted is.

Abbahagytad a nyelvtanfolyamot (amit amúgy anyádék kifizettek) mert DOLGOZATOKAT KELL ÍRNI (botrányosan nehéz dolgozatok lehettek egy egyetemistának) meg nem volt tankönyved (amit amúgy gyanítom le lehetett volna tölteni, ha megrendeled 3-4 nap max és kiküldik, vagy akár megkérsz valakit a csoportból hogy fényképezze be neked az oldalakat) meg sem akarod ezeket a dolgokat oldani.

Mondom a legidegesítőbb az egészben, az áldozat mentalitásod. Az életed amúgy ennél csak sokkal, de sokkal nehezebb lesz, és nem lesz ott mindig anyu-apu, ha éppen neked féléves szünet kell, mert volt egy stresszes hónap a munkahelyeden.

Egyébként az irományodból is látszik, hogy egy elkényeztetett, idegesítő hisztérika vagy. Nem is olvasom a további kommentjeidet, mert csak felcseszem magam rajtuk.

2021. ápr. 27. 11:50
 33/69 anonim ***** válasza:
16%
Nagyon sok pofára esés fog még érni az életben.
2021. ápr. 27. 12:07
 34/69 A kérdező kommentje:

32-es Akkor leírom sokadszorra is, hogy a koromnak semmi köze nincsen ahhoz, hogy nem szeretnék elmenni dolgozni. Újra leírom azt is, hogy nem szimplán azért szakítottam meg az egyetemet, mert "nehéz" volt. A nyelvtanfolyamot nem anyámék fizették, hanem én. A nyelvtanfolyamot sem azért hagytam abba, mert "nehéz" volt, nem a dolgozatok nehézsége volt az oka. A könyvet megvettem, megrendeltem, viszont nem adták fel időben és emiatt elég sokat késett (máshol pedig nem volt elérhető, sem interneten, sem boltban). Ha nagyon érdekel, a könyvet is én fizettem. A tanfolyamon pedig nem segített nekem senki ebben a többiek közül, így a tanárt kértem meg, hogy küldje el nekem, de ezt vagy nem tette meg vagy csak késve (pl. óra előtt, amikor már mindegy volt). A többire pedig nem reagálok, mert az színtiszta szitkozódás.

34-es Lehetséges, de ez egyáltalán nem releváns és semmiféle hatással nincsen a jelenlegi helyzetre.

2021. ápr. 27. 12:15
 35/69 anonim ***** válasza:
32%
33- miért érné?? Nagyon nehéz elfogadni, hogy vannak, akiknek könnyebb az élet és van akiknek nehezebb? Hogy van, aki mögött támogató család , sok pénz, biztonság és szeretet áll? Van ,aki mögött meg semmi. Ez van, ez a való élet. Nem kell ezért acsarkodni senkire.
2021. ápr. 27. 12:17
 36/69 anonim ***** válasza:
0%

Ehh ennyi polgárpukkasztást..

Amúgy, bármikor bármi közbejöhet, kedves kérdező. Ma még van tető a fejed felett, lehet, hogy még holnap is lesz, de lehet, hogy azután már nem lesz. Lehet, hogy ma holnap kitör a harmadik világháború, és Magyarország hadszíntérré válik, oké ez már elég abszurd, de bármi történhet. Ha mondjuk valaki előtted esik össze, nem lehet kifogásként felhozni, hogy bocsi, az is komoly megpróbáltatás nekem, hogy megjegyezzem a mentők számát.... De beszéljünk inkább általánosabb dolgokról, mondjuk a munkáról. Vadkapitalizmusban élünk, ha azt mondod, hogy kifogásokat kereső két lábon járó megbízhatatlanság vagy, akkor, hogyis mondjam, akkor még szarlapátolásra sem leszel elég jó. Lehet játszani a beszari kisembert, csak hosszútávon nem kifizetendő. A szülői támogatád nagyon jó tőke, de nagyon nagy felelősség is egyben. Jobb ha észben tartod.

2021. ápr. 27. 12:52
 37/69 anonim ***** válasza:
46%
Kérdező fooolyton a kifogások. Már uncsi. Nekem is volt hogy valami lemaradt a tanfolyamon ( amúgy én a hiányzó könyvet könyvtárból vettem ki) és ehhez nagyon antiszocnak kell lenni, hogy a teljes csoportból senki se segítsen. Én sem vagyok hű de barátkozós, de beszélgettem mindenkivel így volt aki segítsen és persze cserébe én is segítettem.oke nem akarsz dolgozni sem tanulni, de akkor nem akarsz legalább hobbit művelni? Csak vakaris a feneked hátha jobb lesz? Ész igen a szülő eltartja a gyerekét amíg TANUL!! A nélkül fél év után már nem támogatnálak, csak amikor megint visszamész egyetemre.
2021. ápr. 27. 13:20
 38/69 anonim ***** válasza:
0%
jó kifogás sose rossz, kérdező 😌
2021. ápr. 27. 13:24
 39/69 anonim ***** válasza:
19%

35#

Azért mert egy elkényeztetett agyon pátyolgatott kislány.

Ne haragudj de 22 évesen lesülne a bőr a pofámról, hogy otthon lébecolok, a szüleim tartanak el és csak tengek lengek, várom a sült galambot. 22 éves és "kikészült" online oktatástól.. 😂 Tudod ez az a besza behú kategória..

22 évesen mások gyereket nevelnek és tanulnak, vagy szimplán dolgoznak vagy ne adj isten egyetem mellett is dolgoznak.

Aztán van az életképtelen vagy inkább kényelmes réteg akik a szülők nyakán vannak.

Kövezz meg de ha eltartják az a legkevesebb, hogy tanul minden erejével. Ha nem tanul az a minimum, hogy dolgozik.

Ja neki egyik sem megy. Mert ő most nem képes..

Ha lesz esetleg gyermeke aki ne adj isten nonstop sír, akkor majd őt is lepasszolja mert ő "most nem képes"?

Ha lesz munkahelye és kicsit több az elvárás, hajtás felmond mert ő most nem képes?

Mindig lesz valami kifogás ami miatt pátyolgatni kell?

Érted mire akar itt rajtam kívűl más is kilukadni?

Ha most nem bírja a nyomást mihez kezd az élete hátralévő idejében?

2021. ápr. 27. 13:36
 40/69 anonim ***** válasza:
0%
Na jo ez már nekem is sok
2021. ápr. 27. 14:04
1 2 3 4 5 6 7

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!