Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Szülő-gyermek kapcsolat » Gáz hogy 18 évesen még mindig...

Gáz hogy 18 évesen még mindig kérezkednem kell a szüleimtől?

Figyelt kérdés

18 éves vagyok és még mindig kérezkednem kell hogy el engedjenek valahova

Meg az időt is kell mondanom mikor érek haza és addigra legyek otthon

2021. jan. 7. 23:30
1 2 3 4
 11/38 anonim ***** válasza:
86%

"Meg az időt is kell mondanom mikor érek haza és addigra legyek otthon"

Az a kérdés, mi történik, ha mégsem vagy otthon? Az jogos, hogy a szülő aggódik a családtagjáért (mindegyikért, nemcsak a gyerekéért). Tehát egy hívás vagy SMS kérése jogos, hogy "jól érzem magamat, tovább maradtam". Ha viszont utána otthon patáliáznak, hogy miért nem értél haza 6 órára, miért csak 7-re, az nem jogos.

"kénytelen vagyok megkérdezni azt nem mondhatom hogy bejelentem elmegyek"

És előfordult-e, hogy azt mondták, nem mehetsz? Ha sosem fordult elő, akkor ez valójában nem kéredzkedés, hanem tartalma szerint mégiscsak bejelentés. Ha előfordult, akkor milyen gyakran és milyen esetekben? Lehetnek méltányolható kérések, mert mégiscsak családtagok vagytok, akiknek erkölcsi kötelessége segítenie egymást. De ha nem ilyen esetről van szó, akkor nem jogos, ha azt mondják, nem engednek el.

Amúgy a szülőkről való leválás egy hosszadalmas folyamat. Már a születéssel elkezdődik (hisz addig az anyja testén belül volt, még levegőt is az anyja által kapott), és általában messze belenyúlik a felnőttkorba. Ne várd szüleidtől sem, hogy 18 éves korodban hipp-hopp átállítják a váltót a fejükben, és onnantól felnőttnek tekintenek. Érdemes mindig egy kicsit kijjebb tolni a határokat, egy kis konfrontációt vállalni miatta, hogy egyre inkább felnőttnek tekintsenek.

2021. jan. 8. 01:10
 12/38 anonim ***** válasza:
76%

"kérezkednem kell"

No és hányszor mondtak 'nem'-et, ha mondtak, az asem mindegy, milyen alkalomkor.

.

Betöltötted a 18-at.

Jogilag nagykorú lettél, szavazhatsz és a Btk teljes súlyával hatályos rád.

Ez még nem önállóság, hiszen megélhetésed szüleid biztosítják.

Egy család vagytok, nem vagy önálló, tehát szüleid joggal várják el, hogy tudják, mikor merre vagy.

.

Érthetőbben: ha majd a magad ura leszel, (áramot, lakást, vizet, kenyeret magad teremted elő - legalábbis a rávalót) senki nem kérheti számon, mikor, hova, kivel mész. Persze, ez is csak akkor érvényes, ha törvényes úton jársz. Majd.

2021. jan. 8. 05:27
 13/38 anonim ***** válasza:
54%
1es, teljes jogú felnőtt az aki nem a mamahotelben lakik és nem a papabank finanszírozza a dolgait. Addig max nagykorú, és ha otthon lakik, akkor kötelessége kéredzkedni, akinek ez nem tetszik, mehet és eltarthatja magát.
2021. jan. 8. 06:01
 14/38 anonim ***** válasza:
98%
Hát kéredzkedni nem igazan kellene....Ellenben igen, illő elmondani, hova mész és mikor jössz haza. Nem azért, mert kisgyerek vagy, hanem azért, mert minden értelmes ember aggódik a szeretteiért. Nálunk mindenki a hetvenes anyósomtól az ötven éves férjemen át a 17 éves gyerekemig elmondj a hova megy és mikor jön. Magam is így teszek.
2021. jan. 8. 06:16
 15/38 anonim ***** válasza:
97%

Mivel én 16 evesen elkezdtem dolgozni és szinte mindent magamnak finansziroztam így miutan betöltöttem a 18-at és havi szinten leadtam 20 ezret nálam nem volt kérdés hogy a “magam ura vagyok” ettől függetlenül azt hogy hova megyek mindig elmondom pedig már külön elek de nekem a helyzetem is megvan osztva telefonon...ha baj van tudjak hol vagyok sőt !! Mindig felhivom hogy megerkeztem a buliba minden ok 😃 kinek mondjam el ha nem az edesanyukamnak?

Az nincs rendben ha bekorlatoznak és nem engednek el persze itt attól is függ hogy az ő pénzükön mesz e vagy sajátból mert ha nincs penz arra hogy finanszírozzák a szórakozásod akkor megint másról van szó nem szándékosan nem engednek el...

amúgy beszámolni nem ciki hanem okos dolog!

2021. jan. 8. 06:43
 16/38 anonim ***** válasza:
100%

Lányom 20-éves szól hogy hova megy mikor elindul itthonról már nem kéredzkedik csak szól .

Ezt el is várjuk tőle .

2021. jan. 8. 07:04
 17/38 anonim ***** válasza:
89%

Gáz! Én csak szóltam 18 évesen, hogy elmegyek. Az ilyenekre meg ne hallgass, hogy csak az teljes jogú, aki gondoskodik önmagáról. Sokan nem tehetik meg fiatalon, mert otthon maradnak gyűjtögetnek pénzt önerőre a lakáshitelhez stb. Ráadásul ezt jóval 18 felett. Mondjuk az kicsit gázosabb eset,ha valaki nem talál párt és nem megy el albérletbe (pl.nem tud, mert minimálbért keres), és a szüleivel él 40 évesen is. De ez esetben is fura lenne, hogy "anya, elmehetek meginni egy sört a haverokkal?"

Na de 18 évesen is gáz,hogy engedélyt kell kérni. Az még oké, hogy szólsz, mert jó tudni, hogy hol vagy, ha esetleg valami történne.

2021. jan. 8. 08:12
 18/38 anonim ***** válasza:
71%

Az ember akkor lesz igazán felnőtt, ha önmaga képes minden feltételt egyedül megteremteni az életéhez. (Otthon és a létéhez szükséges eszközök a saját feltételeink szerint.) A szülői szeretet és a felelősségérzet örök. A "nagybetűs élet" kezdete nem függ az életkortól, de társadalmilag 18 - 21 év között elvárható az emberektől.

Ha együtt élünk egy közösségben (családban), akkor nagyon fontos, hogy pontosan ismerjük egymás dolgait, cselekedeteit, érzelmeit. Az önállóság és az elszakadás nem a szeretet vége, hanem a szeretet kiteljesedése.

2021. jan. 8. 08:34
 19/38 anonim ***** válasza:
100%

Akkor is lehet teljes jogú felnőtt valaki ha nem önmagát tartja el..

Ennyi erővel egy házi asszony sem teljes jogú felnőtt? Vagy esetleg egy testi rokkant sem aki nem tud dolgozni?

2021. jan. 8. 08:51
 20/38 anonim ***** válasza:
85%
Mi van például ha valakinek milliárdos szülei vannak és nagy házuk? Azt ha a szülei eltartják semmi oka elköltözni és munkát keresni...
2021. jan. 8. 08:52
1 2 3 4

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!