Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Szülő-gyermek kapcsolat » Vegán vagyok, de anya nem...

Vegán vagyok, de anya nem hajlandó ennek megfelelő ételeket készíteni(?)!

Figyelt kérdés

Tehát az a helyzet, hogy pár hónapja vegán lettem és nem eszem semmilyen állati eredetű ételt. Ezt tudja az egész család, anyum mégse készít ennek megfelelő ételeket. Ez még a kisebbik gond, csakhogy alapanyagokat se vesz hozzá, amiből én tudnék főzni magamnak. Azt mondja, hogy ez egy hülyeség. A húst teljesen tudom mellőzni, de még mindig előfordul, hogy pl tojást felhasznál valamihez, amit kénytelen vagyok megenni, mert más nincs. Ez engem nagyon zavar. 16 éves vagyok, diákmunkázni jelenleg nem tudok, főleg a vírus miatt, tehát nekem nincs bevételem, amiből meg tudnám venni az alapanyagokat.

Mit tudnék tenni ebben a helyzetben? Sokszor van olyan, hogy inkább nem is eszek, hanem keresek valami zöldséget/gyümölcsöt a hűtőben és azt vacsorázom. Elég lenne, ha vegán alapanyagokat vásárolna nekem és én megfőzném magamnak az ételt.

2020. nov. 15. 11:47
❮❮ 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 ... ❯❯
 41/104 anonim ***** válasza:
66%

" pár hónapja vegán lettem"

Na és mit ettél?

" Kénytelen vagyok megenni a húst meg a tojást"

Akkor csak nem olyan fontos ez a vegánság...

2020. nov. 15. 12:46
 42/104 anonim ***** válasza:
26%
Tejet mellesleg nyugodtan ihatsz, mert az közel sem látott tehenet soha
2020. nov. 15. 12:47
 43/104 anonim ***** válasza:
44%

Ne bántsátok már ezt a lányt! Semmi rossz szándéka nincs, csaj szereti az állatokat.

Nagyon sokan ezért vegánok, mert iparszerű az állattartás. Engem is zavar, azonban én eszem húst.

Szerintem az egészséges középút lenne a lényeg, olyan helyről vásárolni, ahol normálisan bánnak az állatokkal.

Én is tanyasi, húst, tojást veszek, ismerősöktők. És ők igenis rendesen bánnak az állattal. Nincs ketrecbe zárva, tisztességesen kap enni, engedik, hogy a élettani szükségleteit kielégítse. Nem mellesleg szeretik is őket.

2020. nov. 15. 12:48
 44/104 anonim ***** válasza:
39%
A kenyér, krumpli, rizs, zöldség nem teljes értékű egy kamasz számára.
2020. nov. 15. 12:49
 45/104 anonim ***** válasza:
72%
Mondd anyádnak, hogy mostantól te jársz bevásárolni, és piacról vegyél tojást, ami szabad tartásból van, azt boldog tyúkok tojják.
2020. nov. 15. 12:49
 46/104 anonim ***** válasza:
65%
44-es, amennyiben eszik hüvelyeseket, nagy fehérjetartalmú zöldségeket, figyel a kiegyensúlyozott táplálkozásra és hogy bevigye a megfelelő tápanyagokat, a vegén étrend is teljes értékű, nagyobb anyagi befektetések nélkül. Sőt, aki vegán és figyel ezekre, sokszor teljes értékűbben táplálkozik, mint aki nem vegán, és nem figyel arra hogy miket eszik.
2020. nov. 15. 12:52
 47/104 anonim ***** válasza:
67%

A vegánok nem tofun és avokádón élnek.

Bár az én szüleim szerencsére elfogadták a döntésemet, az itteni válaszokból is látszik, hogy nem mindenki jár ilyen jól.

A helyedben leülnék anyukáddal és elmondanám, hogy nem szeretnék állati eredetű élelmiszereket fogyasztani, de átvállalom a főzést, ami az én részemet illeti, később pedig saját költségen szerezném be a növényi sajtot és egyéb helyettesítőket. Addig ezeket ki tudod hagyni, olcsóbb ételeket főzöl, így is lehet változatos az étrended. Ha hülyeségnek tartja, ha nem, csak nem tömheti beléd az ételt, ha meg simán nem eszed meg, az pazarlás, amit valószínűleg ő sem szeretne.

2020. nov. 15. 12:54
 48/104 anonim ***** válasza:
17%
10.000-ik vegán troll kérdés.
 49/104 anonim ***** válasza:
87%

Pont azt akartam írni, hogy nem feltétlenül drágább vagy extrább a vegán étkezés... Az a baj, hogy a "vegán" szó hallatán mindenki arra gondol, hogy mennyibe kerül a vegán sajt, a vegán tej, a vegán felvágott, a vegán joghurt, a "műhús", az avokádó, a chia mag stb., miközben csomó hétköznapi élelmiszer van, ami tökéletesen beleillik a vegán étkezésbe. Ott vannak az idény zöldségek és gyümölcsök, ott vannak a konzerv és fagyasztott termékek (szintén zöldségekre és gyümölcsökre gondolok), ott vannak a magvak, ott vannak a tej és tojás mentes tészták és péktermékek, ott van a rizs, zab, köles stb., csomó minden. Egyébként sokszor akciósan is ki lehet fogni vegán termékeket is (én pl. a Tescoban csomószor szoktam látni, hogy leakciózzák, ha már közel van a lejárati ideje stb.), és egyes dolgokat magadnak is el lehet készíteni (pl. vegán sajt vagy tej).

Én nem vagyok vegán, csak érdekel és kipróbáltam pár vegán ételt, illetve a családomban is van olyan aki allergiák miatt a húst kivéve vegán módon étkezik. Szerintem messze nem annyi pénz és "munka" vagy fáradtság, mint amit az ember elképzel.

50/104 anonim ***** válasza:
90%

Szerintem még ne térj át teljesen a vegánságra, ha nem tudod kompromisszumkészen megoldani a családdal. Például ne minden állati eredetű dolgot mellőzz, hanem csak a húsokat, esetleg tarts olyan napokat, amikor nem csak a húsokat mellőzöd, hanem tényleg minden állati eredetűt.

Esetleg ha anyukád nyitott lenne a kompromisszumra, akkor kérj minimális "zsebpénzt" kajára. Vagy esetleg mutass nekik olyan vegán ételeket, amiket ők is szeretnek.

Vagy próbálj tudatosan vásárolni. Például ha kisvárosban laksz, akkor jobb ha bizonyos állati eredetű dolgot, például tojást a piacon veszel.

Ezek is sokat számítanak, és megoldható akkor is ha otthon élsz.

Én személy szerint a húsok nagyrészét mellőzöm és a tejet. Az utóbbit laktózérzékenység miatt, néhány húst pedig szimplán azért, mert nem ízlik.

2020. nov. 15. 12:57
❮❮ 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 ... ❯❯

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!