Vegán vagyok, de anya nem hajlandó ennek megfelelő ételeket készíteni(?)!
Tehát az a helyzet, hogy pár hónapja vegán lettem és nem eszem semmilyen állati eredetű ételt. Ezt tudja az egész család, anyum mégse készít ennek megfelelő ételeket. Ez még a kisebbik gond, csakhogy alapanyagokat se vesz hozzá, amiből én tudnék főzni magamnak. Azt mondja, hogy ez egy hülyeség. A húst teljesen tudom mellőzni, de még mindig előfordul, hogy pl tojást felhasznál valamihez, amit kénytelen vagyok megenni, mert más nincs. Ez engem nagyon zavar. 16 éves vagyok, diákmunkázni jelenleg nem tudok, főleg a vírus miatt, tehát nekem nincs bevételem, amiből meg tudnám venni az alapanyagokat.
Mit tudnék tenni ebben a helyzetben? Sokszor van olyan, hogy inkább nem is eszek, hanem keresek valami zöldséget/gyümölcsöt a hűtőben és azt vacsorázom. Elég lenne, ha vegán alapanyagokat vásárolna nekem és én megfőzném magamnak az ételt.
Csak annyit kérdeznék, hogy te egymagad, ha nem veszel/eszel állati eredetű dolgokat, attól őket jobb körülmények közt fogják tartani, és kevesebbet mészárolnak le? Sajnos nem, de dicsérem a gondolkodásod, mert én is állatpárti vagyok.
Azt tudom javasolni, beszélj édesanyáddal, hogy neked milyen hozzávalók kellenek és ajánld fel a segítséged a főzésben, hogy elmész vele bevásárolni. Keress olyan recepteket, amik húsmentesek és az egész család megeszi, így nem mindig kell külön főznöd. Ezek alapján látni fogja, hogy komolyan gondolod, ráadásul neki is segítesz, és talán megenyhül.
Egyél csak köretet, és csinálj magadnak olyan dolgokat mint zöldséges rizs, petrezselymes krumpli, ehetsz még margarinos zsemlét paradicsommal-paprikával, satöbbi. Ezek a dolgok megtalálhatóak minden háztartásban. Tudom hogy nehéz így, és akárki akármit mond, én tisztelem azokat az embereket akik az állatok iránti szeretetből utasítják el az állati eredetű élelmiszereket, de pár évig ezekkel kibírod, aztán ha lesz saját kereseted, már könnyebb lesz.
Azt sem hiszem hogy a családod mindig valami húsos dolgot eszik, vannak olyan kaják amikben nincs hús, mégis szoktak csinálni az emberek, pl krumplistészta. Nem kell anyukádnak duplán főznie, elég ha egy kicsit megértőek és időnként húsmentes kaját esznek ők is, mindenkinek jót tesz ha nem húst-hússal eszik. Amikor meg húsost csinál akkor eszed a köretet, meg hagyja hogy az amúgy is meglévő alapanyagokból főzz magadnak vegán kaját.
A barátom nem eszik húst, és mikor nálunk van akkor alkalmazkodunk ahogy tudunk. Nem halunk bele ha nem eszünk minden nap húst. Nyilván szeret a családod és te is őket, mindenki alkalmazkodhat egy kicsit a másikhoz hogy egy konfliktusmentes arany középutat eltaláljatok. Persze az itteni nethuszárok most habzó szájjal fröcsögnek, mert nekik nincs saját életük, plusz nekik nem jelentesz semmit érzelmileg, ezért osztanak, de a szüleid kötődnek hozzád érzelmileg, biztos vagyok benne hogy meg tudjátok oldani úgy is hogy ők se szenvedjenek hiányt semmiben, és neked is legyen mit enned.
Mennyi buta ember, istenem.
Ahogy előttem is írták, nem kell extra kajákra gondolni, kenyér, krumpli, rizs, zöldségek.
Egy sima, nem besameles főzelék szintén vegán, egy zöldségleves is, épp csak senki nem gondol rájuk úgy..
Egy alma is vegán...Meg még rengeteg minden.
Ha nem akar az ember ilyen helyettesítő dolgokat enni, hogy vegán sajt, vagy vegán parizer, akkor semmi extra - lehet csinálni főzeléket, levest, rizibizit, én tojást régebben is csak a sütikbe használtam...
" 6/32 A kérdező kommentje: #4 írtam, hogy meg tudom főzni magamnak is. Csak 2x írtam le végülis. Majd én eldöntöm mikor “különcködök”"
......" 21/33 A kérdező kommentje: MEG TUDOM FŐZNI MAGAMNAK. Komolyan hányszor kell még leírjam? Mindenki jön azzal, hogy anyámnak 2x kell főznie. Pont hogy nem, úgyhogy ezt többet ne írja senki, mert nincs így. Alapanyagokra van szükségem és megfőzöm az ételt ÉN." Szüleimet miért kéne sajnálnom? Attól nekik mivel lesz rosszabb, hogy én nem eszem állati eredetű ételt? Logika.."
Kemény csaj vagy! De akkor meg minek jössz ide rinyálni, meg osztani akik nem értenek egyet veled?
Arról nem is beszélve, hogy amellett, hogy sok általános élelmiszer is vegán, sokszor a vegán alternatívák sem hűde drágák. Tényleg nem kell mindennap avokádót enni, ez a táplálkozás nem arról szól, mint amit instán bemutatnak az influencerek :D. De pl a tofu, amit korábban az egyik hozzászóló említett, aldiban, lidlben 250 forint, ugyanítt a zabtej, 350. De ha valaki ezt is sokallja, zabból tud zabtejet készíteni. Annyi megoldás létezik, sokszor nem is igényel különösebb odafigyelést. Arról nem is beszélve, hogy az egész húsipar iszonyúan környezetszennyező, 1-1 húsmentes nap beiktatása is számít. És persze, ha egy ember csinálja nem biztos, de sok kicsi sokra megy, ez még mindig jobb, mint a károgás, hogy azok leszólása akik egy kicsit is próbálnak tenni ezért.
Nem vagyok vegán egyébként, de vannak olyan napok, akár több is egy héten, amikor vegán módon táplálkozom, és észre se veszem.
Kérdező, nézz körül mi van otthon, érdeklődj anyukádtól mit tervez főzni, esetleg menj segíts neki, és egy kis adagot csinálj a kaja vegán alternatívájából, hagyd ki azokat az összetevőket.
16 évesen még fejlődő szervezet. Megtudod magadnak főzni, de nem tudod megvenni na bumm ennyi volt. Mellesleg nézzük először meg a család pénztárcáját anyukának van-e pénze a vegán tejre a vegán erre meg a vegán arra?
Ha annyira akarnál dolgozni tudnál nem kell mindent a vírusra fogni!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!