Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Szülő-gyermek kapcsolat » Normális, hogy így leszidta...

Normális, hogy így leszidta az apja a gyereket?

Figyelt kérdés

Van egy 5 éves fiúnk, a játszótéren voltunk lent. A kis társaival játszott, mikor futott oda az egyik gyerek árulkodni, hogy a Patrik (a fiúnk) a középső ujját mutatta neki. Hát mondom jól van, ne törődj vele. Gyerekek, még azt se tudják mit jelent. A férjem viszont fölállt, odament a gyerekhez, és kérdezte, hogy mit csinált? És jól leszidta, hogy ilyen többet ne csináljon, mert rá lesz csapva a kezére. Szegény gyerek új elszégyellte magát, hogy szólni se mert többet, és csendben játszott tovább a többiekkel. Én úgy megsajnáltam. Igazából nem ez volt az első alkalom, hogy a középső ujját mutatta, már mondtuk neki, hogy ezt nem szabad. De úgy sajnáltam szegényt, mondtam is a páromnak, hogy miért kellett ilyen keménynek lenni vele? Szépen is el lehet mondani, hogy ilyen nem csinálunk. Azt mondta, hogy a szép szóból nem érti meg, és ő nem fog amiatt szégyenkezni, hogy a gyereke nem tud viselkedni. Szerintem meg azt a másik gyereket kéne megnevelni, hogy ne árulkodjon... Szerintetek kinek volt igaza? Tényleg kemény volt a gyerekkel vagy én vagyok túl lágyszívű?

N/24

2020. szept. 5. 08:14
1 2 3 4 5 6
 31/57 anonim ***** válasza:
90%

Csak a nyitókérdést olvastam végig.

Nos, első kérdésem:

KITŐL LÁTTA EZT A GYEREK????

Nagyon remélem, hogy nem apukától vagy anyukától tanulta ezt, de ha az óvódában tanulta, akkor nagyon határozottan meg kellett volna tanítani neki, hogy ez egy csúnya, becsmérlő jelzés, és ilyet nem szabad mutatni. Ahogyan csúnya szavakat sem szabad mondani. Akkor sem, ha még nem tudja, hogy nemi szervekre, vagy közösülésre, vagy prostituált életvitelre utalnak.

De nekem is van 7 éves kisfiam, aki életében nem mutatott ilyet, sőt arra sem emlékszem, hogy csúnya szavak miatt kellett volna rendre utasítanom. Lehet, hogy az óvodás csoporttal mi vagyunk szerencsések (pedig szimpla körzetes óvoda, vegyes lakókörnyezetben, szülők orvostól munkásig mindenfélék, sőt börtönben ülő apuka is volt). Szóval nekem az a gyanúm, hogy a szülőkön nagyon sok múlik.

De ha már ilyet mutat a gyerek, akkor igenis rá kell szólni és meg kell értetni vele, hogy ilyet TILOS csinálni. Hogy ez becsmérlő kézmozdulat (ezt valószínű tudja is, különben nem csinálta volna). És a másik embert nem becsméreljük. Miért? Mert rosszul esik neki, azért.

Szóval az apával egyetértek.

Esetleg annyi, hogy 5 perc múlva, ha lehiggadtam, félrehívtam volna, megöleltem volna és elmondtam volna neki, hogy őt nagyon szeretem, csak azt nem szeretem, amikor ilyet tesz. Tehát, hogy érezze, hogy a viselkedésével van bajom, de ettől még az iránta való szeretetem megingathatatlan. Mert a kisgyereknek ez nagyon fontos.

Veled viszont nem értek egyet. Árulkodott a másik gyerek. Miért? El kellett volna tűrnie, hogy becsmérlik? Netán magának igazságot szolgáltatnia? Ne félj, ha 5 év múlva egy c... gyereknek mutat ilyet, az nem fog hozzád szaladni árulkodni, hanem úgy belevágja a kést (mert az lesz nála!), hogy ha nincs ott más, el is vérezhet a gyereked. Ehhez mit szólnál?

2020. szept. 5. 11:03
 32/57 anonim ***** válasza:
100%

Ha nem kiskorában "fogod meg" hogy mit szabad, mit nem akkor később már cs×szheted.

5 évesen sem hülyék a gyerekek, pontosan tudja hogy a középső ujj egy durva sértés.

Szerinted komolyan nagyobb probléma az árulkodás mint a bemutatás? Ne legyél nevetséges

2020. szept. 5. 11:08
 33/57 anonim ***** válasza:
10%
Végig olvastam a kommenteket. Hát ... tanulságos volt. Talán már csak az 5 éves gyerek megkövezése nem szerepelt, természetesen a szülőkkel egyetemben, mert az agressziót - ugye - ki kell irtani belőle. De egyetlen hozzászólásban sem olvastam, hogy el kell magyarázni annak a kicsi gyereknek, hogy MIÉRT nem szabad azt mutogatnia. Hogy az ő szintjén el kell magyarázni bármit, amit nem helyesen csinál, hogy az miért nem helyes. Nem elég, hogy nem szabad, meg szégyelld magad, meg rossz vagy, ha nem érti a miértjét. Nekem is elmagyarázták annak idején, és én is a fiamnak. Nálunk bevált, gondolom másnál is beválna. És most lehet lepontozni, ha ezzel jó napot tudok szerezni.
2020. szept. 5. 11:16
 34/57 A kérdező kommentje:
Gondolom az unokatestvéreitől tanulta, sokat volt velük a nyáron. Ők már nagyok, iskolások, és az egész nyarat szinte velük töltöttük. Nem azt mondtam, hogy hagyni kell neki, de ő még kicsi ahhoz, hogy így ráijesszünk. A nagyobbakat én is leszidtam volna, ha látom, de ők már megértik, és felfogják, hogy ezt miért kapják. De egy 5 éves gyereket így leszidni, hogy azt se tudja miért kapta... De akkor biztos én vagyok túl lágyszívű.
2020. szept. 5. 11:17
 35/57 anonim ***** válasza:
94%
Már hogy ne tudná, miért kapta? Netán szellemi fogyatékos a gyerek?
2020. szept. 5. 11:22
 36/57 anonim ***** válasza:
97%

"De egyetlen hozzászólásban sem olvastam, hogy el kell magyarázni annak a kicsi gyereknek, hogy MIÉRT nem szabad azt mutogatnia."

Én megmagyaráztam az ötévesemnek (az enyém mutogatta az autó ablakából a mellettük lévő autóknak), hogy sértő, bántó, ha "jobb kedvében" kapja el azt, akinek mutogatja, akkor nagyon megverődhet.

Mennyire kellett volna még szerinted a felfelé tartott középső ujj jelentését taglalni? Mondjuk egy ötévesnek megmagyarázni, hogy mit jelent konkrétan???? A trágár, szexuális tartalmát?

2020. szept. 5. 11:23
 37/57 anonim ***** válasza:
89%
Apuka helyesen járt el. Igenis, rá kell szólni a gyerekre, de utána el kellett volna magyaráznia neki, hogy miért nem szabad olyat mutatni. Amúgy szerintem a gyerek inkább tanulja meg, hogy némely tettének következménye van, mintsem elkapatott kis ördögfióka legyen, akinek mindent lehet. Sajnos utóbbi kölkökből van mostanában a legtöbb, mert a szülők nem akarják, vagy nem merik őket fegyelmezni, nevelni. Neked, anyuka fekete pont jár, mert nem kell mindent ráhagyni a gyerekre, mert "jaj, még kicsi." Most még csak öt éves, még nevelhető. De lesz 15 éves is, amikor majd az ilyen ráhagyó nevelés a visszájára fog fordulni. Akkor már hiába próbálod fegyelmezni.
2020. szept. 5. 11:30
 38/57 anonim ***** válasza:
95%

Hihetetlenül torz mantra a társadalmunkban ez a "ne árulkodj" dolog.

A gyereked 5 éves, igen, kicsi. Valószínűleg ez a gyerek is, akit sértett, akinek rosszul esett a mutogatás. Ahelyett, hogy ő is mutogat vagy verekedik, igenis kérjen felnőtt segítséget, és nehogy már ő érezze rosszul magát miatta, amiért kb. 5 éves fejjel nem tud egyedül kezelni egy ilyen helyzetet! Így valószínűleg vele is elbeszélgettek, mint ahogy a te gyerekeddel is tudatva lett, miért nincs rendben ez a helyzet.

Az "árukodásnak" szerintem azért ilyen a megítélése, mert az szocializmus alatt az állam önkényes intézkedései, például a padláslesöprések után a szomszédok irigységből és merő rosszindulatból feljelentgették egymást, ha a másik pl. fél zsákkal több lisztet hagyott a gyerekeinek, vagy másként trükközött, mert különben éhen halt volna. Természetes, hogy ez megvetendő dolog, és az ember nem akarja, hogy a gyereke ilyen viselkedést vegyen át. Olyan dolgot bepanaszolni, ami ténylegesen nem árt senkinek (pl. Pistikének nincs betűrve az ingje a nadrágba) tényleg ronda, elítélendő dolog, de a bemutogatás, pláne gyerekeknél kimeríti a lelki bántalmazás fogalmát. Akkor is, ha a másik gyerek csúfolódott előtte. Ezt már soha nem tudjuk meg, és nem is érdekes. Segítséget kért, ami jár neki. Alapvető dolog, hogy nem bántjuk a másikat, és ha a sértett fél felszólalását "árulkodásnak" bélyegezzük, az áldozathibáztatás és struccpolitika.

2020. szept. 5. 11:43
 39/57 anonim ***** válasza:
93%
38-as vagyok. Nekem ugyan nincs gyerekem, de anyukám majdnem 40 éve óvónőként dolgozik. És bizony, találkozott már mindenfajta gyerekkel a pályája során. Néha meg olyan cifra történeteket hallok tőle, hogy el sem hiszem elsőre, hogy valóban megtörtént. Meg azért én is látok a boltban, utcán, stb. mindenfajta gyereket, és sajnos az elkapatottból van a legtöbb. Olyanokból, akik egyet nyüsszentenek, és anyuka teszi, amit a gyerkőc óhajt. Na, ezekből lesznek később a kezelhetetlen kamaszok, meg a "jaj, nekem semmi sem jó" felnőttek. A következő (de)generáció. Egy kisgyerek attól, mert kicsi, nem hülye. Már egy három éves is pontosan tudja, hogy mit lehet, mit nem, ha feszegeti a határokat. Ha pedig mindent lehet, akkor ezt ki is használja.
2020. szept. 5. 11:45
 40/57 anonim ***** válasza:
93%
Nem lesz hosszú a házasságotok! Te meg éretlen vagy a gyereknevelésre!
2020. szept. 5. 12:06
1 2 3 4 5 6

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!