Hogyan tudnám anyával megbeszélni az anyagiakat?
Szüleim elváltak 5 éve, apa viszonylag magas rokontartást küld havonta utánam, 80 ezer forintot (vezető programozóként nettó 1 misi körül keres, sőt ez 5 évvel ezelőtti adat, azóta valószínűleg több).
Mikor elváltak, még teljesen itthon éltem, ezért én lemondtam anya részére erről a 80 ezer forintról, ugyanis a jog szerint, mivel elmúltam 18 éves, a rokontartás teljes összege engem illet. Azóta 3 éve egyetemista vagyok, lett párkapcsolatom (szintén közel 3 éve tart), ezzel együtt kialakult a kétlaki életem is. Általában reggeltől estig bent vagyok a városban a suli és az egyéb elfoglaltságok miatt, kb minden második nap haza sem jövök, hanem a barátomnál alszom.
Az elmúlt években dolgoztam egyetem mellett, a hobbimból kerestem a a hétköznapi megélhetésemre a pénzt (előadóművészet), de ugye jött a korona, és azóta ez már nincs és valószínűleg nem is lesz. Anya eleinte 20, majd később sikerült "felalkudni" havi 30 ezer forintra azt a pénzt, amit megkapok a 80 ezer forintomból, ami elvileg nekem járna (a jog szerint). Ez az összeg elég is volt, amíg volt ez a karanténos sztori, mert többnyire itthon voltam, nem költöttem kb semmire. De mióta vége lett, azért voltak/vannak programjaim, elmentem fodrászhoz, bkv bérletek, strandolni, egyebek és hát feléltem a megtakarításaimat (nem volt sok, pár tízezer forintról beszélünk). Mivel totál le voltam égve anyagilag, augusztusban vállaltam alkalmi diákmelókat, abból lesz pár tízezer forintom szeptemberre, plusz ugye a 30 ezer ft "zsebpénz".
De sajnos szeptembertől nem igazán fogok tudni dolgozni, mert az egyetemen majdnem 40 kreditem lesz, mellette nyelvvizsgára készülök, heti 2x külön tanfolyamra is kell járnom emiatt (kell a diplomához a nyelvvizsga), tehát kvázi örülök, ha élek, nem fogok tudni dolgozni mellette.
A rezsibe természetesen beszállnék, mondjuk abból a 80 ezer forintból szerintem éppen az ellenkező arány lenne reális, tehát 50 ezer "zsebpénz" és 30 ezer bele a rezsibe, tekintve, hogy jövőhéttől alig leszek itthon, konkrétan reggeltől estig óráim és nyelvsuli lesz, minden második nap haza se fogok jönni stb.
Anya nem igazán rugalmas ebben a témában, szerinte 30 ezer forint rengeteg és be kéne tudnom osztani ezt egy egész hónapra... egyetemre ráadásul kaját sem tudok vinni, mert nincs lehetőségem hűtőbe sem tenni, az egyetem és az otthonom 1 órára van, tehát "hazaugrani" sem tudok ebédelni, így a menzán/kantinban szoktam általában enni és ha ezt nézzük, plusz a bkv bérlet és akkor mellette még nem költöttem SEMMI másra, szerintem a 30 ezer ft irreálisan kevés, hiszen alig tartózkodom otthon, nem az otthoni kaját eszem, nem az otthoni rezsit fogyasztom, ilyesmi.
Mit tanácsoltok, hogyan tudnám anyával ezt megbeszélni? Mert sajnos ez a téma engem tökre stresszel, állandóan hívnak barátnők ide-oda, de én kb sehova sem tudok menni, mert mióta a hobbimból sem jön be a pénz, totál le vagyok égve anyagilag.. és nagyon idegessé tesz ez a helyzet.
22/L

Nekem nem volt szar életem eddig, még megkeserede és úgy gondolom, hogy te soha nem fogsz annyit bulizni amennyit én csináltam és pont azért mert teljesen szabadon tehettem, hiszen megteremtettem rá a pénzt.
21 évesen már egy minisztériumban voltam egy államtitkár jobb keze, napi 10 órában, utána mentem a műegyetemista haverjaimmal bulizni és péntek-szombatonként levelezős egyetem. Nálam jobban asszem senki nem szippantotta ki az életet. Anyukámnak odaadtam azt a pénzt, amiből bőven eltartott, hogy ne kelljen sosem aggódnia. 26 évesen ugyanígy saját lóvéból jogsi munka mellett, utána egy kisautó. Próbáld ki te is, hogy nem tartanak el, baromi jó érzés! Elmondani nem lehet, mennyivel jobb érzés, hogy te keresed meg a zsét...

Az egyetemről itt általában azok nyilatkoznak, akik max nyílászárót cserélni jutottak be.
Nem érdemes szaporítani rájuk a szót, fogalmuk sincs mit jelent. Ők a kassza mögül és innen onnan úgyis jobban fogják tudni, hogy mit lehet egyetem mellett csinálni és miért vagy szar, ha egy nap neked is csak 24 órából áll.
Tudom, hogy jó a pénzügyi szabadság (megtapasztaltam már ezt akkor, amikor voltak bevételeim innen-onnan), hidd el, ha választhatnék, én is már inkább dolgoznék és pénzt keresnék, mint tanulnék. De van még 1 évem, ami húzós lesz és nem igazán lesz rá lehetőségem. Úgy gondolom, meglesz majd az eredménye annak is, hogy most volt 1 nehezebb évem. Msct én is levelezőn fogom csinálni.
Én pedig nem bulikra költöm el a pénzt, legalábbis 1 kezemen meg tudom számolni, hány buliban voltam az elmúlt 2 évben (akkor sem mentem, amikor megtehettem volna). Éppen írta is valamelyik kommentelő, hogy "bulikára" költöm a pénzt, hát nem.
Amikor tavaly nyáron sok pénzt kerestem, inkább utazásra, nyaralásra költöttem, emlékeket gyűjtöttem. A "pénzt felajánló" barátomnak 30. szülinapjára egy hatalmas élményt ajándékoztam (nem volt olcsó), amit azóta is emleget. A családi kiadásokba is beszálltam, mikor volt annyim. A hobbimmal kapcsolatos dolgokba is belefektettem, mert tudtam, hogy rendszeresen lesznek fellépések és már ideje volt fejlődni. Nem haszontalan dolgokra vertem el a pénzt... a buli is jó tud lenni olykor, de nem látom értelmét annak, hogy annyit eljárjak olyan helyekre..

Tudjuk itt 30eves korara mindenkinek sajat autója es sajat lakasa van, segitseg nelkul, sot mellette meg o tartja el a csaladjat is.
XD hihetetlen mennyit tudnak itt kamuzni az emberek.

46
Nem tehetek h neked 28 éves korodra arra futja ötletekből, hogy kérj apádtól...
40 vagyok. ja és igen, most már 2 autó van a nevemen és egy ház, az anyukám amikor meghalt 2 millió Ft-ot hagyott rám. Én most is jó beosztásban dolgozom és eltartom a gyerekemet és a házat. Te mit mutatsz fel férfi létedre?

47, Hát figyelj, senki sem tudja, én hol fogok 40 évesen tartani. Attól, hogy 22 évesem még nem rendelkezem vagyonnal, ez 18 év alatt azért változhat. Meg nyilván az szép és jó, hogy van egy ház a neveden és 2 autó, de hitel is van-e rajtuk, illetve milyen ház, milyen autó, ez sem mindegy. E
A bátyám szintén 50 ezret ad a rezsibe, bár ő általában a munkahelyén eszik a kantinban a kollégáival, szóval sokat ő sem fogyaszt itthon.

Nincs hitelem. Az idősebb kocsim 2005-ös. Ehhez az kellett, hogy elkezdjek dolgozni.
Az a 30 akkor szuper neked, ha a bátyád is ennyit ad be. Még mindig csak 330 nettó az anyukád által kezelt összeg, ami kb nulla, én egyedül nem élnék meg belőle. Tudod, színház, művészet, fodrász, strand... nem hogy 2 felnőtt is lakjon velem/mossak/főzzek rájuk.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!