Hogyan tudnám anyával megbeszélni az anyagiakat?
Szüleim elváltak 5 éve, apa viszonylag magas rokontartást küld havonta utánam, 80 ezer forintot (vezető programozóként nettó 1 misi körül keres, sőt ez 5 évvel ezelőtti adat, azóta valószínűleg több).
Mikor elváltak, még teljesen itthon éltem, ezért én lemondtam anya részére erről a 80 ezer forintról, ugyanis a jog szerint, mivel elmúltam 18 éves, a rokontartás teljes összege engem illet. Azóta 3 éve egyetemista vagyok, lett párkapcsolatom (szintén közel 3 éve tart), ezzel együtt kialakult a kétlaki életem is. Általában reggeltől estig bent vagyok a városban a suli és az egyéb elfoglaltságok miatt, kb minden második nap haza sem jövök, hanem a barátomnál alszom.
Az elmúlt években dolgoztam egyetem mellett, a hobbimból kerestem a a hétköznapi megélhetésemre a pénzt (előadóművészet), de ugye jött a korona, és azóta ez már nincs és valószínűleg nem is lesz. Anya eleinte 20, majd később sikerült "felalkudni" havi 30 ezer forintra azt a pénzt, amit megkapok a 80 ezer forintomból, ami elvileg nekem járna (a jog szerint). Ez az összeg elég is volt, amíg volt ez a karanténos sztori, mert többnyire itthon voltam, nem költöttem kb semmire. De mióta vége lett, azért voltak/vannak programjaim, elmentem fodrászhoz, bkv bérletek, strandolni, egyebek és hát feléltem a megtakarításaimat (nem volt sok, pár tízezer forintról beszélünk). Mivel totál le voltam égve anyagilag, augusztusban vállaltam alkalmi diákmelókat, abból lesz pár tízezer forintom szeptemberre, plusz ugye a 30 ezer ft "zsebpénz".
De sajnos szeptembertől nem igazán fogok tudni dolgozni, mert az egyetemen majdnem 40 kreditem lesz, mellette nyelvvizsgára készülök, heti 2x külön tanfolyamra is kell járnom emiatt (kell a diplomához a nyelvvizsga), tehát kvázi örülök, ha élek, nem fogok tudni dolgozni mellette.
A rezsibe természetesen beszállnék, mondjuk abból a 80 ezer forintból szerintem éppen az ellenkező arány lenne reális, tehát 50 ezer "zsebpénz" és 30 ezer bele a rezsibe, tekintve, hogy jövőhéttől alig leszek itthon, konkrétan reggeltől estig óráim és nyelvsuli lesz, minden második nap haza se fogok jönni stb.
Anya nem igazán rugalmas ebben a témában, szerinte 30 ezer forint rengeteg és be kéne tudnom osztani ezt egy egész hónapra... egyetemre ráadásul kaját sem tudok vinni, mert nincs lehetőségem hűtőbe sem tenni, az egyetem és az otthonom 1 órára van, tehát "hazaugrani" sem tudok ebédelni, így a menzán/kantinban szoktam általában enni és ha ezt nézzük, plusz a bkv bérlet és akkor mellette még nem költöttem SEMMI másra, szerintem a 30 ezer ft irreálisan kevés, hiszen alig tartózkodom otthon, nem az otthoni kaját eszem, nem az otthoni rezsit fogyasztom, ilyesmi.
Mit tanácsoltok, hogyan tudnám anyával ezt megbeszélni? Mert sajnos ez a téma engem tökre stresszel, állandóan hívnak barátnők ide-oda, de én kb sehova sem tudok menni, mert mióta a hobbimból sem jön be a pénz, totál le vagyok égve anyagilag.. és nagyon idegessé tesz ez a helyzet.
22/L

Az említett nyelvtanfolyam miből van fizetve? Kétlem hogy a nyári munkádból kizárólag. Amikor otthon vagy főz/mos rád anyád? Rezsi ki van fizetve? Szerintem bőven rád költi azt a havi 50-et ami nála marad.
A "kétlaki" kifejezést még ne használd ilyen bátran. A barátod szülei simán megelégelhetik, hogy minden másnap kerülgetniük kell. Tudom, "nagyon szívesen látnak és imádnak téged", most még. Aztán majd meglepődsz, hogy egy idő után nem kérnek belőled. Nagyon illetlen, amit csinálsz, mégha most nem is mondják a szemedbe. Egy másik családon élősködsz gyakorlatilag.
A kajálást is megoldhatnád legalább néha szendviccsel. Nagyon úri dolog naponta fizetni meleg ételért, (kivéve ha menzás rendszerben, egy hónapra előre, viszonylag olcsón teszed. De ilyenről nem írtál.)

#23nak részben igaza van. Egy felnőtt ember eltartása bőven több, mint 80e/hó. Viszont a szülöknek osztozni kell a költségeken. Az anyának is ugyanannyit kell beleadnia mint az apának. Tehát 160e/hó. Ebből az anyánál marad 100e, ami bőven elég 1 fő költségeire kajával, ha nem albérletben laknak. A kérdezőnél maradna 60e. Ebből intézhetné amit akar.
Ám elég pofátlanság a páros szülein élősködni, ha a hónap felét ott töltöd, az annak mondható, de már kevesebb idő is akár. Anyagilag elég megterhelő lehet ebben a karanténos időszakban, még akkor is ha vki jobban áll anyagilag.
A suliba meg nyugodtan lehet szendvicset vinni, és este otthon eszel normális kaját.

Ha apád gyerektartást fizet - márpedig 18 éves korod fölött nappalira jársz, akkor nem a tied, hanem azért kapja édesanyád, hogy lakhatást biztosítson... Rezsi? Kaja? A pasid anyja kimos? Majd te fogod kiszámolni, hogy mennyibe kerül szerinted az ellátásod, aki kb. egy szendvicset se ken meg magának?
Nagyon elítéllek, hogy ilyen pofátlanul le akarod anyádat nyúlni, hogy menzakajára meg bulikára költsd apád pénzét.
Szánalom, hogy magukat felnőttnek gondoló emberek arra fogják, hogy büdös nekik a munka, hogy 40 (!!!) kreditet meg tudnak csinálni egy félévben. az maximum 8 tárgy :D :D Levizelem a bokámat, hogy a nyilván szintén a szüleid pénzén vett nyelvvizsga felkészítőt is kifogásként hozod fel.
Ébresztő, kapjál a fejedhez, mit szeretnél még? Hozza anyád ágyba a reggelit, mosson rád, tartsa a szobádat minimum 20 évesen de utána kapd meg a gyerektartást hogy ne kelljen hazamenned az ebédet se megenni hanem hamikázol a menzán mert az fenszi meg kényelmes?
Te... előadóművész. Ezért tart itt a világ.

29
Elképzelem ahogy 16 évesen ott ülsz a gép előtt, baromira nem vagy képben csak beröfögöd, hogy fude proli meg hüde hülye, kb ennyit bírsz a világhoz hozzáadni. Száni

22-28 évesen már régen azon kellene morfondírozni, hogy amíg az embernek módja van rá, tudja az édesanyját segíteni és nem még a szüleit pumpolni mert a strandra kell a zsé meg a pimpillára, progikra.
Attól valaki nem fillérbaszó, hogy vannak bizonyos emberi értékei, szerintem kapd össze magad te is.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!