Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Rokoni kapcsolat » Kötelezettségek családon...

Kötelezettségek családon belül, nálatok hogy működik?

Figyelt kérdés
A gyerek kötelezettségeiről sok szó esik errefelé. Na de mi a férj-feleség, esetleg együtt lakó egyéb rokon kötelezettsége? Egyáltalán,van olyan feladat, ami a ti családotokban elvárás, vagy csak örülünk, ha valaki megcsinálja? Ki főz? Ki nyírja a füvet, ki fizeti a számlákat, ki pakolja be a mosogatógépet? Csak azért merült bennem fel ez a kérdés, mert pl. a gyerekektől, tiniktől sokan elvárják, hogy rendesek legyenek otthon, segítsenek, ne lógjanak, stb. De ugyanezek az elvárások pl. a férjjel szemben is? Besegít a férj a házimunkába, nem jár el hazulról? Mielőtt még valaki megvádolna, hogy tini vagyok, 39 éves vagyok, és csak érdekel mások értékrendje.
2017. szept. 29. 11:52
1 2
 1/19 anonim ***** válasza:
100%

Mindent közösen csinálunk, vagy aki előbb hazaér.

- ő is kitakarít, mos, főz (akár vacsit, akár ebédet), de én is kapálok, ások, nyáron füvet nyírok (imádom, mert így gyirsan lebarnulok ;) ) de pl. a mosdószifont én tudom csak szétszedni, mert ő fél, hogy eltossza :D

- a számlákat netbankon utalja, de a posta pl. nekem esik útba.

- vásárlás is közös, én hozom az aprókat, ő meg a nehezet pl. vizek, vagy gyümölcslé, sörök, stb.

Eljárni néha, ő társaságibb ember, többször ülnek össze a kollégákkal.

Én javarészt vele megyek pl. sörözni, vagy max. kávézni a csajokkal.

28n

2017. szept. 29. 12:21
 2/19 anonim ***** válasza:
91%

Igazából nem is ertem a kérdést.... nem az ős korban vagyunk, hogy fogod a ruhád azt mész a patak partra mosni....

Vagy, higy ki kell mebni megkapalni, mert ha nem mesz ne eszel.....

Soha nem okozott gondot férfikent, hogy bapakoljak a mosógépbe es megnyomjak 2 kib.szott gombot, vagy a családi ebéd után elmosogassak.... nem nem mosogatógepben....

Ugyanúgy ha kell levasalom a ruhát.... az mellett, hogy kint összevágom a fát, és ledolgozok 12 órát.....

Én sose mondom az asszomynak, szerencsére nem is kell, és ő s3m mondja....

Szeretem a rendet, a tisztaságot, az igényességet, szerencsére ő is.... igy sose varunk egymasra, ha pl mosogatni kell, főzni... stb stb... így müködünk jól.

2017. szept. 29. 12:28
 3/19 anonim ***** válasza:
81%

Nàllunk anyu és a hugom csinàlja a háztartàsi dolhokat én meg apu meg a hàz körüli teendőket meg a házban javitàsokat . Ritkàn van , hogy lelépek ide-oda , de tudja a csalàdom , hogy 18 évesen nem tudnak arra rà venni hogy egyfolytàban itthon , dekkoljak .

Ma füvet nyírtam meg a kocsimban olajat cseréltem . ( a telek 6 hektàr azaz egy baromi nagy tanya/farm)

Fűnyiró traktor azt had szoljon , a ház körüli telken meg a jó öreg bezines tologatós . Azaz a hàzimunkàkban mindig szegitünt a szüleinknek . Igaz nekem munka mellet nem egyszerű mert 3 műszakban dolgozok , de meg oldom . Ha ugy dolozok akkor hugomat el viszem iskolàba meg el megyek érte az iskolàba amikor éjszakàs vagyok akkor reggel 7körül itthon vagyok hugomat 8-ra el vuszem a suliba aztàn vissza jövök haza , gyors alvàs 2-3 körül el megyek érte a suliba .

Amikor déleöttös vagyok akkor meg reggel apu vagy anyu el viszi a suliba én melo utàn megyek érte . Azaz mi mindent meg oldunk eléggé összetarto a családunk

2017. szept. 29. 12:29
 4/19 anonim ***** válasza:
100%

Nyilván nemcsak a gyerekeknek van kötelezettsége. Főleg nem a háztartással kapcsolatban.

Nálunk én takarítok, a férjemé a kert.

Mosogatás felváltva.

Ügyintézés, számlák, bevásárlás felváltva, közösen.

Kb. hasonló munkánk van (mármint hasonló jellegű, hasonló "megerőltetést" jelent), Ő egy kicsit többet dolgozik órában, mint én.

Gyerekeknek egyszerű kis feladataik vannak. Pl. kivinni a szemetet, megöntözni a növényeket. Persze amellett, hogy rendet tartanak a szobájukban.

2017. szept. 29. 12:33
 5/19 anonim ***** válasza:
100%
4. vagyok, még annyit kifelejtettem, hogy természetesen eljárunk otthonról, közösen is, és külön-külön is.
2017. szept. 29. 12:34
 6/19 anonim ***** válasza:
100%

Kialakultak a dolgok. Nem beszéltük meg sosem, nem volt tárgyalás róla, normális emberekként nem vártuk el a másiktól, hogy a mi munkánkra pazarolja az energiáit.

Persze a körülmények (ki mennyit van otthon...etc.) számítanak, s figyelembe vesszük, hogy ki mit szeret vagy tud jobban csinálni. Én pl. hajlandó vagyok barkácsolni és füvet nyírni, a párom utálja ezeket (főleg mióta kényelmetlen neki az újabb, kicsi fűkasza), így nyilván én csinálom. Én vagyok itthon, amikor hazajön a munkából, így én főzök hétköznap. Még a zöldségpucolást is megosztjuk, ha tudjuk, mert hagymában ő a sokkal jobb, krumpliban én vagyok sokszor gyorsabb...

Mosogatni sokat kell (gép nincs), ott azért számítok rá is, főleg a nagy mély edényekre nem vagyok hajlandó, mint a kukta. Bármit, csak azt ne. Neki pedig nem gond, csak villát ne kelljen :D Jól kiegészítjük egymást.

Akkor van baj, ha valaki túlságosan önző, pontosabban az igazságérzete nem OK (mert én kifejezetten önző vagyok, de ettől még nem raknám a szeretett páromra a munka aránytalan részét. de magamra sem). Vagy ha az egyik ember tisztaságmániás, a másik nem, az első mégis a munka felét akarja elvégezni...

2017. szept. 29. 13:01
 7/19 anonim ***** válasza:
76%
Nálunk nagyon változó, hogy ki mit csinál. Ha elkezdek mosogatni, közben lejár a mosógép, akkor a férjem szó nélkül kitereget. Ha ő kezd el mosogatni, akkor én csinálok mást, pl söprés, felmosás. Ha én állok neki füvetnyírni, akkor ő szedi ki a gazt. Ha én csinálom a vacsit, akkor ő fürdeti a kesebbik gyereket. De minden munkát meg tud csinálni bármelyikünk. Nagy különbségek nincsenek, mert mindketten ugyanúgy dolgozonk, együtt érünk haza. A nagyobbik gyereket meg meg szotam kérni egy-egy feladatra, de az nem állandó, az is mindig más. A számlákat meg levonattatom csoportos beszedéssel, így nem kell postára járni.
2017. szept. 29. 13:34
 8/19 anonim ***** válasza:
52%
Én otthon vagyok, gyerekkel, háztartással, kerttel, állatokkal foglalkozom. Szinte mindent megcsinálok, kivéve a férjem nagyon kényes ruháinak a mosását és vasalását, azt nem meri rámbízni, ezért inkább megcsinálja. Ha a gyerek nagyobb lesz, az a terv, hogy magántanulóként otthon tanítjuk (külföldön élünk, itt ez bevett dolog), annak a nagy részét én csinálom majd, de a férjem is be fog segíteni. Ha ő is itthon van, együtt főzünk, ha kell, takarítunk, de ha dolgozik, akkor rám marad. Nekem ez nem könnyű, mert én szörnyen rendetlen voltam, mielőtt megismerkedtünk, de ő nem tűri el, ha nincs katonás rend, olyankor nem lehet megmaradni mellette mert ideges, ezért rákényszerültem, hogy megtanuljam, hogyan kell rendet tartani magam körül. Ő nem jár el sehova nélkülem, max munkahelyi csapatépítésre meg egyéb kötelező programokra, de oda is ha engedik, visz engem. Cserébe elvárja, hogy ha én külön programot szeretnék csinálni, azt akkor csináljam, amikor ő amúgy sincs otthon. A számlákat ő fizeti be, de online utal mindent, kivéve az exének a gyerektartást, mert a nő valamiért nem hajlandó bankszámlát csináltatni, csak csekken lehet neki küldeni a pénzt. Ez gyakran rám marad, mert én amúgy is gyakran járok a posta melletti boltba. Ha én dolgoznék, akkor megosztanánk a házimunkát egyenlően.
2017. szept. 29. 13:41
 9/19 A kérdező kommentje:
Szerencsétek van. Nálunk apám és apósom sem csinált soha semmi házimunkát (egy-egy nyári bográcsozást leszámítva). Ígx a férjemet is nehéz rávenni, hogy elmosogasson, mosni pl soha nem mos, inkább vár 2 napot, amíg én megcsinálom, de ő be nem pakolná a gépet. Olyan földön túli dolgok, mint vasalás vagy porszívózás még rémálmaiban sem jut eszébe. Nem zavarja, ha rendetlenség vam, azaz nem szól be vagy ilyesmi, de ő nem csinálja meg, akkor sem, ha ráérne.
2017. szept. 29. 13:50
 10/19 anonim ***** válasza:
78%

Közösen csinálunk mindent. Szerencsénk van, mert egyforma munkarendben dolgozunk.

Reggelente a férjem ébreszti és öltözteti a fiunkat míg én elkészítem a reggelit, majd én elindulok a gyerekkel az oviba, ő addig bepakol a mosogatógépbe és elrakja a maradékokat, utána indul ő is. Délután vagy ő megy a fiunkért és én ugrok be a boltba vagy fordítva, utána találkozunk a játszótéren és együtt vagyunk (ha rossz az idő, játszóház a program, vagy nagyszülők, közös kisgyerekes barátok). Hazaérünk, vagy ő készít vacsorát és én söprök-törölök fel, vagy fordítva, a fiunk addig játszik, vagy mesét néz. Vacsora után közösen játszunk még kicsit, majd én fürdetek míg ő ágyaz, majd ő altat míg én előkészítem a másnapi ruhákat.

Ami szigorúan az én feladatom: ablakpucolás, sütisütés, számlák befizetése

ami szigorúan az övé: terasz és garázs takarítása, fűnyírás

minden mást közösen vagy felváltva csinálunk.

Kéthetente váltásban járunk el, tehát egyik héten ő megy el a barátaival, másik héten én, és havonta egy estét pedig közösen, otthon pedig hetente kétszer van szigorúan romantikus esténk, mikor nem dolgozunk már, és csak egymásra figyelünk.

2017. szept. 29. 14:13
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!