Csúsztam egy évet az egyetemen. Azóta az egész családtól a gúnyolódást hallgatom. Hogyan lehetne leállítani őket? Türelemmel eddig nem mentünk semmire.22L
Szerintem kár magyarázkodnod nekik,úgysem érdekli őket az igazság,hanem csak kicsit élcelődni akarnak.
Én nem foglalkoznék az ilyenekkel,ha lehet kerülném is őket.
Aki járt egyetemre,vagy ha nem is járt,de figyelt rád amikor beszéltél róla,az tudja,hogy nem olyan egyszerű ez az egész, könnyű elbukni 1 tárgyat,főleg az első évben,amikor még kevesebb rutinod van a vizsgázásban. És igen, 1 év múlhat rajta..De őszintén kit érdekel,ha azóta mindened sikerül?Igen,1 évvel később végzel,de lesz még 40 éved dolgozni a szakmában, az az 1 év később senkit nem fog érdekelni,eltörpül a sok-sok év munka a pár év egyetemhez képest..
Ha 7-8 éve ugyanazt a bsc szakot csinálnád,akkor még megérteném ,hogy furcsállják a rokonok,hogy jó régen jársz már oda, de így,hogy csak 1 évet csúsztál nem értem az örökös aggodalmat,hogy mikor végzel már.
Amúgy biztos van abban valamit,amit a többiek írtak,hogy irigykedhetnek is,hogy van lehetőséged tanulni ennyi idősen is, nem kell 18 éves korodtól kezdve valami betanított munkásként robotolni.
Áj a talpadra oszd ki őket nyugodtan mert rád szálltak !!
Mond nekik: (Azt hiszitek olyan könnyű? Megnézném hogy ti menyi idő alatt végeznétek el az egyetemet !!)+ tedd hozzá Mindenki törődjön saját magával és sepregessen a saját háza táján !! légy határozott!! És akkor leszállnak rólad!! mert ha nem így teszel még jó pár évig biztosan ezen fognak loholni !! Ha jól veszem ki akkor a szülők te oldaladon állnak emiatt ők nem fognak rád kiakadni (mert megmerted mondani a kedves rokonságnak a tutit)
Sajnálom, szar helyzet. :( Szerintem az a legnagyobb gond, hogy akik még egyetem közelében sem jártak, nem látják át a rendszert, és az egy év csúszásra ugyanúgy tekintenek, mint amikor valaki általános vagy középiskolában megbukik egy tárgyból, és évet kell ismételnie (=csúszik egy évet).
Általános suliban, gimiben ugye általában azokkal fordul elő a bukás, évismétlés, akik lusták, nem tanulnak, vagy egyszerűen nincs elég eszük. Egy szorgalmas, jó tanuló gyerektől általában távol áll a bukás (persze mindig vannak kivételek, de nekem 12 év alatt csak kétszer bukott egy tárgyból 1-1 osztálytársam, és egyértelműen az osztály legbutább tanulói voltak).
Szóval szerintem a rokonaid ezzel a típusú bukással azonosítják a te csúszásodat is, nem látják be, hogy az egyetem az nagyon más, és attól még lehet belőled kiváló szakember, hogy egyszer nem sikerült időben teljesítened EGYETLEN tantárgyat. Ők csak azt látják, hogy bukott, egy teljes évvel tovább tart az egyetem... Sajnos nehéz ezt elmondani olyannak, aki soha nem járt egyetemre.
Szerintem is mindenképpen beszélj velük. Ha legközelebb előhozakodnak a témával, komolyan közöld velük, hogy szeretnél erről beszélni velük. De ne csak az legyen, hogy visszaszólsz valamit, hanem tényleg figyeljen rád mindenki, érződjön hogy ez neked fontos téma és mennyire rosszul esik. Mondd meg, hogy egyszer valóban nem sikerült elsőre egy tárgy, de tanultál az esetből, azóta minden sikerült bukás nélkül, keményen dolgozol, meglesz a diploma, csak pont olyan szerencsétlen helyzet alakult ki, hogy a bukott tárgy miatt egy egész évet csúszol. Mondd meg nekik, hogy te sem örülsz ennek, de így alakult, ezzel már nem tudsz mit csinálni (azon kívül, hogy rendesen tanulsz és nem buksz többet - ezt pedig megteszed, ahogy írtad). Attól nem lesz jobb, ha folyamatosan kérdezgetik. Megmondhatod, hogy régen szeretted a rokon-összejöveteleket, de mióta folyton gúnyolódnak rajtad, már nem érzed jól magad a társaságukban.
Én talán még egy naptároldalt is gyártanék nekik, amin be van karikázva pirossal az a nap/hét/hónap, amikor az utolsó vizsgád lesz, ezt átadnám minden rokonnak, hogy tegyék ki otthon, és akkor nem kell többször megkérdezni. Ha viszonylag jó hangulatban telt a beszélgetés és megértették amit mondasz, akkor ez a naptárasdi egy jó poén lehet a végére, hogy oldjátok a feszültséget, ha pedig besértődnek rajta, az az ő bajuk, ők sokkal sértőbben viselkednek...
Szerencsés vagy, hogy a szüleid melléd állnak, ezt használd is ki, fogjatok össze, beszéljetek együtt a rokonsággal!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!