Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Rokoni kapcsolat » Csúsztam egy évet az egyetemen...

Csúsztam egy évet az egyetemen. Azóta az egész családtól a gúnyolódást hallgatom. Hogyan lehetne leállítani őket? Türelemmel eddig nem mentünk semmire.22L

Figyelt kérdés
Az egyetem első félévében sajnos nem sikerült egy tárgyam amire bár rengeteget készültem, hülye voltam hozzá. Szinte az összes többi tárgy arra épült, így egy évet csúsztam. Most vagyok végzős. Negyedik éve minden egyes alkalommal megkérdezik a családtagok hogy pontosan mikor is fogok végezni? Nem túlzok.. az összes családi összejövetelen. Nem vagyok rá büszke hogy csúsztam, de ezen nem tudok változtatni. Ma nagyim felhívta anyát és ő is ezt kérdezte megint hogy én mikor fogok végezni? Anyáékkal eddig minden alkalommal türelmesen elmagyaráztuk de kezdem nagyon unni hogy állandóan rajtam gúnyolódnak. A családunkban szinte senki nem diplomás úgyhogy nem az van hogy mindenki más időben elvégezte az egyetemet, csak én nem.. Folyamatosan én vagyok a téma emiatt, mintha egy halálos bűnt követtem volna el. A négy év alatt az az egy tárgyam nem sikerült összesen, nem rosszak az eredményeim, van nyelvvizsgám, jogsim, szeretnék még mesterképzésre is járni. Már ott tartok hogy ezekkel a családtagokkal beszélni sincs kedvem sajnos mert folyamatosan a megjegyzéseket kapom csak .. Szerintetek hogy szállhatnának le a témáról?
2016. dec. 15. 23:11
1 2 3 4 5 6
 41/57 anonim ***** válasza:
93%
Kérdezõ a többiek már leirtak mindent és egyet is értek velük. Viszont az utolsó válaszadók nagyon jól leirták,hogy mi a teendõd.Azt hiszem sokan tanulhatunk ezekbõl a szavakból,mivel velem is ez zajlik a családban.Mindig arra törekedtem,hogy ne süllyedjek le az õ szintjükre, azt hiszem én is magamnak ártok a sok süket dumájukkal.Pedig azt hittem,hogy nem vagyok gyáva,de most jelen pillanatban rá kellett jönnöm,hogy igen is az vagyok,mert nem álltam ki soha magamért.
2016. dec. 16. 11:45
 42/57 A kérdező kommentje:
#41: Sajnálom hogy te is ilyen helyzetben vagy. Bizony, nagyon sok pozitív, hasznos válasz érkezett amiből lehet tanulni! :)
2016. dec. 16. 11:49
 43/57 anonim ***** válasza:
88%

Szerintem kár magyarázkodnod nekik,úgysem érdekli őket az igazság,hanem csak kicsit élcelődni akarnak.

Én nem foglalkoznék az ilyenekkel,ha lehet kerülném is őket.

Aki járt egyetemre,vagy ha nem is járt,de figyelt rád amikor beszéltél róla,az tudja,hogy nem olyan egyszerű ez az egész, könnyű elbukni 1 tárgyat,főleg az első évben,amikor még kevesebb rutinod van a vizsgázásban. És igen, 1 év múlhat rajta..De őszintén kit érdekel,ha azóta mindened sikerül?Igen,1 évvel később végzel,de lesz még 40 éved dolgozni a szakmában, az az 1 év később senkit nem fog érdekelni,eltörpül a sok-sok év munka a pár év egyetemhez képest..

Ha 7-8 éve ugyanazt a bsc szakot csinálnád,akkor még megérteném ,hogy furcsállják a rokonok,hogy jó régen jársz már oda, de így,hogy csak 1 évet csúsztál nem értem az örökös aggodalmat,hogy mikor végzel már.

Amúgy biztos van abban valamit,amit a többiek írtak,hogy irigykedhetnek is,hogy van lehetőséged tanulni ennyi idősen is, nem kell 18 éves korodtól kezdve valami betanított munkásként robotolni.

2016. dec. 16. 12:38
 44/57 anonim válasza:
70%

Áj a talpadra oszd ki őket nyugodtan mert rád szálltak !!

Mond nekik: (Azt hiszitek olyan könnyű? Megnézném hogy ti menyi idő alatt végeznétek el az egyetemet !!)+ tedd hozzá Mindenki törődjön saját magával és sepregessen a saját háza táján !! légy határozott!! És akkor leszállnak rólad!! mert ha nem így teszel még jó pár évig biztosan ezen fognak loholni !! Ha jól veszem ki akkor a szülők te oldaladon állnak emiatt ők nem fognak rád kiakadni (mert megmerted mondani a kedves rokonságnak a tutit)

2016. dec. 16. 14:42
 45/57 anonim válasza:
75%
44-es vagyok még annyit ismerős a helyzeted mert én is voltam már így a rokonsággal!!(rólam le is szálltak mikor ki osztottam őket) Ne akarj magyarázni nekik mert nem kötelességed és úgy sem értenék meg!! Ez a te életed nem az övéké! 27F
2016. dec. 16. 14:50
 46/57 anonim válasza:
88%
Sok hasznos tanácsot írtak már a többiek, ezeket köszönöm én is, hiszen hasonló helyzetben vagyok. Csak azért írok, hogy tudd, nem vagy egyedül a problémáddal, sőt, lehetne sokkal rosszabb is. A legfontosabbak, a szüleid támogatnak, mindenki más meg le van ejtve. Nos, engem ők sem, a leghangosabban ők gúnyolódnak és nem lehet egy szavam sem, mert anyagilag támogatnak. Én 20 évesen kezdem az egyetemet, mert év vesztes vagyok és 5 éves középiskolába jártam, tehát az 1 év csúszással, ha minden jól megy márciusban szerzek diplomát, majdnem 25 évesen...és akkor ez csak bsc diploma, de nem is akarok már továbbtanulni, a kedvem is elment, meg ennyi idősen már tényleg tartani kéne valahol...mindig hallgatom, hogy bezzeg ők már x évesen ezt meg azt csináltak és a szomszéd Erzsikének a lánya a büfészakon már rég végzett, mért nem mentél te is oda? Nem mindegy milyen diploma? Úgysem ezt fogod csinálni egész életedben, nem neked való...és a kis "osztálytársaidnak" hogy sikerült? Akkor most ha ez a tárgyad nem sikerült, újra kell csinálni az összeset? Mért nem hagyod már abba, nem volt még elég a kudarc? - Ezeket a kérdéseket rágjuk át minden egyes alkalommal. Volt, hogy türelmesen elmagyaráztam mindent, aztán volt, hogy idegesen magyaráztam el mindent...volt, hogy nem válaszoltam. Én tényleg mindent kipróbáltam, de semmi nem használt. Pár éve már dolgozom az iskola mellett, mert nem akartam tőlük függeni, persze ez sem tetszett nekik, mert koncentráljak a tanulásra, ha már ilyen nehezen megy. De inkább dolgoztam és elköltöztem otthonról. Egy hónap múlva államvizsgázom...és jön a Karácsony, amit a jelenlegi idegi állapotomban nem tudom hogy fogok átvészelni, ha megint felhozzák a témát. Márpedig fel fogják...Szóval túl sok okosat nem tudok hozzátenni, csak annyit, hogy tarts ki, sok sok mély levegő és becsült meg a szüleidet, hogy ők legalább kiállnak érted! :)
2016. dec. 16. 15:38
 47/57 anonim ***** válasza:
80%

Sajnálom, szar helyzet. :( Szerintem az a legnagyobb gond, hogy akik még egyetem közelében sem jártak, nem látják át a rendszert, és az egy év csúszásra ugyanúgy tekintenek, mint amikor valaki általános vagy középiskolában megbukik egy tárgyból, és évet kell ismételnie (=csúszik egy évet).

Általános suliban, gimiben ugye általában azokkal fordul elő a bukás, évismétlés, akik lusták, nem tanulnak, vagy egyszerűen nincs elég eszük. Egy szorgalmas, jó tanuló gyerektől általában távol áll a bukás (persze mindig vannak kivételek, de nekem 12 év alatt csak kétszer bukott egy tárgyból 1-1 osztálytársam, és egyértelműen az osztály legbutább tanulói voltak).

Szóval szerintem a rokonaid ezzel a típusú bukással azonosítják a te csúszásodat is, nem látják be, hogy az egyetem az nagyon más, és attól még lehet belőled kiváló szakember, hogy egyszer nem sikerült időben teljesítened EGYETLEN tantárgyat. Ők csak azt látják, hogy bukott, egy teljes évvel tovább tart az egyetem... Sajnos nehéz ezt elmondani olyannak, aki soha nem járt egyetemre.

Szerintem is mindenképpen beszélj velük. Ha legközelebb előhozakodnak a témával, komolyan közöld velük, hogy szeretnél erről beszélni velük. De ne csak az legyen, hogy visszaszólsz valamit, hanem tényleg figyeljen rád mindenki, érződjön hogy ez neked fontos téma és mennyire rosszul esik. Mondd meg, hogy egyszer valóban nem sikerült elsőre egy tárgy, de tanultál az esetből, azóta minden sikerült bukás nélkül, keményen dolgozol, meglesz a diploma, csak pont olyan szerencsétlen helyzet alakult ki, hogy a bukott tárgy miatt egy egész évet csúszol. Mondd meg nekik, hogy te sem örülsz ennek, de így alakult, ezzel már nem tudsz mit csinálni (azon kívül, hogy rendesen tanulsz és nem buksz többet - ezt pedig megteszed, ahogy írtad). Attól nem lesz jobb, ha folyamatosan kérdezgetik. Megmondhatod, hogy régen szeretted a rokon-összejöveteleket, de mióta folyton gúnyolódnak rajtad, már nem érzed jól magad a társaságukban.

Én talán még egy naptároldalt is gyártanék nekik, amin be van karikázva pirossal az a nap/hét/hónap, amikor az utolsó vizsgád lesz, ezt átadnám minden rokonnak, hogy tegyék ki otthon, és akkor nem kell többször megkérdezni. Ha viszonylag jó hangulatban telt a beszélgetés és megértették amit mondasz, akkor ez a naptárasdi egy jó poén lehet a végére, hogy oldjátok a feszültséget, ha pedig besértődnek rajta, az az ő bajuk, ők sokkal sértőbben viselkednek...

Szerencsés vagy, hogy a szüleid melléd állnak, ezt használd is ki, fogjatok össze, beszéljetek együtt a rokonsággal!

2016. dec. 16. 16:46
 48/57 anonim ***** válasza:
85%
Szerintem már nagyon sok jó hozzászólást kaptál, így én csak annyit írnék, kitartás. :) Épp csak betöltöttem a 23-at, mikor mesterszakon diplomáztam, és keresetem is volt. Hozzáteszem, én vagyok az első diplomás a családban, mégis mindig én voltam a hülye, aki nem halad semerre. Régebben nagyon rosszul éreztem magamat emiatt, de most hogy látom, hogy nem tartanak sehol, én viszont igen, ez ez egy nagyon jó visszaigazolás az élettől. Tudod, mindig azoknak van a legnagyobb hangjuk, és azok a legokosabbak, akiknek fogalmuk sincs az adott dologról, csak ülnek a fenekükön és osztják az észt, szóval ne aggódj. Ha sikerül az egyetemed, az a baj, ha nem sikerül, az. Mindig találnak fogást rajtad, akik akarnak, szóval csak magadra figyelj.
2016. dec. 16. 18:50
 49/57 liliann13 válasza:
Nálunk ugyanez van pepitában. Fogalmuk nincs arról hogyan mennek a dolgok egy gyárban, de "hasznos" tanácsokat adni azt tudnak. Hozzátenném, hogy diplomásként dolgozom gyárban, 4 műszakban, mert most úgy érzem erre van szükségem. De persze jönnek az olyan kérdések is, hogy miért nem keresek a végzettségemnek megfelelő munkát. Hiába magyarázom, nem értik meg, hogy ez nekem így jó, jelenleg. Amikor elkezdik a szekálás, szépen bekapcsolom a "szelektív hallásomat", amikor csak azt hallom meg, amit akarok, a többivel nem foglalkozom. A "kedves" rokonok meg csak mondják a magukét.
2016. dec. 17. 08:17
 50/57 wiWell ***** válasza:
Nekem a munkahelyemen kérdezgette az egyik kolléganom, hogy mikor végzek az egyetemen (munka mellett végeztem és én is csúsztam). Mikor elkezdett az agyamra menni akkor mondtam neki, hogy jovore júniusban és aztán mikor újra megkérdezte akkor mondtam neki, hogy ezt már negyedszerre kérdezed és csak ugyanazt tudom válaszolni. Te is csinálhatod, hogyha valaki a családból megkérdezi akkor megmendod, hogy már 5x kérdezi és családon belul 22x hallod ezt a kérdést, máskor figyeljen jobban arra amit mondasz.
2016. dec. 17. 08:53
1 2 3 4 5 6

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!