Akik kertes házban laknak, és megtermesztenek gyümit, zöldséget, azoktól is elvárják a rokonok hogy elosztogassa?
Nagyszüleimtől örököltünk hatalmas kertet kis házzal, van csomó gyümölcsfa, vetemény. Mindez ugye tömérdek munkával és fáradtsággal jár. Tesóm és sógornőm meg anyukám szokott jönni besegíteni egész évben, lekvárt főzni, savanyút, kompótot csinálni. Értelem szerűren ők szoktak mindenből vinni.
Rettentően zavar viszont, hogy unokatesómék meg anyósom is folyton fröcsög, hogy bezzeg nekünk milyen könnyű, hogy minden megterem, hogy teli a kamrapolc, de ha pl elhívom őket, hogy gyerek érik a barack, le kéne szedni, meg magozni, befőzni, stb akkor egy hétig felénk se néznek, nehogy munkába keveredjenek, ugyanakkor követelik a "részüket".
1-1 üveggel adtunk anyósnak is pl baracklekvárt, de következő héten már jött a követezőért, mert úgy ízlett a szomszédasszonynak hogy nekiadta.
Mikor mondom neki, hogy n azért gebedek a kertben meg a kpnyhában tavasztól őszig, hogy a szomszédját etessem, akkor meg irogy szemét vagyok.
Unokatesóm dettó, már úgy jön ide, hogy kène ez az mert elfogyott, és de finom volt.
Elegem lett mondtam nekik, hogy a jövőben csak azt szeretném ellátni, aki segít is mikor kell, mert nem vagyok ingyen piac.
Mondanom se kell mekkora balhé kerekedett.
Szerintetek irigy vagyok, és hagynom kéne hogy széthordják ami van?
Szerintem először is egyezz meg egy közös álláspontban a férjeddel. Ha ő is a Te pártodon áll akkor közösen üljetek le az anyóssal és mondjátok el neki a problémát. Ha az anyós a zöldségesnél szid titeket akkor nyugodtan mondjátok el ti is a faluban, hogy néhány rokonotok ingyenélő.
Sajnos ugyanebben a szituációban voltam én is 10 éve. Hobbiból méhészkedem és a család természetesnek vette, hogy szállítom ingyen a mézet. Kaptam egy listát, hogy kinek hány üveg akácmézre van szüksége (78kg írtak össze). Nekem akkor kb 400kg termett. Leültem a feleségemmel megbeszélni a dolgokat. Másnap megérkeztek a rokonok és azt mondtam nekik, hogy inkább a piacon eladom a mézet, mert a két kis gyerekemnek nem tudok miből venni cipőt. Ekkor a rokonság nagy része elment tőlünk az üres üvegeivel. Viszont a két sógornőm olyan értetlen volt, hogy ők még ezek után is követelték a maguk részét. Na ekkor mondtam nekik, hogy ha ez jelenti náluk a család fogalmát akkor én inkább nem akarok a családjuk része lenni és kirúgtam őket a portáról.
Azóta kicsit kínosak a családi összejövetelek az anyóséknál. Érdekes, hogy az anyóssal azóta nagyon jó a viszonyom (minden évben kap is tőlem 5kg mézet).
Én a helyedben osztanék, szoroznék, kiszámolnám a költségeket és szimplán, akár pofátlanul kis haszonnal megspékelve is elkérném az árát annak amit el akarna vinni. Rokon, nem rokon nem számít.
Ha büdös neki a munka a kertben, akkor ingyen se várjon el semmit, hanem fizesse meg az árát.
Nem azért dolgoztok ti sem a kertben tavasztól őszig, hogy más ingyenélő arassa le a ti munkátok gyümölcsét akármilyen rokoni viszonyra hajazva.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!