Akik kertes házban laknak, és megtermesztenek gyümit, zöldséget, azoktól is elvárják a rokonok hogy elosztogassa?
Nagyszüleimtől örököltünk hatalmas kertet kis házzal, van csomó gyümölcsfa, vetemény. Mindez ugye tömérdek munkával és fáradtsággal jár. Tesóm és sógornőm meg anyukám szokott jönni besegíteni egész évben, lekvárt főzni, savanyút, kompótot csinálni. Értelem szerűren ők szoktak mindenből vinni.
Rettentően zavar viszont, hogy unokatesómék meg anyósom is folyton fröcsög, hogy bezzeg nekünk milyen könnyű, hogy minden megterem, hogy teli a kamrapolc, de ha pl elhívom őket, hogy gyerek érik a barack, le kéne szedni, meg magozni, befőzni, stb akkor egy hétig felénk se néznek, nehogy munkába keveredjenek, ugyanakkor követelik a "részüket".
1-1 üveggel adtunk anyósnak is pl baracklekvárt, de következő héten már jött a követezőért, mert úgy ízlett a szomszédasszonynak hogy nekiadta.
Mikor mondom neki, hogy n azért gebedek a kertben meg a kpnyhában tavasztól őszig, hogy a szomszédját etessem, akkor meg irogy szemét vagyok.
Unokatesóm dettó, már úgy jön ide, hogy kène ez az mert elfogyott, és de finom volt.
Elegem lett mondtam nekik, hogy a jövőben csak azt szeretném ellátni, aki segít is mikor kell, mert nem vagyok ingyen piac.
Mondanom se kell mekkora balhé kerekedett.
Szerintetek irigy vagyok, és hagynom kéne hogy széthordják ami van?
nekünk is sok minden megterem. nem követelőzik egyik rokon sem. ha valamiből nagyon sok van,akkor magunktól felajánljuk a rokonoknak vagy szomszédoknak,hogy ha kell nekik,akkor jöjjenek szedhetnek.
pl van hogy uncsimék szednek 1-2 vödörnyi szilvát vagy meggyet. aztán majd otthon maguknak befőzik vagy amit akarnak. nem szedjük le helyettük..
de értelemszerűen,ha valamiből nem terem annyi(pl áfonya kevés van) akkor azt nem ajánlgatjuk.
ha valaki követelőzne,akkor nem adnánk neki többet. az meg nettó pofátlanság ,hogy nem szedik le maguknak.
ne adj nekik, majd megtanulják. amúgy ritka pofátlanok lehetnek.
Ugyan ez ment itt is nálunk.
Nagy kertünk van sok gyümi fával, lányom kertesznék tanul ő gondozza nagyon szereti, több éve gyönyörű a termés, lekvár befőtt, kompót készül és a rokonok ránk járnak mindenért.
Vett valahol a lányom szép, barack mintával fújt üvegeket, anyósom vitt belőle, rá két hétre piacon árulta lekvárral együtt..
Elsővel egyetértek. Anyós köszönje meg, amit kapott és ne osztogassa tovább. Unokatestvérek, ha jönnek szedni, vigyék el azt. Ha nem jönnek, le vannak ejtve.
Egyébként mi az, hogy követelik a "részüket"? Miféle részük van benne? Ha tulajdonosok, akkor a munkában is ott van a részük.
Egyébként a legtisztább ügy, ha megveszik azok, aki ténylegesen foglalkoznak vele, és akkor a többieknek tényleg semmi közük hozzá.
Te is tudod, hogy nincs semmi baj a hozzáállásoddal, szóval nyugodt lelkiismerettel mondj nemet.
Sajnos sokszor az a baj a nőkkel, és azért használják ki őket, mert akkor se tudják kimondani, hogy "nem", amikor nagyon is kéne, mert "jajj, mit fognak hozzá szólni".
Ők se nagyon lelkiznek azon, hogy mennyire fogod őket pofátlannak tartani a követelőzésért, nehogy már a végén neked legyen lelkifurdalásod, mert nem adod ingyen.
Másrészt rokon, nem rokon, ingyen munka nincs.
Nagyon sokan hiszik azt, hogy ha te otthon valamivel dolgozol, akkor "jár", hogy nekik is...
És most tök mindegy, hogy kertet művelsz, autószerelő vagy, fényképész, műkörmös vagy fodrász. Egyszerűen azt hiszik, hogy te időd és energiád végtelen. Az árengedmény OK, de ingyen másnak se dolgozol.
Megmondanám neki, hogy mit mennyiért vehetnek, és onnantól aztán lehet pattogni, hogy milyen irigy vagyok meg sza.rrágó. A boltban sem kapják meg ingyen, örüljenek, ha olcsóbban hozzájutnak. A cukor, a befőttes üveg, a gáz/villany, a víz, amit felhasználsz, neked sincs ingyen! Nem olyan olcsó ám befőzni egy rahedli gyümölcsöt, mint az egyesek elképzelik. És ha egyszer-egyszer segíteni is mennének, akkor tudnák.
Állj a sarkadra, szerintem már elég idős vagy, hogy meg tudd védeni magad, főleg ha igazad is van.
7. vagyok.
Esetleg legközelebb nyugodtan nyálazz a telefonba, hogy "De jó, hogy hívtál, te meg hozhatnál 10 kg cukrot, 50 kisméretű befőttes üveget tetővel, egy mosogatószert, meg egy palack gázt, mert képzeld, kifogyott, és fene megegye, hát így nem tudok lekvárt főzni."
Ha nem hoz, akkor meg nyugodtan kösd az ebet a karóhoz, hogy nincs lekvár. (Nekik)
1. Nagyszüleidtől örökölted meg TE (tehát nem az ingyenlèlő anyós) a kertet.
2. Te (+páran) szoktad gondozni stb.
3. Anyósodnak ês a többi lehúzósnak SEMMI nem jár alanyi jogon,mire fel tart igényt bármire is?
Nem vagy irigy, mondjuk èn a drasztikusabb stílust szoktam alkalmazni ilyen esetekben, nem kapnának lóf.szt se. Aztán ugassanak amennyit akarnak.
Én is a kertben termesztek mindent, mondjuk szerintem fele annyit mint Ti, tesómèknak szoktam adni. De eszükbe sem jut, hogy követelőzzenek. Utálom az ilyen embereket.
:D
Ez jó, majd kipróbálom.
Igazából nem az a baj, hogy nem tudok nemet mondani, mert mondok, ès ez lett látod belőle.
Anyósom pl egyfolytában azzal jön, hogy egy család vagyunk, nincs helye annak hogy enyém tied.
De hiába mondom, hogy nem a termést sajnálom tőle, hanem a hozzáállás bosszant, hogy évek óta úgy járnak ide, mint a piacra, de mikor tényleg annyi meló van hogy nem győzzük már hárman négyen, akkor se segítenek be! Nem azt várom, hogy másszon fára barackot szedni, de sok másba jó lenne egy plusz segítő kéz.
De pl azt számon tartotta, hogy a ribizliből nem adok? És mikor mondtam hogy nem, mert a 2.5 évesem leette a felét úgy ízlett neki, a maradékot meg lefagyasztottam télire, meg lett összvissz 3 üveg szörp, nem tudok adni, akkor meg pofákat vág, és meséli a zöldségesnek, hogy nézze meg, nem ad a menye, sajnálja tőle.... hát a hajam elhullik ettől!
Unokahúgom meg, hogy bezzeg tesómék mennyi mindent vittek haza, ö látta, meg hallotta, hogy csörögtek az üvegek a szatyorba.
De mikor mondom neki, hogy tesóm meg sóginőm reggel 9től van, hogy estig itt vannak napokig, és bármiben segítenek, azèrt kaptak ök pl 4 lekvárt ök meg 1et, akkor arra annyi a válasz, hogy neki pont ezért nem kell kert, mert utálja a kerti munkát, pláne nem fog màs kertjében dolgozni.
De akkor szerintem a más kertjének és kerti munkájának a gyümölcse se kelljen...
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!