Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Rokoni kapcsolat » Jól mondja a nagybátyám, hogy...

Jól mondja a nagybátyám, hogy buta vagyok?

Figyelt kérdés
Matematikából nagyon gyenge tanuló voltam mindig, kettesnél soha nem voltam jobb, meg sajnos kétszer - negyedikben és hetedikben - pótvizsgáznom kellett. Jártam külön órákra is, de sajnos nem megy. Ezen felül a kémia, és a fizika se az erősségem. Nekem a magyar, történelem és a rajz feküdt mindig, meg az idegennyelv egy picit (hármas- négyes mindig megvoltam belőle). A nagybátyám a matematika miatt mindig szekál, állandóan azt mondogatja, hogy aki nem érti a matematikát az egy buta, műveletlen személyiség akivel szégyen még szóba állni is. Ő matematikát tanít egy gimnáziumban.

2015. júl. 7. 07:01
1 2 3 4 5 6 7 8 9
 21/89 anonim ***** válasza:
78%
Akkor javaslom, hogy változtassatok, anyunak-apunak is mutasd meg ezt a bejegyzést, mert fontos. Először is irány a nevelési tanácsadó, nem ők a végső állomás, de ők majd eligazítanak, és diszkalkulia vizsgálatot kell kérni, ehhez viszont kell a matektanár javaslata, tehát el kell kezdeni az iskolát, de lehet, hogy megfelel a régi matektanárodé is. Egyébként a nagybátyád abban is hibás, hogy matektanárként nem ismer fel egy diszkalkuliát. A szakképző mint iskolaválasztás rossz, ezzel a végzettséggel nem mész semmire. Kifejezetten értelmes vagy, sem az a közeg nem megfelelő (nehogy megsértődjenek szakiskolás, de értelmes olvasóim), sem az, hogy az nem ad érettségit, és még utána munka mellett fog kelleni szenvedned az érettségivel, meg annak keresésével, hogy azt hol tudod letenni. Az a baj, hogy az eddigi osztályfőnököd csak a matekos oldaladról ismer, és azt hiszi, hogy nem vagy képes többre, pedig de. Szóval még nyáron keressetek egy másik iskolát, esetleg szakközepet, ha valami érdekel, de inkább egy nm erős gimnáziumot, szerezd meg a felmentést a matek osztályzás alól (szerintem tényleg disz-es vagy), és nemcsak a matek, hanem a fizika és kémia számolási feladatok alól is. Szóval hagyják, hogy kiteljesedj a neked való helyen. Írj majd vissza, hogy döntöttetek.
2015. júl. 7. 10:17
 22/89 anonim ***** válasza:
78%

Egyetértek előzővel, viszont néhány dolgot érdemes rendbetenni (a kérdésben és a válaszokban):

- a logikai készségnek (ami az alapszintű matematika megértésének egyik alappillére) és a műveltségnek a világon semmi köze egymáshoz

- a matematika pont nem "csak szorgalom kérdése"

- a "tizenegyedik" szót egy gy-vel írjuk, aki valóban jó magyarból, attól szokatlan az ilyen szarvashiba.

2015. júl. 7. 10:36
 23/89 anonim ***** válasza:
92%

Amit a nagybátyád mondott, az nem a te "műveletlenségedről" szól, hanem - egyéb hiányosságai mellett - az ő érzelmi intelligenciájáról.

Nem vagyok matektanár, de jó voltam matekból, szerettem is mindig. Amikor az unokahúgom matek felvételire készült egy nagyon erős gimibe, segítettem neki rá gyakorolni, felkészülni. Ha nem értett vagy nem tudott megoldani valamit, akkor nem őt kritizáltam, hanem megpróbáltam neki ugyanolyan türelmesen, még érthetőbben, esetleg más megközelítéssel elmagyarázni valamit, és lépésenként haladva kérdésekkel rávezetni a megoldásra, hogy sikerélménye legyen.

Szerintem szomorú, ha valaki ilyen hozzáállással van a tanári pályán, mint a nagybátyád, és az is, ha valaki abban leli örömét egy 14 éves gyerek önbizalmát és önbecsülését rombolja, függetlenül attól, hogy az egy tanítványa vagy a saját testvérének a gyereke.

A szüleid egyébként hogyan reagálnak arra, amikor ilyet mond neked?

Nyilván mindenkinek máshoz van érzéke és jobb adottsága, de láttam már arra példát, hogy szakközépben matekból és fizikából bukdácsoló srácnak találtak egy olyan magántanárt a szülei, aki heti 1-1 óra korrepetálással nem hogy csak felhozta ezekből a tantárgyakból, de meg is szerettette vele őket, (a srác szerint csak annyi volt a titka, hogy végre érhetően tudott magyarázni), és azóta (egy érettségi után kihagyott évvel) egy olyan fősulin tanul, ahol alap tárgy a matek.

2015. júl. 7. 11:44
 24/89 anonim ***** válasza:
84%

Első benyomásom végigolvasva az eddigieket, hogy neked valami tanulási zavarod lehet. Mert humán tárgyakból is hármas négyes vagy. Nekem voltak évfolyamtársaim, akik gyengusok voltak matekból, de az egyik rajzból volt kiváló, és festő lett, a másik énekből és zeneszerző lett és együttese van, és egy másik pedig profi kézilabdás lett. Mind valami másból kiemelkedőt alkotott, és amiatt hanyagolta a matekot. Nálad ilyenről kiemelkedő teljesítményről nem olvastam...

Ebből gondolom, hogy valami tanulási zavarod lehet - szakember ki tudná deríteni, hogy mi is ez...

2015. júl. 7. 11:45
 25/89 anonim ***** válasza:
94%

Van erre az a jó mondás, hogy ha egy aranyhalat az alapján ítélsz meg, hogy hogyan tud fáramászni, egész életében azt fogja hinni, hogy hülye... :D

Nem, a nagybátyádnak nincs igaza. A lényeget a többiek leírták.

2015. júl. 7. 12:28
 26/89 A kérdező kommentje:
Olvastam, hogy az egyik válaszoló észrevett az írásomban egy hibát. Köszönöm szépen, építő kritika amiből tanulok, jó vagyok irodalomból és nyelvtanból, de nem tökéletes. Voltak, vannak és lesznek is helyesírási hibáim. Irodalomban az erősségem, hogy nagyon szépen tudtam szavaln, ballagáson én mondtam a búcsúztatót. Történelem az az egy, ami tanulás nélkül is ment, fizika a számítások miatt nem ment, biológiából és kémiából megvoltam úgy hármas, de bevallom őszintén, hogy azok soha nem is érdekeltek. Rajzból az ember ábrázolás ami nem megy.
2015. júl. 7. 12:29
 27/89 A kérdező kommentje:
*szavalni, elírtam egy szót.
2015. júl. 7. 13:33
 28/89 anonim ***** válasza:
43%

Akinek már általános iskolában ilyen problémái vannak, az bizony buta, akárhogy szépítjük. És gondolom nem a legerősebb iskolába jársz, ahol mindenki más kiemelkedő tudású.

Azt írtad, hogy az idegen nyelv is jól ment. A hármas-négyes nem ezt mutatja. Úgyhogy nem csak a számolással vannak itt gondok.

A nagybátyád ahelyett, hogy ezzel piszkál, inkább korrepetálhatna matekból.

2015. júl. 7. 13:38
 29/89 A kérdező kommentje:
Akkor úgy mondom, hogy viszonylag jól megy, ott az írással voltak problémáim, szóbeli feleleteim jók voltak. Nem mondom, hogy elmehetnék tolmácsnak, mert abban is vannak hiányosságaim, de sok dolgot megértek.
2015. júl. 7. 13:47
 30/89 anonim ***** válasza:
62%
Lehet, hogy érdemes lenne egy olyan középiskolába menned, ahol a hozzád hasonló képességű gyerekeket tanítják.
2015. júl. 7. 13:50
1 2 3 4 5 6 7 8 9

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!