Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Rokoni kapcsolat » Ebben a helyzetben tényleg...

Ebben a helyzetben tényleg kéne anyagilag támogatnom a bátyámékat?

Figyelt kérdés
A történet röviden: Ketten vagyunk testvérek, a szüleink nyugdíjasok. Bátyámnak nemrég tönkrement a házassága és a két gyereket nála helyezték el. Sosem éltek jó körülmények között. Egyik adósságból mentek bele a másikba. Én egyedülálló vagyok, van egy vállalkozásom, és bár gazdag nem vagyok, de jó körülmények között élek. A bátyám nemrég megkeresett, hogy szüleinktől szeretnének a két gyerekkel albérletbe költözni, de ahhoz szüksége lenne 400 ezer Ft kaucióra + 200 ezer Ft egyhavi lakbérre, mert nem tudja kifizetni és csak kölcsönbe kérné. Ismerve a bátyámat és az adósságait, úgy döntöttem, hogy nem adok neki, mert másoknak is tartozik és nem látok arra garanciát, hogy én ezt a pénzt viszontlátnám a jövőben. Azóta a szüleink folyamatosan támadnak, hogy nem erre tanítottak engem és nem ilyen önzőnek neveltek. Nem értik, hogy én miért nem vagyok hajlandó segíteni a testvéremnek, ha "csücsülök a millióimon", ahogyan ők fogalmaztak. Nem tudom, hogy más volt-e ilyen helyzetben, de kíváncsi lennék rá, hogy, ha igen, akkor mi lett a végkifejlet. Tényleg kötelességem lenne támogatni anyagilag a bátyámat ilyen helyzetben?
aug. 4. 13:20
1 2 3 4 5
 31/49 anonim ***** válasza:
89%

A gyerekek anyja hol van?

Szalljon be az adossag rendezesbe.

aug. 4. 17:03
 32/49 anonim ***** válasza:
0%

21-es: "Menjen ki külföldre pár hónapra, szedjen össze minél több pénzt, törlessze az adósságait, a nagyszülők meg addig vigyázzanak a gyerekekre."

Persze, csak ez alatt a gyámhatóság elveszi a gyereket és otthonba adja, ugyanis a kérdezö a szülö, övé a felügyeleti jog, ezt nem adhatja át a gyámhatóság engedélye nélkül senkinek, még a nagyszülöknek sem. Ha megteszi, az jogilag veszélyeztetés - vészhelyzetben, baleset, betegség, stb esetén a nagy szülö nem adhatja a beleegyezését a szükséges kezelésekbe, mire meg a szülöt elérik és ö tudna egy hivatalos engedélyt adni, addigra sok esetben késö lenne - , ezért ilyenkor gondozásba veszik a gyerekeket.

aug. 4. 17:26
 33/49 anonim ***** válasza:
3%

31-es: feltehetöen a gyerekek anyja nincs képben, ha az apánál vannak a gyerekek elhelyezve. Ilyen esetben az anya gyerektartást fizet, és ennyi. A felhalmozott tartozások más téma, azt a vagyonmegosztásnál tárgyakják/tárgyalták, vagy az apa átvállalta egyéb okokból, vagy elvileg az anyának is kellene törleszteni, de nem képes rá anyagi okokból, vagy - ami gyakori - a hitelek az apa nevére szóltak, az anya csak adóstárs, ha minden hitel törltesztve van, akkor tudja az apa polgári perben visszakövetelni azt, amit az anyának kellett volna törleszteni.

"Szalljon be az adossag rendezesbe." - ez szép és jó ötlet, de ha nem akar/nem tud, azzal nincs kisegítve az apa. És feltehetöen ez a helyzet.

A kérdésre:

A kérdezö nem köteles semmit fizetni a testvérének, de adott esetben emberileg pozitív lenne. Arról nincs szó, miért akar elköltözni a gyerekkel, de lehet helyhiány, mert a nagyszülöknél feltehetöen azért nincs elég hely, hogy normálisan élhessen a gyerekkel együtt, de lehet az is, hogy a nagyszülök mindenbe beleszólnak és nincs lehetösége normális családi életre a gyerekekkel.

Feltételezhetö, hogy nem azért akar külön menni, mert éppen kedvet kapott rá, két gyerekkel költözni nem kis dolog.

Ami a kölcsönt illeti: az mindig problémás lakás bérletnél, hogy elöre ki kell fizetni lényegében háom havi összeget (kaució + elsö havi lakbér), a továbbiakban ennél jóval kevesebb a kiadás. (A megélhetés, rezsi, stb most is ugyanannyiba kerül!)

Ha megoldható, akkor beszéljétek meg, hogy rendesen lepapírozva adsz neki, szintén belefoglalva a havi törlesztörészletet is.

Ami az egyéb adóságokat illeti, az a testvér magánügye, erre tud hivatalos adóságrendezési tervet is kérni, amivel megoldható, hogy belátható idön belül rendezni tudja.

Nálunk hasonló helyzet volt jópár éve, a bátyámnak adtam kölcsön hasonló értékü összeget, de szabályosan. A megegyezés szerint Euróban tartottuk számon az összeget, így az infláció valamnenyire ki lett egyenlítve, mivel az elsö két évben még nem kértem vissza semmit. Ez idö alatt tényleg egyenesbe tudott jönni (mellesleg tölem is kért tanácsot, hogy szervezze meg az anyagiakat, hogy ne kerüljön újabb hitelcsapdába), utána pedig a megállpodás szerint visszafizette az összeget.

aug. 4. 17:42
 34/49 anonim ***** válasza:
70%
21 ne haragudj de nem lehet csak úgy a nagyszülők nyakába bacarintani 2 gyereket. Egyaltalán miért kellene nekik ezt elvállalni, ha egyaltalán el tudnák. Így is elég hogy a nyakukra költöztrk.
aug. 4. 17:44
 35/49 anonim ***** válasza:
87%
Nem vagy köteles semmit sem adni. Felnőtt ember a bátyád? Igen. Kényszerítették gyereket csinálni? Nem. Közöd van a pénzügyeihez? Nem. Ha annyira vergődnek a szüleitek, magukhoz lehet venni a kölyköket, amíg apuka németben összeszedi a lakhatásravalót. S szüleid reakciójából is látszik, hogy ez nem kölcsön lenne, sose kapnád ezt a pénzt vissza.
aug. 4. 20:17
 36/49 A kérdező kommentje:

Köszönöm az eddigi válaszokat. A gyerekek anyja lemondott róluk, semmilyen kapcsolatot nem szeretne tartani sem a gyerekekkel, sem a bátyámmal. Amúgy azért akarnak költözni, mert a kétszobás lakás szűkös 5 személynek. A tartozás az nem klasszikus hitel, hanem mindenféle kacat részletre való megvásárlása. Idáig a volt felesége lakásában éltek, de minden cuccot a bátyám nevére vettek részletre. Emellett tartozik pénzzel nagybátyánknak, unokatestvérünknek és két kollégájának is. Mind százezres tételek. A fizetésének a nagy része erre megy el. A szüleink nyugdíjasok, így ők nem tudják őket másképp segíteni, mint fedéllel a fejük fölé.

Én végül azért döntöttem amellett, hogy nem adok, mert tudom, hogy egyik adósságból a másikba, ha megy sosem fog ez végetérni és nem láttam garanciát arra sem, hogy esetleg azt a 600K-t visszakapjam. Az, hogy jól élek tulajdonképpen azt jelenti, hogy tehermentes lakásom van, nincs tartozásom és még tudok félre is rakni a fizetésemből, meg néha utazni szoktam, de nem gondolom, hogy gazdag lennék és megengedhetném magamnak, hogy csak úgy adjak ennyi pénzt. Vállalkozóként előre kell gondolnom arra is, hogyha esetleg a vállalkozás kevesebb bevételt hoz.

aug. 4. 20:43
 37/49 A kérdező kommentje:
Bocsánat az lemaradt, hogy a bátyám két lánya tipikusan el lett kényeztetve. Amit kitaláltak mindent megkaptak, részben emiatt is van ez a nagy tartozás. A szüleink is teljesen oda meg vissza vannak tőlük és semmi kontrollt nem szabtak nekik. Most meg teljesen kivannak, hogy a nagyszülőknél együtt kell lenniük az apjukkal egy szobában, nincs állandó mozi, kajarendelés, shoppingolás...
aug. 4. 20:49
 38/49 anonim ***** válasza:
21%
A tesód egy tipik proli. Proliknak meg nem adunk kölcsön. Ennyi
aug. 4. 21:38
 39/49 anonim ***** válasza:
100%

Vagyis nem gazdag vagy, hanem stabil nyagi háttered van. Ez baromi messze van attól, hogy "csücsülsz a millióidon". A szüleitek miból gondolják, hogy majd te meg tudod oldani ezt a problémát? Az idős szülők oldaláról érthető, hogy téged zaklatnak, mert nem tudnak egymástól levegőt venni a kis lakásban. De ez akkor sem a te feladatod. A lányok megtanulják, hogy az érzelmi törést (anya elhagyta őket) nem pénzzel gyógyítják, főleg akkor, amikor nincs is.

A bátyád meg kezdjen el túlórázni és apránként szedje össze a költözésjez suükséges összeget.

Azzal még nem jöttek, hogy fogadd be te a csonka családot egy időre?

aug. 4. 21:57
 40/49 anonim ***** válasza:
100%
Ha már az első havi lakbért sem tudja kifizetni, akkor a második, harmadikat és a többit se fogja hónapról hónapra megteremteni. Csak feleslegesen adnál nekik pénzt, pár hónap után ismét a szüleiteknél laknának, amiért nem bírja fizetni a lakbért.
aug. 5. 01:38
1 2 3 4 5

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!