Ebben a helyzetben tényleg kéne anyagilag támogatnom a
bátyámékat?
Figyelt kérdés
A történet röviden: Ketten vagyunk testvérek, a szüleink nyugdíjasok. Bátyámnak nemrég tönkrement a házassága és a két gyereket nála helyezték el. Sosem éltek jó körülmények között. Egyik adósságból mentek bele a másikba. Én egyedülálló vagyok, van egy vállalkozásom, és bár gazdag nem vagyok, de jó körülmények között élek. A bátyám nemrég megkeresett, hogy szüleinktől szeretnének a két gyerekkel albérletbe költözni, de ahhoz szüksége lenne 400 ezer Ft kaucióra + 200 ezer Ft egyhavi lakbérre, mert nem tudja kifizetni és csak kölcsönbe kérné. Ismerve a bátyámat és az adósságait, úgy döntöttem, hogy nem adok neki, mert másoknak is tartozik és nem látok arra garanciát, hogy én ezt a pénzt viszontlátnám a jövőben. Azóta a szüleink folyamatosan támadnak, hogy nem erre tanítottak engem és nem ilyen önzőnek neveltek. Nem értik, hogy én miért nem vagyok hajlandó segíteni a testvéremnek, ha "csücsülök a millióimon", ahogyan ők fogalmaztak. Nem tudom, hogy más volt-e ilyen helyzetben, de kíváncsi lennék rá, hogy, ha igen, akkor mi lett a végkifejlet. Tényleg kötelességem lenne támogatni anyagilag a bátyámat ilyen helyzetben?
Nem kötelességed, a szüleidnek sem feladata eltartani, ha életképtelen. A gyerekek miatt, ha lenne pár millió tartalékom és ebből nem fájna az a 600 ezer hiány, akkor adnék neki lepapírozva, hogy egy éven belül megadja, különben jogi úton követeled.
A te anyagi helyzeted azért olyan, amilyen, mert képes voltál megteremteni és nem azzal a céllal, hogy eltartod a bátyád.
Én segítenék, de megmondanám mindenkinek, hogy első és utolsó alkalom, mivel így a fejedhez vágták, ezért ezután valóban "ülni fogsz a millióidon".
aug. 4. 13:30
2/49 anonim válasza:
Hát, van egy családi ház ahol jelenleg is tudnak élni, akkor minek albérlet, ha még az indulást se tudja kitermelni? A havi 200-hoz ugyan úgy hozzá fog jönni minden hónapban kb. 300-400 rezsi, kaja, szórakozás 3 főnek, stb.
aug. 4. 13:34
3/49 anonim válasza:
Bennem az a kérdés fogalmazódott meg, hogy ha nem csak a kauciót, de még az 1. havi lakbért sem tudja a tesód kifizetni, akkor hogyan tervez a további, havi, rendszeres költségekkel? Főként ha mások felé is tele van tartozással.
Adni csak úgy adnék pénzt, ha rögtön elkönyvelném magamban, hogy ezt az összeget nem baj, ha sosem látom viszont.
A család véleményéről meg annyit: gondolod, hogy nem téged szapulnának akkor is, ha a bátyád nem tudná visszafizetni időre és te kérnéd tőle? De bizony, akkor is te lennél a szemükben a fukar kutya.
aug. 4. 13:38
4/49 anonim válasza:
Én így, hogy másoknak is tartozik nem adnék egy forintot se. Majd mindig fogja valamire, hogy miért nemtudja megadni és állandó lesz az a kifogásnak, hogy elkell tartania a gyerekeket.
Én is adtam egyszer a tesómnak csak ott annyival volt másabb, hogy a barátnője vele él, de sose dolgozott semmit. Akkor volt 2 gyerek, azóta már 3 van. Soha nem látom vissza a pénzem. Anyám még kb neki adott igazat, hogy gyerekeket kell eltartania. Nekem akkor még nem volt.
aug. 4. 13:55
5/49 anonim válasza:
Szégyeldd magad kérdező! Ha nem is a bátyád miatt, de a két kisgyerekre való tekintettel segíthettél volna, hogyha magad is írod, nem okozna problémát anyagilag. A bátyád lehet, hogy link, de annak ne a gyerekek igyák meg a levét! Szerintem teljesen jogos a züleid haragja is, hiszen ők is elsősorban az unokáik helyzetét nézik.
aug. 4. 14:03
6/49 anonim válasza:
Adj a gyerekek miatt, de lepapírozva. A börtön remek motiváció hogy fizessen.
aug. 4. 14:10
7/49 anonim válasza:
Én sem adnék. A testvér felelőtlenségét nem neked kell finanszírozni.
aug. 4. 14:12
8/49 anonim válasza:
#5 vagyok! Mi ez a nagy lepontozás? Ebben a helyzetben nem lehet a kérdező egója a legfontosabb, ha két kisgyerek bajban van.
aug. 4. 14:16
9/49 anonim válasza:
5. Szerintem meg azé a felelősség, akié a gyerek. Nem úgy kell gyereket vállalni, hogy majd csak lesz a közelben egy fejőstehén, aki megoldja a problémát.
A szülők pedig ne a testvérre haragudjanak, hanem segítsenek ők.
aug. 4. 14:19
10/49 anonim válasza:
Neked semmi kötelességed, de lehet, hogy a testvéredre íratják az örökséget.
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik. Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!