Ebben a helyzetben tényleg kéne anyagilag támogatnom a
bátyámékat?
Figyelt kérdés
A történet röviden: Ketten vagyunk testvérek, a szüleink nyugdíjasok. Bátyámnak nemrég tönkrement a házassága és a két gyereket nála helyezték el. Sosem éltek jó körülmények között. Egyik adósságból mentek bele a másikba. Én egyedülálló vagyok, van egy vállalkozásom, és bár gazdag nem vagyok, de jó körülmények között élek. A bátyám nemrég megkeresett, hogy szüleinktől szeretnének a két gyerekkel albérletbe költözni, de ahhoz szüksége lenne 400 ezer Ft kaucióra + 200 ezer Ft egyhavi lakbérre, mert nem tudja kifizetni és csak kölcsönbe kérné. Ismerve a bátyámat és az adósságait, úgy döntöttem, hogy nem adok neki, mert másoknak is tartozik és nem látok arra garanciát, hogy én ezt a pénzt viszontlátnám a jövőben. Azóta a szüleink folyamatosan támadnak, hogy nem erre tanítottak engem és nem ilyen önzőnek neveltek. Nem értik, hogy én miért nem vagyok hajlandó segíteni a testvéremnek, ha "csücsülök a millióimon", ahogyan ők fogalmaztak. Nem tudom, hogy más volt-e ilyen helyzetben, de kíváncsi lennék rá, hogy, ha igen, akkor mi lett a végkifejlet. Tényleg kötelességem lenne támogatni anyagilag a bátyámat ilyen helyzetben?
A tesódnak kell kimászni a szarból egyedül mert ő vette fel a hiteleket és azoknak a pénzeknek az elköltéséhez nem kért segítséget.
Menjen ki külföldre pár hónapra, szedjen össze minél több pénzt, törlessze az adósságait, a nagyszülők meg addig vigyázzanak a gyerekekre.
Sajnos ha ilyen felelőtlenek voltak csak így tud kimászni a szarból.
Neki kell törleszteni, mett ha bárki fizet helyette, akkor nem tanulja meg , nem érzi a következményeket.
aug. 4. 15:09
22/49 anonim válasza:
Nem olvastam az előző válaszokat, és nem is izgatnak; én szülők nyomására, hasonló fasságokért adtam a bátyámnak 6 milliót papírok nélkül kölcsibe, mert 3 hónapon belül visszaadja, mmm, aha. Ez volt 2020-ban. Most az van, hogy nekem úgysem hiányzik, nincs saját családom, ugyan kire költeném. Szóval soha a büdös krva életben ne adjál egy forintot se családon belül kölcsön.
aug. 4. 15:10
23/49 anonim válasza:
11-es, csak hogy ez úgy van (tapasztalat), hogy mindig van segítő fél, és mindig van a megsegített fél. Tehát egyoldalú az egész.
(Gondolom, te a megsegített fél szoktál lenni a családodban, ezért is véded annyira a tesót).
Amúgy meg, segítsenek a szülők, nincs félretéve 600 ezrük?
aug. 4. 15:17
24/49 anonim válasza:
A te pénzed, nem vagy a bátyádért felelős, ezért nem KELL adnod, csak LEHET, ha te úgy gondolod. Ha a szüleiddel lakva nem tud félretenni 3 hónap alatt ennyit, akkor valószínűleg albérletben lakva sem menne (hiszen kölcsön kérte), különösen, ha a szüleid most rezsi-étel terén is segítenek neki. Ilyen esetben még rosszat is tennél vele, ha adnál, hiszen egy újabb adósságspirálba kerülne és a viszonyotok még jobban megromlana a tartozás miatt. Mondom ezt úgy, hogy két testvéremnek is adtam már kölcsön ilyen nagyságrendű összeget lakhatással kapcsolatos dologra és vissza is kaptam, de mindkettejüknél átmeneti zavar volt, lehetett sejteni, hogy vissza tudják majd adni. De magamban úgy adtam a pénzt, hogy ha nem adják vissza, akkor így jártam.
aug. 4. 15:39
25/49 anonim válasza:
Ha megemlítenéd, hogy lepapirozva akarod adni a pénzt, akkor iszonyatosan ideges lenne a tesód hirtelen, és azt mondaná, hogy ha ilyen szemét sóher vagy, akkor nem kell inkább semmi. Ő ugyanis ezt a pénzt nem tervezi megadni.
Sajnálom, hogy ilyen helyzetbe kerültél. Ebből te sehogy se fogsz jól kijönni. A tesódéknak anyagilag az egyetlen megoldás anyádékkal maradni, de nyilván sok a konfliktus és kicsi a hely. És most te leszel a hibás, hogy maradni kell.
aug. 4. 15:48
26/49 anonim válasza:
Apám adott egyszer hasonló helyzetben unokatesójának pénzt. 2 milliót. Papírok nélkül. Volt fogadkozás, hogy majd megadják. Aztán örököltek egy nagyobb összeget. Nagy csinnadrattával kifizettek egy pár embert, nyilván azokat, akik keményen követelték már. Apám valahogy kimaradt. A pénzt azóta sem adták meg. Nem is fogják, az örökség elfogyott. Ha apám megemlitette a pénzt, akkor ő volt a szemét anyagias, miért kell a bajban lévőket bantani.
aug. 4. 15:51
27/49 anonim válasza:
Nem kötelességed. Szép gesztus lenne, meg azt mondani, hogy jó, hát lenyelem a pénzt most az egyszer, de nem kötelező.
aug. 4. 16:10
28/49 anonim válasza:
27
Nem lenne szép gesztus.
Még nagyobb adósságba csúszna a testvére. Azzal tesz jót és szép gesztust hogy nem ad, és így nem lesz a tesónak még több tartozása.
A bátyónak meg kell szabadulnia a jelenlegi adósságaitól, és gyűjteni annyit, hogy bérelni tudjon valamit. Nem egy hónapra, évekre kell gondolni. Feneketlen zsákba kár pénzt dobálni, és csak gyűlik a kamat is az eddigi tartozásokon, nem szabad újabb kölcsönt felvenni, sosem lesz vége.
aug. 4. 16:41
30/49 anonim válasza:
Én akkpr adnék talán, ha nem számítana az az összeg. Vagy akkpr ha tényleg azt látnám hogy ez egy ugródeszka . Itt nem hiszem higy 3 hónap múlva mondjuk előrébb lesz a tesó mint most. Lakbért miből fizetné ha most sem megy.
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik. Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!