Mekkora összegig adnátok kölcsön rokonnak?

Én eddig háromszor adtam kölcsön nagyobb összeget közeli rokonnak, ebből kétszer visszakaptam, egy még folyamatban van, kis késésben is. De mindegyik egyszeri alkalom volt, nem folyamatos pumpolás, csak hirtelen egy nagyobb kiadás és az utolsóról papírt is írtunk. Egyik sem volt síró bociszemes, érzelmi zsarolós, kettőnél én ajánlottam fel, a harmadiknál pedig benne volt, hogy megérti, ha nem.
A te esetedben már leírták, hogy te vagy a fejős tehénnek nézett balek. Volt ilyen a családban, csak ő nem napi, hanem pár havi rendszerességben kért, de a végén egy kis lakást lehetett volna venni a tartozásból. Mindig volt sírás, hogy ennyi a villanyszámla és hasonlók. A szüleim sokat veszekedtek rajta, mi is el tudtuk volna költeni azt a pénzt. A vége az lett, hogy egy nagyobb kölcsönnél édesapám már az ingatlanukra terheltette. Ez kb. semmit nem jelentett a gyakorlatban, mert ugyanúgy tartoznak már vagy 20 éve, a férj már meg is halt, a feleség is beteg.
Szerintem választhatsz hogy vagy most állsz a sarkadra vagy akkor, ha elfogy minden pénzed. Mindkét esetben te leszel a szemét.

Nem olvastam végig az összes választ, de a kérdésre válaszolva: ilyen formában semeddig. Ha millióim lennének elfekvőben, akkor sem. De nincsenek, sőt... Mindenesetre az olyan emberek, akikről írsz SOHA nem adják meg a tartozásukat. Ha neked belefér, hogy tízezreket csak úgy odaadsz másoknak, akkor hajrá, de ne várd azt az összeget vissza. Nekem ez biztos nem férne bele, mert elvi kérdés.
Meg aztán arra hivatkozni, hogy minden drága... Nekem is drága minden, bármilyen hihetetlen, ugyanazokat az árakat látom én is boltban. Pont ezért örülök, ha a saját számláimat be tudom fizetni és a saját bevásárlásaimat el tudom intézni. Nincs szükségem arra, hogy valaki "kölcsönre" hivatkozva lehúzzon többtízezer forinttal.

"Apránként gyűlik, 20-30 ezer Ft alkalmanként, de 2-3 naponta újra kér, és még nem fizetett vissza semmit."
. Ebben az esetben egy fillért sem. Ha tudom, hogy az illető egyébként még nálam is jobban keres, csak most éppen nincs szabad tőkéje, akkor nem gond

Kedves kérdező, soha nem fogja visszaadni. Gondolj bele, nem elég a havi bevétel, azért kér. Ha megadja, az megint hiányozni fog a havi bevételéből, sőt akkor már duplán lesz mínuszban.
Én nem adnék többet. Mondd neki, hogy menjen bankba.
Sajnos ez nem kamu, bár az lenne. De igaz, tényleg ideje lesz "elzárnom a pénzcsapot". Kérdezte is, hogy nekem honnan van ennyi, persze nem mondtam, hogy már inkább magamnak nem veszek dolgokat, örültem, hogy segíthetek. A párom már többször is mondta, hogy így nekünk sem lesz, ha így adogatok, de ő az unokatesóm, ezért esik nehezemre neki nemet mondani, nem szeretnék családi konfliktust.
Az a baj, hogy mi is rosszul állunk anyagilag (igaz, ők most rosszabbul), szóval nem is értem, miért minket keres mindig. Van egy gazdagabb rokonom, régebben őket is megkereste, de szerintem ők már nem adnak neki. Szóval lassan én is úgy érzem, megy a kihasználás, amit viszont nem néztem ki belőle.

Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!