Hogyan dolgoztátok fel, amikor meghalt az a családtagotok,
aki valamilyen módon bántalmazott titeket
gyerek/fiatalkorotokban és megnyomorította a családot?
Figyelt kérdés
Jövőhéten lesz apám testvérének a temetése, amire igazából illendőségből megyek el, mert tudom, hogy a mamámnak sokat jelentene. Egy kiszámíthatatlan, idegbeteg ember volt, aki végig terrorizált gyerekkoromban, és rengeteg baromsággal megnyomorította a család lelki világát, mégis amikor beteg lett, hosszú hónapokon át ápolták. Igazából nem is tudom mit kellene érezni, van benne nyilván sajnálat, illetve megrázó volt az egész folyamat, ahogy leépül, de nincs egy szép, kellemes emlék sem, amire emlékeznék. Nem érzek megkönnyebbülést sem, inkább haragot, amiért most megint ,,belerúgott egyet" a családomba. Már kerestem pszichológust, mert úgy érzem ez túlnő rajtam, de érdekelne, hogy volt-e valaki hasonló helyzetben?
#20 nem értek egyet azzal, hogy nem szerettek. Csupán arról van szó, hogy a külvilág véleménye fontosabb volt, mint az egyén érzései. Ez az egész családra vonatkozott, nem csak velem szemben voltak ezek az elvárások felállítva. Egy kis vidéki faluban, ahol mindig mindenki pletykál, ez fontos volt. Pl. Egyszer a cipő nagyon feltörte a lábamat, és a vonatról hazafelé le kellett vennem, nyár volt amúgy is, és 2 utcát kellett gyalogolni vidéken ahol a kutya nem dugja ki az orrát napközben. Az első megjegyzés mégis az volt, hogy jajj mit fognak gondolni, ha ezt meglátják! Ez a fajta mentális annyira mélyen bele lett nevelve az emberbe, hogy ha nincs megfelelő önismerete, tudatossága, akkor erre nem lát rá. Mama is 80+, szüleim is 60+, szóval nem is egy mai generáció gyermekei. Szóval igen, nagyon sokat hibáztak, ezt aláírom, de azt, hogy szerettek-e, azt nem vonom kétségbe. Maximum nem mindig úgy, ahogy,, kellett" volna.
2023. febr. 15. 14:26
22/37 anonim válasza:
Én nem mennék el ilyen ember temetésére. Nem is mentem el két rokonoméra, pedig nekem nem ártottak annyit, mint neked.
Az illendőséget magasról leszarom. Életében is elkerültem onnantól, hogy megmutatta a foga fehérjét, pedig az egyik nem velem volt paraszt, csak a nagymamámmal. Az nekem épp elég volt, hogy amíg élt, és anyámék nagyszülőktől hazafelé meglátogatták, én az autóban maradtam. Aztán a temetésére sem mentem el, nem érdekelt, ki mit gondol.
2023. febr. 15. 14:28
23/37 anonim válasza:
De hiszen ahol a külvilág véleménye a fontosabb, nem az egyén érzése, ott nincs szeretet. Hát le is írtad. Ezzel foglalkozom, két mondatból összerakom bárki életét. Bár ne látnék így rá, bár hazudhatnék, ahogy ők.
2023. febr. 15. 14:29
24/37 A kérdező kommentje:
De a külvilág valóban nagyon fontos volt. Akkor is kézenfogva sétáltak a szüleim az utcán, amikor előtte 5 perccel ordítottak egymással. Mások előtt apámnak teljesen más arca, stílusa volt, elő kellett adni a tökéletes családot, miközben ő is egy lobbanékony ember volt, közel sem az a mézesmázos, amit előadott. Vannak traumák bőven, nem tagadom. De minimalizálva is van a kapcsolat, és a távolság is nagy, inkább már csak magamban őrlődök ezeken, szerencsére sok tekintetben azért tudok határt húzni, még ha nem is úgy látszik most. Mindenesetre köszönöm azoknak, akik nem gyalázkodó üzeneteket küldtek, akkor is, ha nem mindenben értek egyet velük
2023. febr. 15. 14:30
25/37 anonim válasza:
Nagyon sajnálom, hogy még nem látod a valóságot és még mindig őket mentegeted. Csak légyszives addig ne akarj te is saját családot alapítani, míg nem dolgozod fel a traumáidat. Mert igen, ez egy minta, amit tovább fogsz adni.
2023. febr. 15. 14:32
26/37 anonim válasza:
Az en szornyetegem is par even belul halott lesz. Kicsit varom, de szerintem nem fogok oromot erezni, inkabb en is a semmit. Egyebkent nekem is a nagyapamrol van szo, mint az egyik kommentelonel.
Tobben mondjak, hogy ne menj el a temetesere, en elmennek. Egyrészrol azert is, mert csomo fos kiderult mar a kommentekben is a csaladodrol, szerintem sokkal konnyebb csak siman elmenni mint a hisztivel megbirkozni, amit erte kapnal. Masreszrol meg szerintem neked is jot tenne, mert vele egyutt a bantalmazas is meghalt, felfoghatnad ugy, hogy most a bantalmazas halt meg. Utana meg tenyleg keress egy jo pszichologust akivel kibeszeled a dolgokat, aztan engedd el, azert hogy neked konnyebb legyen. A csaladod tobbi reszet is fel kell dolgoznod, ahogy latom. Veluk maradj ugyanugy tavolsagban.
2023. febr. 15. 14:41
27/37 A kérdező kommentje:
Nem kell senkinek aggódnia, soha nem akartam gyereket. A párommal viszont már hosszú hosszú évek óta élünk együtt szeretetben, aki teljesen az ellentéte a családomnak, és mi is teljesen más dinamika szerint működünk. Úgyhogy de, van rálátásom a dolgokra, és kemény évek munkája hogy ne diszfunkcionális kapcsolatban éljek. Ehhez elég volt egyszer összejönnöm egy olyan ffivel, aki olyan volt mint az apám, életre megtanultam a leckét. Nyilván egy gyakorikerdesek.hu kérdés alatt 10 mondatban nem lehet kifejteni egy egész élettörténetet, amit te is tudnál #23 ha valóban ebben dolgoznál.
2023. febr. 15. 14:44
28/37 A kérdező kommentje:
#26 egészen pontosan megfogalmaztál mindent, amire én is gondoltam, köszönöm neked. Éppen ezen okok miatt szeretnék ott lenni. Egy lezárás lenne nekem is talán
2023. febr. 15. 14:46
29/37 anonim válasza:
Te meg ha valóban jó pszichológushoz járnál, akkor nem a gyakori népének válaszai számítanának, hanem tudnád a valóságot. És nem várnád, hogy 10 mondat alapján mondjuk meg mi a gond, hogyan dolgozd fel. Hiszen pont azért jársz, ha jársz, hogy feldolgozd. Tudok pár igazán jó nevet, ha a jelenleginél nem érzed, hogy javulsz. És tudod is amúgy, hogy én írom a valóságot, csak nem akarod elhinni, hogy ilyen van.
2023. febr. 15. 14:50
30/37 A kérdező kommentje:
Nem mondtam, hogy pszichológushoz járok. Azt írtam, hogy felkeresek valakit. Pontosabban már van időpontom első interjúra. Továbbá a kérdésem az volt, hogy MÁS ember hogyan dolgozta fel a hasonló helyzetet. Nyilvánvalóan itt ismeretlenül senki nem tudja megmondani, hogy nekem mi a jó. De a sértett válaszod után tényleg remélem, hogy nem vagy szakember, lehet több szuperviziót kellene látogatnod
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik. Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!