Anyagi kérdés, ti mit tennétek? Elmennétek a ballagásra?
Sogoromék üres kézzel jöttek hozzánk babát látogatni.
Nekik két iskolás gyerekük van, akiknek minden évben névnap, születésnap, karácsony alkalmából 10-20 ezer Ft értékben adtunk ajándékot.
Nagyon rosszul esett, bevallom. Nekünk első és valószínűleg egyetlen baba.
Utána viszont az volt a pláne, hogy a nagyobbik lány általános iskolai ballagására meghívtak, és utaltak rá, hogy nem kell ajándék, hanem inkább adjuk oda készpénzben amit gondolunk, mert számítógépre gyűjt a gyerek.
Szívem szerint el se mennék.
Ti mit gondoltok?
Én azt nem értem, hogy ennyire nem szokás kommunikálni magyar családokban?
Nekem is van nővérem. Ha ilyen helyzet állna elő (és tévedés ne essék, nekem is sz.rul esne), akkor felhívnám a tesómat és megbeszélném vele, hogy:
"Figyelj, szeretném elmondani, hogy rosszul esett, hogy mikor eljöttetek megnézni a gyermekemet, semmit sem hoztatok neki. Mi mindig örömmel adtunk a lányaitoknak ajándékokat, és nem arról van szó, hogy ezért mindenképp viszonzást várnánk, de azt hittük, ez lenne a természetes a családban. Meglepett minket, hogy ti nem készültetek semmivel a gyerekünknek és nagyon rosszul esett. Szóval ha még áll a meghívás, örömmel elmegyünk a ballagásra, de nem készülünk pénzzel a lányotoknak."
Ezek után jobb esetben megbeszélitek a dolgokat, rosszabb esetben sértődés lesz. Szerintem az ilyen durcáskodásnál minden jobb.
Mellesleg nekem is van egy ilyen barátnőm. Mikor harmadik, közös barátnőnkkel találkozunk, mikor a harmadik csajszi várandós volt, skót barátnőmben fel sem merült, hogy valamit illene adni a kismamának. Simán megjelent üres kézzel. De ugyanígy eljött születésnapi buliba is nulla ajándékkal csak fogyasztani. Mondjuk ő tényleg nagyon furán van bekötve, a nevelésénél valami nagyon félrement...
De én mindenképp megbeszélném velük.
Ne menj.
Ha pénzt nem adsz, ott helyben elkezdenek cirkuszolni, hogy jáááj, mé' nincs pénz? Éltem át hasonlót nagyon gáz volt!
Meg 8.-os ballagásra amúgy sem szokás pénzt adni, nagyon bunkó követelőzők.
Azért eleve, egy nyolcadikos ballagás még nem akkora szám. Max üres kézzel mennék el, aztán ha szóvá tennék (bár lehet nem is tennék), vagy megsértődnének, akkor szépen elmondanám az okát.
És innentől a karácsony/szülinap okán max valami pár ezer forintos kisebb dolgot kapnának, nem több tízezres ajándékot. Aztán ha ők nem vesznek semmit a ti gyereketeknek, még annyit sem.
#3 vagyok, jól lepontoztatok a Mariana-árok szintjére.
A véleményem továbbra is tartom. Egyáltalán nem természetes, hogy babanézőbe kötelező ajándékot vinni, a pénz meg elég bénán veszi ki magát egy újszülött esetében. Miért nem kérdezed meg őket, ahelyett, hogy magadban duzzogsz és a szerencsétlen kislányt bünteted azzal, hogy nem mész el a ballagására? Természetesen a szíved joga, hogy milyen ajándékot adsz (ha adsz egyáltalán), nem kötelező pénzzel kitömni. A 10-20 ezres ajándékok sem kötelezőek évi több alkalommal.
Én tegnap voltam a bátyáméknál gratulálni nekik az unokaöcsém keresztelőjéhez és nem vittem ajándékot, nálunk ilyen eseményeknél nem szokás. Ők hívtak meg, ettünk egy jót, beszélgettünk, játszottunk a gyerekekkel. Majd karácsonyra kapnak valami praktikus, jópofa ajándékot, mint minden évben, ha nagyobbak lesznek, akkor meg szívesen elviszem őket egy-egy alkalommal állatkertbe, moziba, vagy máshova szórakozni.
Ha félreértettem a helyzetet, akkor természetesen elnézést kérek, nem ismerem a körülményeket.
Szerintem senki se olyan hülye, hogy ne tudja azt hogy szoktak vinni ajándékot amikor mennek babanézőbe.
Egy kis ruhát, játékot vagy akármit. Egy olcsó pepcos cuccot, valamit. Nem kell több ezres dolgokra gondolni.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!