Mikortól élhet legálisan egyedül valaki?
Figyelt kérdés
Szóval az unokaöcsém szülei (ezt összehoztam🤣) le akarnak költözni elég messze budapesttől. Az öcsi nagyon ambíciózus, és elég jó tanuló. Szeretne gimibe kéttannyelvűbe menni, és ezt a nyelvtudása is lehetővé tenné de erre BP-en kívül nem nagyon van lehetősége mert az a sz@r kis falu mindentől messze van. (Alapvetően amúgyis itt akarna maradni, mert mindenkije itt van, a szüleivel nem a legjobb a kapcsolata) Nekem van egy örökölt lakásom, az ég világon senki sem él benne, és felajánlanám neki hogy költözzön be arra a pár évre (Akkor 15 éves lesz) a szülei úgyis beleegyeznének. Diákmunkára is menne alapból amikortól lehet, de gondolom nyílván kapna valami támogatást a szüleitől is. Lesz ennek valami jogi akadálya?2021. júl. 5. 19:58
21/31 anonim válasza:
Viszont valami gyámügyi dolog nem lehet belőle hogy nem a hivatalos gyámjaival él?
Miért lenne gyámja, ha él a szülő???
22/31 flora08 válasza:
Ne haragudj, de ezt nem értem :( 15 évesen tök egyedül lakna a lakásban (4-5 évig, amíg tart a suli)? A tanulás mellett mos, bevásárol, takarít, diákmunkázik (?) és a szülők ezt megengedik? Oké, hogy ennyi idősen elmehetne kollégiumba is, de ez azért nagyon nem ugyanaz. Egy középiskolás fiú esetében ez a helyzet több szempontból is bajos. Ilyet nem lehet 18 éves kor alatt.
24/31 anonim válasza:
"Viszont valami gyámügyi dolog nem lehet belőle hogy nem a hivatalos gyámjaival él?
Miért lenne gyámja, ha él a szülő???"
A gyámügy bizony akkor is beleszólhat a dolgokba, ha vér szerinti szülő követ el súlyos mulasztást\hanyagolást a gyerekkel szemben. És magára hagyni egy tizenöt évest, hogy csináljon amit akar, ez a kategória. De, szorulhatnak a szülők ha ebbe belemennek.
26/31 anonim válasza:
24, jelenleg szülővel êl, nincs képben gyám.
27/31 anonim válasza:
Gyámja annak van, akinek nincsenek szülei, vagy nagykorú de mentálisan nem beszámítható. Az unokatestvérednek szülei vannak. Ha ők úgy döntenek, hogy engedik egyedül élni, akkor úgy döntenek. Joguk van hozzá. 15 évesen viszont kb nulla ismerettel rendelkezik az eletrolm valószínűleg naiv nagyon és nem látja át a tettei következményeit.
28/31 anonim válasza:
Hát, az én 14 évesem szerintem értelmesebb volt, mint az elméletileg 16 feletti kérdező...
29/31 anonim válasza:
"24, jelenleg szülővel êl, nincs képben gyám." jogos. Én csak arra hívtam fel a figyelmet, hogy NEM csak a gyám faraghat rá.
30/31 anonim válasza:
28!
Nyilván vannak kivételek, de azért az átlag 15 éves nem éppen felelősségteljes
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!