Mi lenne az "ideális" megoldás ebben a helyzetben?
Előre szólok hosszú lesz.
Párommal 6 éve vagyunk együtt, 4 és fél éve már hogy Pesten lakunk albérletben. Szüleink 50 km-re vannak vidéken, kb 35 perc kocsival, ha nincs dugó.
Anyósom (nem vagyunk házasok, de egyszerűbb így, mint mindig párom édesanyját írni..) viszont sajnos 2 éve megbetegedett, rákot diagnosztizáltak nála. :( Megkezdődött a kezelése, kemó, sugár, műtétek stb. Úgy tűnt jobban van, voltak rosszabb időszakai, de hittünk benne, hogy rendbe jön, nagyon erős nő. Azonban pár hónapja nagyon rosszul van sajnos. Már ápolásra szorul, egyedül nem igazán tud mozogni. Egy ideig járt hozzájuk ápoló segíteni, de az drága volt, így apuja felmondott melóhelyen és most ő ápolja egész nap.
Páromnak (30) van egy 33 éves nővére, aki otthon lakik. A szülei soha nem voltak olyan hú de jó anyagi helyzetben, de azért megéltek. Apuja ha mondhatjuk úgy soha nem volt túl nagy munka hőse, mindig olyan munkát keresett, ahol a lehető legkevesebbet kell dolgozni és nem is kapott túl sokat, minimálbért csak. Anyuja volt inkább aki normális pénzt keresett, ő most csak táppénzt kap (kb 140 ezret), meg nővére nem rég kezdett el a vírus után dolgozni, ő keres nettó 230-at. Míg párom otthon lakott minden hónapban beadott a közösbe 40-50 ezret. Mióta külön már nem, itt van nekünk is az albérlet stb.
Azonban az utóbbi időben felmerült sajnos a kérdés, hogy mi lesz ha anyukája meghal, mert tényleg nagyon rossz állapotban van. Egyedül maradna egy 2 szinten nagy házban apuja meg a nővére és azt bizony 2-en nem bírnák fenntartani, főleg hogy apuja jelenleg nem dolgozik és ki tudja mikor tudna talpra állni, ha bekövetkezne a "baj". És hát párom mondta, hogy apuja már célzott arra is, hogy lehet haza kéne költöznie, hogy segítsen. Na én itt lefagytam. Nem akarok gonosz lenni Isten lássa lelkem, imádom anyósom, annyira sajnálom Őt, de soha, semmilyen körülmények között nem tudnék együtt élni senkivel. Kizárt, hogy összeköltöznék apjával és a nővérével. Imádom, hogy megvan a mi kis külön életünk, nem kell senkihez alkalmazkodnunk, ha akarok meztelenül flangálok, ha úgy tartja kedvem szétdobálom a cuccaim, nincs aki szóljon érte, hogy miért nem hajtom egyből össze stb. Ráadásul itt Pesten van élet, ott vidéken semmi. Nővérével sem feltétlen vagyunk hú de jóban, nem vesztünk össze meg semmi, csak nekem nem szimpatikus a páromhoz való hozzáállása. Gondolok itt arra, hogy nem egyszer és nem is kétszer "húzta le" párom, akkor kért kölcsön, amikor nekünk is nagyon kellett a pénz, csak hogy nyaralni mehessen, majd utána mindenre volt pénze, csak arra nem, hogy visszaadja amivel tartozik és még ezer ilyet tudnék mondani. A lényeg, hogy neki minden meglegyen és a lehető legkevesebbet kelljen érte fizetnie.
Egyszerűen fogalmam nincs mi lenne a "jó" megoldás ebben a sajnálatos helyzetben. Párom első körben anyagi támogatásra gondolt, de nem tudja mennyire, viszont nem kevés kéne, hogy ők ott ketten kijöjjenek minden hónapban, nagy a ház, a rezsi kb 110 ezer és akkor még nem ettek. Perpill ugye a nővére az aki rendes 8 órában dolgozik, apuja felmondott és ha anyuja ne adja Isten elmegy, akkor a táppénz is kiesik, amit most kapnak még. Akárhogy számolom a nagyon minimum, amit haza kéne adjon az 50 ezer, de szerintem még az is kevés. Ellenben viszont nekünk itt az albérlet, ami 130 ezer plusz rezsi, plusz garázst is bérlünk, tehát minden hónap úgy indul, hogy mínusz 170 ezer. És még nem ettünk, szórakoztunk, arra is lazán elmegy 130-140 ezer. Én nettó 270-at keresek, párom 250-et és már jó ideje bennünk van, hogy feleslegesen dobáljuk ki a pénzt az albérletre, gyűjtögetünk önerőre és hitelt akarunk felvenni, de ha minden hónapban 70-80 ezreket haza kellene adjon, akkor mi hátra felé haladnánk és nem előre. Egyszerűen bárhogy agyalok nem tudom mi lenne a köztes megoldás. :(
Nem szeretném, ha szívtelennek és gonosznak tartana a családja, de azt nem érzem jogosnak, hogy elvárnák, hogy párom adja fel az életét 30 évesen és költözzön haza, csak hogy kijöjjenek anyagilag, mert a házat nem akarnák eladni, mert hát 30 éve ott élnek, ugyanis feljött ez is ötletként, hogy az lenne a racionális megoldás, ha eladnák azt a nagy házat és kisebbe költöznének, de ezt nem akarják.
Kérlek mondjatok valamit, szerintetek mi lenne a megfelelő lépés egy ilyen sajnálatos helyzetben? Nagyon köszönöm előre is.
Anyuka mennyi idős? Dolgozott annyit, hogy jár(na) a nyugdíj, ha betöltené a korhatárt?
Úgy tudom, hogyha megvannak az évei, akkor az ideiglenes özvegyi akkor is jár, ha még nem volt nyugdíjas.
Vagyis akkor apukának van egy éve emellett munkát keresni.
Szerintem egyáltalán nem kell azt kimondani, hogy apuka menjen-e dolgozni vagy sem, majd megy, ha meg akar élni. Azt kell mondani, hogy nem tudtok pénzt adni, mert azzal a saját jövőtöket emésztitek fel, és mi célból? Hogy két ember egy hodályban lakjon amit nem tud még kifűteni sem önerőből? Minek? Adják el, költözzenek kisebbe, a rezsikülönbözet pont elég, és az értékkülönbözet jól befektetve is elég egy ideig. Vagy ha nem akarják eladni, akkor oldják meg a luxusigényeiket maguk, mert két embernek ez bizony az. Addig kell nyújtózni ameddig a takaró ér, ahogy mondani szokás.
Nem a ti dolgotok ezt megoldani, persze, az ember megy füvet nyírni ha jó fiú, de a rendszeres havi apanázs egy olyan csapda, amiből nem tudtok soha többé kimászni, a túloldalon elkezdik evidenciának venni, nektek viszont örökké hiányozni fog. Nem szabad elkezdeni.
A fogalmazásodból nekem úgy tűnik, hogy ez a felnőtt életed egyik első komolyabb próbatétele, sok sikert hozzá.
Olvasás közben mindig arra gondoltam, amit a #8-as az utolsó mondatában megírt: "Ne vezessétek be a havi járandóságot, mert soha az életben nem szabadultok ebből."
Nem könnyű megszabadulni olyan helytől, ahol 30 évet éltél. Én és a feleségem 40-et tudtunk a hátunk mögött, mégis költöztünk, mert ezt láttuk célszerűnek. Ennek bő tíz éve, nem bántuk meg.
Legcélszerűbb megoldásnak a ház eladását látom. Az árából venni két lakást közel egymáshoz, vagy legalább az apának közelben hozzátok, hogy ne legyen teljesen egyedül, de nagyon közel egyik gyerekéhez.
A többi lényegeset már megírták előttem.
A nyitókérdést olvastam csak el, a végét, az anyagiak részletezését már ott sem.
Szóval ha jól értem, nem anyósod ápolása miatt merült fel, hogy költözzetek hozzájuk. Hanem anyósod esetleges halála után. Nos erre azt mondom: ha nem tudják fenntartani, adják el azt a nagy házat. Nem is reális, hogy két ember egy hatalmas házban lakjon.
Más lenne a helyzet, ha a párod nővérének alakulóban lenne egy párkapcsolata, és ők ott alapítanának családot. De így tök fölösleges. Továbbá felnőtt, munkaképes embereket nehogy már anyagilag tutujgasson a családalapítás küszöbén álló gyerekük!
A leírtak alapján nekem nagyon haszonlesőnek tűnik párod apja, és a kölcsönkéregetések leírása alapján a nővére is. Ne hagyjátok, hogy fejőstehén módjára belőletek akarjanak élni! És ha egyetlen hónapban adtok, hidd el, hogy soha nem lesz vége.
Magánvéleményem, hogy a szerencsétlen anyósod is abba betegedett bele, hogy ő is egy életen át fejőstehene volt férjének és lányának. És lelkileg elege lett belőle.
2: "párom úgy lett nevelve, hogy a család mindig az első"
Na, erre gyorsan még reagálnék.
Igen, a család az első. Azonban, különösen ha össze is házasodtok, ti ketten lesztek egy külön család, és ennek kell az elsőnek lennie! Pláne, ha majd gyerek is érkezik! De gyerek csak oda érkezzen, ahol már egyértelmű, hogy az apának EZ a családja az első.
Bocs, hogy részletekben válaszolok.
5-ös kommentedben megdöbbentett, hogy édesanyja/felesége halála után valaki "ki tudja meddig" nem tud dolgozni.
Bakker, vegyen ki egy hét szabadságot, aztán vissza a munkahelyre! Állítom, csak nehezíti a gyász feldolgozását, ha egész nap otthon ül valaki, ahelyett, hogy valami más dolog, más helyszínen lefoglalná.
Én ismeretlenül is elvárnám mind a párodtól, mind a nővérétől, hogy max. egy hét szabadság után dolgozzanak tovább, az apjuk meg AZONNAL keressen állást, méghozzá fintorgás nélkül (pl. 3 műszak, koszos, büdös, kényelmetlen munka ne legyen kifogás). Igazából én azon is lehidaltam, hogy felmondott, hogy ápolja a feleségét. Itt nemcsak a fizetésről van szó, hanem jelenleg gondolom akkor nem TB-ellátott és nem gyűjt szolgálati éveket sem. Felelőtlen, buta és lusta ember...
Igen, ha párod asszisztál a lusta, kiszopolyozó életvitelükhöz, akkor rámehet a kapcsolatotok, de akkor jobb is lesz így.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!