Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Nagyszülők » Szerintetek nagyon nagy/pofátl...

Szerintetek nagyon nagy/pofátlan kérés lenne ez?

Figyelt kérdés

5 éve élünk férjemmel társasházban albérletben, most jutottam el arra a szintre, hogy egyszerűen nem bírom tovább... szerintem a szomszédok sem, bár Isten áldja őket, még sosem szóltak semmiért.

Szeretnék egy pici, de kertes házba költözni.

A kölcsön törlesztőrészlete ha családi házzal sázmolok, körülbelül ugyanannyira jönne ki, mint amit hosszú ideje fizetünk bérleti díjként. Sajnos nem léptünk időben, mióta szigorították a hitelfelvételt, önerő híján nem jutunk lakáshitelhez.

Próbálunk félre tenni, de nagyon optimistán számolva is legalább 5 évig várnom kellene, addigra kivetem magam az emeletről...

A rokonságban senki nem hajlandó beszállni a buliba, amit meg is értek persze, anyukám nem szeretné még véletlenül sem kockára tenni a nagy családi házat.

Egyetlen ember nem jutott eszembe eddig, a nagymamám.

Jó a kapcsolatom vele, bár a távolság - és saját betegségem miatt - ritkán látjuk egymást. Telefonon csak néha beszélünk, mert egyszerűen nem szeret telefonálni :)

Gondoltam rá, hogy megkérdezem őt, nem vonhatnánk-e be a lakását fedezetként, de nyilván ezt telefonon nem tenném meg, személyesen meg úgy jönne ki, mintha csak azért látogattam volna meg, holott távol álljon tőlem, hogy kihasználjam őt... nem szeretném megsérteni, csak egy utolsó lehetőségbe kapaszkodni.

Az anyagi helyzetünk jó, jelenleg csak a férjem fizetéséből fenn tudjuk tartani magunkat, így nem félek tőle, hogy huzamosabb időn belül bedőlnénk a hitellel. Persze igyekeznénk is minél előbb kivonni a lakást az ügyletből, és apai ágon örökölni is fogom, tehát sajnos hosszabb időintervallummal valószínűleg nem kell számolni, ha a későbbiekben lennének fizetési problémáink, nagy valószínűséggel már az az ingatlan is az én nevemen lenne - de persze ne legyen még sokáig!

Nagyon vacillálok a dolgon, tényleg nem szeretném nagyimat megbántani, és persze nagyon pofátlan dolgot kérni sem... de más esélyem egyszerűen nincs arra, hogy saját házba tudjunk költözni.

Nyilván ha megöröklöm tőle a lakását, akkor annak az árából tovább tudnánk már lépni, de ezzel az opcióval nem vagyok hajlandó számolni, és kívánom, hogy gebedjek is meg addigra, ha kénytelen vagyok itt maradni :)

2015. aug. 27. 00:54
1 2 3
 1/30 anonim ***** válasza:
65%
Az első lépést megtetted azzal, hogy kiírtad ezt a kérdést. A második az legyen, hogy meglátogatod a nagyit.
2015. aug. 27. 01:23
 2/30 anonim ***** válasza:
84%

Tehát alig beszéltek, de a háza kéne? Érdekes...

várnék 5 évet (ahogy épp tesszük is) és saját erőből költöznék. Nem az idős, alig látott rokon tetőjére vennék fel hitelt. Lehet megkövezni, de nem tartom korrekt dolognak. "Szia mama. Miattad nem utazom sokat, van rá mindig kifogásunk, telefonálni meg uuugye te nem szeretsz, de a házad kéne itt írd alá..." pff.. N32

2015. aug. 27. 05:12
 3/30 anonim ***** válasza:
90%

Nem írtad, hogy mi a bajod a jelenlegi albérlettel, ami miatt már nem bírod tovább. Mi lenne, ha keresnétek egy másikat és 5 év múlva saját erőből vennétek házat?

A nagyi házát hanyagolnám. Azt írtad, nem nagyon beszéltek, és nem is látogatod. így egy kissé pofátlan dolognak tartom, de ez a kisebbik gond. A nagyobbik az, hogy nem is tudhatod, hogy mi a szándéka vele a nagyidnak. Lehet, hogy tartási szerződést kötne (vagy már kötött is) olyannal, aki vénségére rányitja az ajtót, ellátja, ha rászorul, vagy egyéb módon van rá tehermentesen szüksége. Ne vedd el tőle annak lehetőségét, hogy élete végén felhasználja a saját érdekében a saját házát, hiszen te biztosan nem fogod őt segíteni, ha rászorul. Arra meg ne vegyél mérget, hogy majd apai ágon te öröklöd, ha nincs róla végrendelet. Közel se biztos, hogy apádhoz kerül, aztán onnan meg végképp nem, hogy majd hozzád. Apád is eladhatja, felélheti, vehet rajta mást, lehet más örököse. Szóval ilyen távoli dologra nem apellálnék a helyedben.

2015. aug. 27. 05:48
 4/30 anonim ***** válasza:
88%
Nem. Meg a szüleimet sem kérném meg ilyenre. Bármi történhet és akkor viszik a tetőt a fejük felől. Vállaljatok plusz munkát, próbáljatok meg még többet spórolni.
2015. aug. 27. 06:15
 5/30 anonim ***** válasza:
94%

Még a gyerekeimnek sem adnám fedezetként, mert ha bármi történik, nehogy vénségünkre, egész életünk munkáját elveszítve legyünk már hajléktalanok.

Nem lehet ilyet kérni senkitől, főleg nem attól, akit szinte nem látogatsz, messze van, és ő nem számíthat rád.

2015. aug. 27. 06:50
 6/30 anonim ***** válasza:
94%
Nem kernek ilyet soha, senkitol.
2015. aug. 27. 07:19
 7/30 anonim ***** válasza:
93%
én sem kérnék ilyet soha, de amúgy akkor most van önerőtök vagy nincs, csak mert hiába lesz a fedezet a nagyi háza önerő akkor is kell...
2015. aug. 27. 08:01
 8/30 anonim ***** válasza:
94%

Nem értem, hogyha csak a férjed fizetése bőven elég a megélhetésre, akkor hogyhogy a tiédből nem tudtatok még összerakni egy önerőre valót? 5 év alatt azért annyinak már össze kellett volna jönnie, akár egy lakástakarékkal együtt számolva is.

Amúgy költözni is lehet, másik albérletbe. Nem minden társasház horror, ahogy nem minden kertes ház a mennyország. Nálunk pl. teljes a csönd, minimális a forgalom, csúsztatott zsalus, 70-es években épült kocka társasházban élünk. Jó környék, jó közlekedés, nem cserélném el jelen pillanatban egy kertes házra sem. Nem lehet, hogy egy másik albérlet megoldja a gondot?

Amúgy meg soha, semmilyen körülmények között nem kérnék ilyet senkitől, mert az ördög nem alszik, történhet bármi, és akkor miattam lesz egy rokon hajléktalan. A másik meg, hogy nem kényszerítenék ilyen helyzetbe senkit: vagy nemet mond, de akkor azért, vagy igent mond, akkor azért érzi magát rosszul, egyszerűen olyan helyzetbe hozod, hogy neki mindenképp kellemetlen lesz.

2015. aug. 27. 08:21
 9/30 anonim ***** válasza:
93%

Kérdező, amit te szeretnél, arra van egy nagyon találó kifejezés: "más f...szával veri a csalánt"

Két dolgot nem értek:

1. ha férjed fizetéséből meg tudtok élni, akkor mire megy el a te fizetésed? Azt miért nem teszitek félre? Ha CSAK 80ezret keresel, az is 960ezer egy évben. Az elmúlt 5 évben már össze tudtátok volna gyűjteni az önerőt.

2. ha vmi úton-módon mégis sikerülne házat vennetek, miért a sosem látogatott nagymama házára akarjátok rakatni a jelzálogot? Miért nem arra az ingatlanra, amelyiket megveszitek?

2015. aug. 27. 08:21
 10/30 anonim ***** válasza:
50%
önerőnek nem fogadják el a nagyi házát, úgyhogy ez nem jó ötlet
2015. aug. 27. 08:44
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!