Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Nagyszülők » Otthonba a nagymamát?

Otthonba a nagymamát?

Figyelt kérdés

Velem és a férjemmel és a mamám, a Tőle örökölt házban, most várjuk az első babánkat, nem akartunk tovább várni, közeledem a 30-hoz, de így, a mamával nagyon stresszes az életünk, nagyon nehéz már vele... 76 éves, nagyon feledékeny nem tiszta és vannak undorító dolgai is.

Az volt az eredeti elképzelés, hogy mi költözünk el, de ez nem működhetne, nagyon kevés a nyugdíja, nem tudná magát fenntartani belőle és a házhoz tartozó telek hatalmas, télen fával kell fűteni, emelgetni nem tud, nem menne ez így. A férjem úgy is jöhetne vissza dolgozni, segíteni folyton, meg pénzt is küldenünk kellene, de nekünk sem nagyon lenne miből, albérlet és baba mellett.

A házra már nagyon sok pénzt költöttünk, nem hittük, hogy ez lesz, így itt hagyni mindent...

A "baj" az, hogy ha megemlítjük, hogy elköltözünk, mert nekünk jobb lenne úgy, azt válaszolja, hát jó, ő megérti, de otthonba nem akar menni. Anyukámhoz nem költözhet, a férje nem engedné.

Félek, hogy megszólnának, de a saját családi életemet is féltem, nagyon!!! nekem a születendő babánk a legfontosabb. Mit tegyünk? Mi a véleményetek erről?

2013. júl. 17. 10:16
1 2 3 4 5
 41/50 A kérdező kommentje:

Örömmel olvasom, hogy vannak még egészséges gondolkodású emberek is...

mi is reméljük, hogy még vagy 30 évig élhet egészségben, ennek az ellenkezőjéről szó sincs.

Ma beszélgettünk a mamival, azt mondta, hogy ő szívesen bemenne, egyértelmű. Szóval ennyi!!! Attól még nem futunk, hogy már holnap bemenjen, sőt, idén biztos nem...

2013. júl. 17. 21:23
 42/50 anonim ***** válasza:
40%
Ha ezt említettétek neki, persze hogy be fog vonulni, mert tökéletesen érezte a csavart a dologban. Be fog menni, mert átjött neki is, hogy Nektek Ő már teher...
2013. júl. 17. 21:59
 43/50 anonim ***** válasza:
54%
Ja mert szerinted az otthonokba csak egyik napról a másikba be lehet menni, és nincs várólista.
2013. júl. 17. 22:30
 44/50 anonim ***** válasza:
62%
Az is lehet, hogy a mamának jó a hozzáállása, és nem akar már csecsemősírást hallgatni nap mint nap.
2013. júl. 18. 10:56
 45/50 anonim ***** válasza:
Én idős gondozóként dolgozok. Lakásukban ápolok demens betegeket. A házi orvossal vegyétek fel a kapcsolatot, hogy tud-e ajánlani gondozónőt a nagymamához. Az önkormányzat ingyen is küld. Legjobb lenne a saját otthonában maradni. Neked kisbaba mellett is nehéz lenne. ezek a betegek a kisgyerekek szintjén vannak.
2014. jún. 26. 14:32
 46/50 anonim ***** válasza:
68%

Nálunk is a nagymama otthonban van. Kicsit más megfontolásból. Nagybátyámék örökölték a házat, azzal a feltétellel, hogy akkor ők gondoskodnak a mamáról. Ebbe a szüleim is belementek, mert másik részről is van elég idős, akinek gondját kell viselni.

A mama háza el lett adva (nem is akart már ott élni), és beköltözött nagybátyámékhoz. Az elején nem is volt probléma, mert "csak" beszólogatott nagynénémnek. Nem szívelte és ezt lépten-nyomon a tudtára akarta adni (anyumat sem csípi, így itt sem lett volna más a helyzet).

Nagynéném már ezt 30 év alatt megszokta, így nem fűzött hozzá semmit, elengedte a füle mellett. Aztán jöttek az egyre jobb húzások. A mama a törölközővel törölte ki a fenekét, pohárba pisilt a szobában, stb. Ezt még mind tűrték, mert h idős és már nem az igazi az elméje. Aztán a mama bekeményített. Nagynénémre támadt, mert kimosta a mama dolgait (hogy merészelt a dolgai közt turkálni). Na ez már sok volt mindenkinek és ment a mama az otthonba.

Nem tudjuk őket hibáztatni, mert mi is így tettünk volna. Nemes dolog, hogy felnevelte a két gyereket és foglalkozott az unokákkal, de van egy határ, amikor nem éri meg tönkretenni a családot.

2014. jún. 26. 14:40
 47/50 anonim ***** válasza:
57%

Normális, intelligens embernek nem probléma, ha egy minden igényt kielégítő idősek otthonába kell költöznie. Nálunk is van kettő, az egyik tóparti, a másik halljában heti 2x bárzongorista szórakoztatja sanzonokkal a vacsorázó közösséget. Nagy teraszos, saját bútoros, medencés házak ezek.

Én nem szeretnék senki terhére lenni.

A férjemhez is csak úgy voltam hajlandó férjhez menni, hogy ügyvéddel lepapíroztuk, ha velem bármi történne és elveszteném a józan ítélőképességemet, bentlakásos rehabotthonba kerüljek, ha az állapotom nem változik, 1 évvel később a házasságunk felbontásra kerül.

2014. jún. 26. 15:05
 48/50 anonim ***** válasza:
23%

Miért nem kerestek egy párt, akik kötnek vele eltartási szerződést, és ennek fejében ápolják, eltűrik a rigolyáit.

Ebben az esetben nem lenne tied a ház, de meg se érdemelnéd, mert nem ápolod.

Az akarata ellenére kitessékelni valakit a saját házából, nem valami szép dolog. Talán nem nagyszülő nyakára kéne szülni és akkor nem lenne ilyen gond.

Ezerszer ki lett itt tárgyalva, hogyha valaki a szülők nyakára szül, akkor bizony ne lepődjön meg ha beleszólnak az életébe. Nagyszülők esetén ugyanez vonatkozik. Gondolom nem tartott pisztolyt a fejetekhez, hogy költözzetek oda.

Bár az is jó, h a saját lánya nem ápolja, mert a veje nem engedi... Én ilyen férfivel biztos nem élnék, aki nem engedi, hogy a saját anyámat ápoljam, milyen ember ez?

2014. jún. 26. 15:53
 49/50 anonim ***** válasza:

1. Ha a nagymama ő maga mondja TISZTA pillanatában, hogy szívesen megy otthonba, akkor menjen. Viszont ezek az otthonok úgy működnek, hogy pár millióért meg kell venni a szobát, és plusz a nyugdíját le kell adni. Az olyan otthon, ahol esetleg nem kell pár milliót fizetni, akkora várólistával büszkélkedik, hogy a gyereked már iskolás lesz, mire felszabadul ott hely.

Tehát ha otthonban gondolkodtok, a házat már most kezdjétek el árulni.

2. Én is inkább azt javaslom, hogy maradjon otthon, és az önkormányzattól kérjetek segítséget egy gondozó személyében. Amit tudsz, te tegyél meg érte, a többit pedig a gondozóra bízd.

3. Nem értem az öröklés dolgot. Örökölni csak halott személytől lehet, a nagymama viszont erősen él.

2014. jún. 26. 16:08
 50/50 anonim válasza:

Nem olvastam az összes kommentet, csak az első 2-t. Határozott véleménnyel vagyok a témával kapcsolatban. 2009ben az én Drága Mamám beteg lett. Stroke-ot kapott. Nem tudta magát ellátni, szinte semmi.Így a szüleimmel kiköltöztünk hozzá. Anyukám a testvéreivel oldotta meg Mamám rendbe tételét. Én is besegítettem, amiben csak tudtam. Egy idő után úgymond "belefáradtunk" és Mamámat sem lehetett egyedül hagyni. Sokszor voltam türelmetlen vele,nem úgy szóltam, ahogy kellett volna. Ágyban fekvő lévén folyamatosan félrenyelte az ételt és az italt. Így 2 éve, tél végén Szüleim és testvéreik úgy döntöttek, elküldik Mamámat egy idősek otthonába, ahol szakképzett ápolók gondoskodnak róla. Folyamatosan látogattam, hetente többször. A többi unoka és Anyukám testvérei már nem keresték a Mamámat. És ez neki fájt.

Tavaly télen beteg voltam 2 hétig, nem látogattam meg a Mamámat, mondván ne kapja el tőlem a betegséget. Egy nap csörgött a telefon. Anyukám volt. Mondta, hogy a Mamának újabb agyi történése volt és kómában van. Természetesen rohantam be a kórházba.

Másnap meghalt.

A lelkiismeretem nem hagyott nyugodni. Hátha a Mama azt hitte, hogy nem vagyok kíváncsi Rá?

Én lennék a legboldogabb, ha újra láthatnám, megfoghatnám a kezét, puszit adhatnék az arcára.

Lehet senki nem fogja elolvasni ezeket a sorokat, de úgy éreztem le kell írnom.

2014. jún. 27. 18:30
1 2 3 4 5

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!