Miért van az, hogy nem tudok sírni a nagyszülő elvesztésekor?
Kiskoromban nagyon közel voltunk, de már vagy 10 éve elköltöztem. Később külföldre is.
Az utóbbi években nagyon leépült és úgymond 'várható' volt a halála.
Értelemszerűen sajnálom, de valahogy a sírás nem "jön".
Ez azért van, mert a betegsége és a leépülése miatt tudatalatt "felkészültem" rá?
Mással is volt hasonló?
Nem vagy közel, nem érzed a halálát, és ezért nem is fogod fel.
Én is külföldön élek, amikor apám meghalt, akkor nyilván hazamentem, szerveztem a temetést, végigcsináltam a procedúrát egy könnycsepp nélkül. Úgy két hónappal később, amikor telefonáltam anyámmal, akkor majdnem mondtam neki, hogy akkor most apával is beszélnék, ott van-e a közelben, de szerencsére sikerült elharapnom a mondatot. Amikor letettük a telefont, akkor tört ki belőlem a sírás.
Ez több dologtól függhet.
Ha nem volt szoros kapcsolatod a nagyszülővel, akkor kevésbé fog megérinteni. Gyerekkoromban a mamámhoz nagyon kötődtem, de felnőttként távolabb kerültem tőle, kevesebbet beszéltem vele, mert Angliába költöztem, és a halálakor és azután hiányzott, rosszul éreztem magam, de nem sírtam. Ez egy közelebbi családtaggal máshogy történt, akkor teljesen magam alatt voltam.
A következő lehetséges oka, hogy valóban sikerült apránként feldolgoznod, hogy a nagyszülőd belátható időn belül eltávozik. Amikor váratlanul történik az eltávozás, az fájdalmasabb.
Az is lehet, hogy a jövőben fogsz sírni, amikor tudatosul benned, hogy elhunyt. Régen gyakran jártam ki a temetőbe, és az egyik nap elhatároztam, hogy megkeresem azt a családtagomat, akihez a családommal kijártunk alkalmakként, de személyesen sosem ismertem. Ahogy kerestem a nevét, egyre inkább kezdett eluralkodni bennem az a nyomasztó érzés, hogy egyszer én is elfogok múlni, és kitudja mi lesz a halál után. A hosszú vagy rövid életek, a táblákon lévő üzenetek annyira elérzékenyítettek, hogy amikor megtaláltam a sírt, akkor elsírtam magam, mert tudatosult bennem, hogy mit jelent az örök álomba szenderülés.
Sorolhatnám még, de így is sokat írtam. :)
*A 8-as vagyok:
Ha az ember elfoglalt, sok dolga van, akkor kevésbé tudja felfogni, hogy mi történt, mert elterelődik a figyelme, viszont amikor kevesebb dolga lesz és többet tud elmélkedni, akkor kitörhet belőle a felhalmozódott érzelem.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!