Ezt hogyan értékelnéd?
A nagyszüleimnek 2 gyereke van. Ezek közül az egyik az anyukám, a másik a húga. Anyukámnak 4 gyereke van, az első kettőnek és a második kettőnek más az apja. Én a harmadik gyerek vagyok. Anyukám húgának nincs gyereke.
2005-ben, amikor a nagyszülők rendelkeztek a lakásukról, anyukám testvére, és anyukám legidősebb gyereke örökölte a lakást. Ekkor az unokák 10-15 évesek voltak kb.
Utólag nem értem ezt, sosem mondott ezzel kapcsolatban senki semmit. A nagyszülők anyukám egyik férjével sem voltak jóban, de ha még az is lenne a helyzet, hogy az első férjet szerették és a másodikat nem (ami nem így van mert egyiket sem), akkor sem érthető, a második gyerek miért nem örökölt semmit, miért csak a legidősebb? Addig értem, hogy ő volt a kedvenc unokájuk, tutujgatták egész életében, de a másik hármat is szerették, nagyon jó emlékeink vannak róluk, sőt anyukámnak is és a testvérének is. / A legidősebb testvérem ráadásul elég jól keres, nem esne nehezére egy teljesen fasza albérletet vagy lakásrészletet fizetnie.
1. Szemétség volt ez a nagyszülők részéről?
2. Van a három kisebb testvérnek joga legalább némi kompenzációt kérni a legidősebbtől?
Szemétség volt? Az.
Jogilag lehet tenni valamit? Nem.
Ha jól tudom, a hálált megelőző 10 éven belül történő ajándékozást meg lehet támadni. De 2005 már rég volt.
Te teljesen értelmetlen dologkat írsz!
Ha a nagyszülök "rendelkeztek" az ingatlanokról, akkor annak adják, akinek akarják, mivel akkor még éltek, erre minden joguk megvan.
Ezt nem írja felül sem a többi unoka megléte, sem egyéb!
Másrészt meg csak akkor lehetne próbálkozni megtámadni ezt a döntést, ha a rendelkezö 10 éven belül meghal, egyéb esetben nem.
Az meg teljesen lényegtelen, hogy hétvégi ház, a mama lakása, vagy egyéb.
A törvény mind a törvényes öröklésnél, mind az ági öröklésnél egy kötött sorrendet ír elő, így nincs lehetőség arra, hogy ne a soron következő személy örököljön. Az anyád lemondhat az öröklésröl az unokák javára. Az összes unokáéra.
Kivéve ha a többi unoka ki lett tagadva.A kitagadás csak akkor érvényes, ha a végintézkedés annak okát kifejezetten megjelöli.
1. Azt nem lehet tudni, mi oka volt erre a nagymamának, enélkül pedig nem lehet megmondani, mennyire volt szemétség vagy sem, adott esetben lehetett jogos is, a válasz az, hoyg vagy igen, vagy sem.
2. Jogilag semmi lehetöség sincs ezen változtatni, csak akkor lehetett volna esetleg, ha a nagymama ez után tíz éven belül meghal, akkor lehetet volna egy kis részt követelni, bizonyos feltételek mellett.
3. A többi testvérnek egyébként sincs joga bármit is követelni, ez a nagymama döntése volt, a testvér semmit nem kell, hogy adjon a többinek.
Már kezdtem érteni.
Kérdés: ki fizette ki a temetést? Mert szerintem a nagymamád öröklési szerzödést kötött, mig élt. Szóval aki öreg korában eltartja, azé lesz a lakás.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!