Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Nagyszülők » Szerintetek is eltúlzom?

Szerintetek is eltúlzom?

Figyelt kérdés

Sziasztok!

17/L vagyok. A szüleimmel és a húgommal élek, aki egy hónapja lett hároméves.

Az anyai nagyanyámmal (többi nagyszülő meghalt) mindig is elég viharos volt a viszonyom, tankönyvbe illő despota típus, meg nagyon kritikus, pl. szerinte könnyűvérűségre utal, hogy randizom, meg ha nálunk van, mindenbe beleköt, amut csinálok, kritizál amiatt, hogy hármasnál nem tudok jobban teljesíteni biológiából (nyár elején ezt is felhozta érvként, miért ne randizzak). Anyámat egyedül nevelte, aki sajnos gyenge ahhoz hogy szembeszálljon vele, apámmal szintén rossz a viszonya, de apám anyámra tekintettel türtőzteti magát.

Egy hónapja a húgomat elvittem a játszótérre, valamint én voltam vele egész nap (megveszek érte). Nagymamánk felhívott, azt mondta, hogy anyám megkérte, hogy estig vigyázzon ő a húgomra, és hogy a házunk előtt vár minket 10 perc múlva. Én megpróbáltam felhívni anyámat, hogy ez így van-e, de nem tudtam elérni, így azt mondtam nagymamánknak, hogy amíg anyám nem erősíti meg nekem amit nagyanyám mondott, nem adom oda a húgomat, elvégre most én felelek érte. Nagyanyám tajtékzott, de tartottam magam az elmondottakhoz. Császkáltunk még a környéken, fagyiztunk is a húgommal, stb. Amikor hazamentünk, nagyanyám már nem volt ott. Este amikor a szüleink hazaértek (anyám nem hívott vissza, pedig ötször hívtam), anyám felelősségre vont, hogy miért nem adt oda a húgomat a nagymamánknak. Elmondtam mindent, hozzátéve, hogy velem jól szórakozik a húgom, míg nagyanyámmal egy török sorozat előtt kockulna, vagy nagyanyám őt is kritizálná. Apám szerint helyesen cselekedtem, anyám szerint túlzásba viszem a nagyanyámmal szembeni ellenállást, a szüleim is veszekedtek ennek okán.

Nagyanyám telefonon rengeteg sértést vágott a fejemhez másnap, mire én közöltem vele, hogy főjön csak a saját epés levében, de amíg rajtam múlik, a húgomat nem fogja annyiszor megbántani, mint engem.

A lényeg, holnapután lesz nagyanyám születésnapja, én pedig kijelentettem, hogy nem megyek. A szüleim azt mondják, nagymamám beszélni akar velem is, erre én, hogy ő kezdte velem szemben a harcot, jöjjön ő hozzám, ha békülni akar (amit amúgy kizártnak tartok).

2022. aug. 19. 08:37
1 2 3 4 5 6 7
 21/68 anonim ***** válasza:
90%
Ja tehát ha családtag akkor tűrni kell neki. Aztán kész. Ez a hanyat ér meg valaki gusztustalan. Mert szegény öreg.... Ezért van ennyi lelkinyomoronc felnőtt.
2022. aug. 19. 10:32
 22/68 anonim ***** válasza:
96%

#18 Ha a nagyival van és úgy lesz baja a huginak, akkor is a szülőt rángatják meg. ;)

Mellesleg szólhattak volna a kérdezőnek, mert az úgy tényleg félreértésre adott okot, hogy párhuzamosan két emberre bízzák a húgot. Pláne, hogy nincs is jóban a mamával.

2022. aug. 19. 10:33
 23/68 anonim ***** válasza:
93%
Neked van igazad csajszi!
2022. aug. 19. 10:36
 24/68 anonim ***** válasza:
19%

21 Mit is tűrt volna azzal, ha szót fogad és leadja a húgát?!

Hanyat ér meg gusztustalan, mi? Te is biztos szeretsz elcseszett szülinapokra és karácsonyokra emlékezni...Nagy dolog odamenni, téllllleg.....

22 A nagyi nagykorú, nem hiszem, hogy a szülőt rángatják meg, sőt!

2022. aug. 19. 10:39
 25/68 anonim ***** válasza:
93%
Jó akkor menjetek házhoz pofonert. Amúgy az anyját is nagyon érdekli hogy mi van a gyerekeivel. Nem kellene szólni hogy megy a nagyi a gyerekért.
2022. aug. 19. 10:46
 26/68 anonim ***** válasza:
95%

"Ha bármi történt volna, amíg veled van, ugye tudod, hogy a szülőt rángatják meg?"

És akkor egy fiatalkorú ki se mozdulhasson a kistestvérével, mert jajj hátha baja történik? A kérdező majdnem felnőtt, van egy hároméves húga, biztosan sokszor vigyázott már rá, szeret is vele lenni, a szülők nyilván tudják, hogy megbízható, ezért bízzák rá. Arról meg illett volna szólni neki, hogy a nagymamával mást beszéltek meg.

2022. aug. 19. 10:51
 27/68 NTBS ***** válasza:
28%
Jól tetted, hogy nem adtad oda. De a születésnapra menj el, mert ezzel megmutatod, hogy érett vagy. Túl lépsz sérelmeken.
2022. aug. 19. 10:51
 28/68 anonim ***** válasza:
94%

"Nagyon gáznak érzem 43 éves fejjel, hogy itt mindenki a családi békétlenséget támogatja..."

És az szerinted nem családi békétlenség, hogy valaki állandóan szekálja a rokonát? Mit kellene tenni az utóbbinak, talán tűrni és megalázkodni a végsőkig, mert jaj nehogy vita legyen? Ha valaki folyamatosan így viselkedik, ahogy a kérdésben szereplő nagymama, akkor a másiknak igenis joga van kiállni magáért és felvállalni a konfliktust. Egyébként emberek között a konfliktusok, nézeteltérések természetesek, családon belül is. Ez nem azt jelenti, hogy állandó a családi békétlenség és az érintettek utálják egymást.

2022. aug. 19. 10:56
 29/68 anonim ***** válasza:
89%
Kérdező, őszinte tiszteletem. Mondom úgy hogy kamasz ezt még nem érdemelte ki tőlem rajtad kívül. Helyesen jártál el hogy nem adtad ki a nagyinak a kistesód. Anyud meg nyissa ki a száját időben ha ezt akarja (már ha meg volt beszélve egyáltalán, és nem csak utólag lapított mert fél a nagyitól). Inkább örülne hogy tök jól elvagytoka tesóddal. És nem, én se mennék a szülinapra: hiába rokon, van az a szituáció amikor az embernek gerincesnek kell lenni a rokonnal szemben is.
2022. aug. 19. 11:03
 30/68 anonim ***** válasza:
84%

Szerintem is jól tetted.

Anyukádnak illett volna tájékoztatnia, hogy x órakor jön a nagyanyád, és onnantól ő vigyáz a kislányra. Persze ezt is úgy lett volna a legideálisabb, ha alap megbeszéli veled - nem csak közli, hogy ez lesz, hanem megkérdezi, tudsz-e aznap vigyázni rá, és hogy megpróbálja-e megbeszélni a nagyival, hogy ő is jöjjön. Ha azt mondod, nem, ellesztek ketten, akkor pedig nem belerángatni a nagymamát.

A húgod pedig szerencsés, hogy szereted őt, és nem hagyod, hogy a nagymama őt is kritizálja.

"Még nagyon sokat kell tanulnod. Ez nagy butaság volt."

Mi? Mit kell tanulnia? Hogyha a nagyi csertint akkor minekinek ugrania kell? Hogy ha valaki idős akkor hiába kiállhatatlan, be kell neki csicskulni? Hogy nem lehet saját véleménye, önálló gondolata, negatív érzése?

" A születésnapra természetesen el kell menni."

Nem kell. Nem kell oda menni, ahol az ember rosszul érzi magát. Nem kell oda menni, ahova nem akarsz. Nem kell bájologni meg jópofizni, miközben mindketten tudják (az egész család tudja), hogy ez csak a látszat. Nem kell végighallgatni, hogy más leszid olyan dologért, amiben amúgy neked van igazad.

"Hány éves is? Hány is lesz neki?"

Nem mindegy? Ha szeretsz valakit, lehet 10, 50 vagy 100 éves, akkor is szereted. Ha meg nem szeretsz valakit vagy csak nem jössz ki vele, akkor is tök mindegy a kora. Nem kell olyanokkal tölteni az idődet, akivel feszültség van köztetek, csak magadat mérgezed vele. A nagyinak lehet egy jó szülinapja a "lázadó" unokája nélkül nagy vidáman, a kérdeznék pedig lehet egy nyugodt napja. Minek veszekedjenek egy olyan napon, amikor ünnepelni kéne?

"Nagyon gáznak érzem 43 éves fejjel, hogy itt mindenki a családi békétlenséget támogatja..."

Attól, hogy elmegy, nem szűnik meg a konfliktus. Persze egyszerűbb eltemetni, úgy tenni, mintha nem létezne, de egyszer ki fog ütközni, és akkor nagyon szól majd. Meg kell érteni, hogy nem kedvelhetunk mindenkit és minket se kedvelhet mindenki. A legjobb, ha ilyenkor elkerüljük egymást, úgy nincs ok vitára.

"Pedig determinált, hogy előbb-utóbb lesznek gondjaid - még 18 sem vagy, honnét is tudhatnád..."

17 éves, nem 3 hónapos. Nagyon is jól tudhatja.

"Akkor pedig első sorban ezekre az emberekre kell számítanod."

Igaz is, legyen egy számító kis sunyi alak, aki jópofizik mindenkivel és alárendeli magát mindenkinek, hogy ha baj van, segítsenek neki. Elárulom, az ilyen típusú emberek, mint a nagyanyja, akkor is csak okoskodni tudnak, segíteni nem.

Nem is akarnak.

Ellenben a későbbi élete során ott lesz pl az apja és a húga, előbbi most is mellette áll, a kislány pedig látja a nővére példáját, és emellett van köztük szoros kötődés. Na, rájuk számíthat.

2022. aug. 19. 11:13
1 2 3 4 5 6 7

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!