Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Nagyszülők » Hogyan lehetne feloldani a...

Hogyan lehetne feloldani a nagymamámmal az itthoni konfliktusokat?

Figyelt kérdés

Nagymamám egyre elviselhetetlenebb, anyukám nagyon sokat veszekszik vele. Én is azt érzem, hogy távolabb kerül tőlem.

Mostanában elfelejt dolgokat, példának okáért egy perc alatt ötször megkérdezi, hogy hány óra van és azt mondja, hogy ő nem kérdezett semmit. Fél óránként eszik, anyukámtól kéri az ételt. Jó, ezekről valószínűleg nem tehet. Azt mondják az orvosok, a demencia második fázisa.

Ez még rendben is lenne, de anyukám amikor beteg volt, kijött a kórházból nem volt tekintettel rá, állandóan kérte az ebédet. Mindig felnagyítja a saját problémáit. Anyukámnak ülőideggyulladása van, alig tud mozogni, zsibbad a lába, de nagymamám elvárja, hogy kiszolgálja.

Ezt még elnéznénk, csakhogy van itt más is, ő nem költözik el innen, a kisszobában fog meghalni, miközben az égegyvilágon semmi baja, azonkívül, hogy nagyon nehezen mozog, minden szerve épp. Anyukám barátja már össze szeretett volna költözni vele, de nem tud, mert nagymamámat nem lehet magára hagyni. Kértük, hogy amíg a kezelés tart, legalább addig menjen haza a nagybátyámékhoz, de nem volt hajlandó.

Ez még mindig semmi. Amikor szerettem volna megismerkedni egy nővel, aki körülbelül 40 volt, akkor mondta anyukám nekem, hogy nagymamám miatt nem lehet, mivel a nőnek tizennyolc éves gyereke van és ő nem akarja, hogy másnak a gyerekét én neveljem. Majdnem megkérdeztem nagymamámtól, hogy anyukám barátjának én útban voltam-e. Továbbmegyek, amikor egyetemre kerültem, arra presszionált, hogy adjam le az egyik szakot. Ez volt 2004-ben. Én állandó félelemben éltem, hogy majd kényszerít dolgokra. Ki engedné meg ezt huszonévesen?

Sokszor odaszól nekem, hogy ne arra fésüljem a hajam vagy ő levág a hajamból egy kis részt, mert nem bírja elnézni. Akkor anyukám rákiabált és megsértődött, öt napra bezárkózott a szobájába duzzogni. Nem érti a tévét és állandóan közvetíti a híreket. A szomszédnak is átszólt, hogy tegyen a fejére sapkát, mert hideg van. Azt mondja, nem rosszindulatból tette. Szerintem viszont akkor sem illik harmincon felüli embereknek megmondani mit tegyenek. Már odáig jutottam, hogy látni sem bírom az itt leírtak miatt. Pszichológushoz fordultam. Várom a hasonló élményeket.

2021. nov. 15. 12:34
1 2 3 4 5 6 7 8
 21/71 anonim ***** válasza:
21%

"Anyukám próbálta meggyőzni a nagymamámat, hogy menjen be öregek otthonába, mert nem bírja már ellátni, menni piacra. Önző módon mindent magának akar. Ebben nem hiszem, hogy mi vagyunk a hibásak."

Nézzen anyukád utána a jogi lépéseknek. Nem övé a lakás, kvázi egy megtűrt személy ott. Nem szép dolog az erőszak, de rosszabbul néz ki, ha nem megfelelő ellátást kap, vagy nem kap ellátást, mert nem bírja anyád.

2021. nov. 15. 13:51
 22/71 A kérdező kommentje:
"Ő már nem lesz sohasem belátó" De régen sem volt az, nemhogy most. Szerinte vele semmi baj nincs, jól viselkedik. Anyukámat gyerekkorában állandóan magára hagyta, mert menni kellett kapálni, dédnagymamám nevelte fel, így nyilván maradtak benne tüskék, ami miatt még nehezebben bírja elviselni. Mindig elmondja: apját szerette, anyját viszont nem.
2021. nov. 15. 13:53
 23/71 anonim ***** válasza:
100%
Figyi, nagyanyádat sem te, se senki nem fogja megváltoztatni - ez demencia nélkül is igaz. Nem rajta kéne elgondolkodni, hanem magadon, hogy magaddal mit kezdj.
2021. nov. 15. 13:55
 24/71 anonim ***** válasza:
91%

Persze, te alanyi jogon héderezhetsz otthon 40 évesen, mert “beteg” vagy, de egy 90 feletti demenstől már felháborító, hogy a gyereke házában lakik. Milyen jogon mered te mégis megszabni, hogy te ott lehetsz, de nagyanyád meg takarodjon el?

Tudod, ő legalább valószínűleg elért valamit az életben, veled ellentétben, aki anyucival él aránylag fiatalként, miközben semmi olyan bajod nincs, amitől ne tudnál elvezetni egy háztartást. Bezzeg nagyanyádnál már nem vagy ilyen megengedő a betegségével szemben.

2021. nov. 15. 13:56
 25/71 anonim ***** válasza:
95%
Én az anyát sajnálom ebben a szituban egy demenssel meg egy pszichiátriai beteggel. Bele fog halni. A két beteg meg megy pszichiátriai intézetbe.
2021. nov. 15. 14:07
 26/71 anonim ***** válasza:
100%
Neked elmeszociális intézetbe kellene menned, mert ott kapsz enni, lesz fűtés, meg mosnak, vigyáznak rád, nagyanyádat meg demenseket kezelő öregek otthonába. Anyád nem él örökké, ha egyszer meghal, te az utcán pusztulsz el, tébolyultan.
2021. nov. 15. 14:09
 27/71 anonim ***** válasza:
80%
Nem értem, miért lettem lepontozva. Adott a kérdés, mi lesz akkor, ha anyuka és nagymama is meghalnak, és onnantól egyedül kell folytatnia a kérdezőnek az életét, ami láthatóan jelenleg nagyon nem akaródzik neki.
2021. nov. 15. 14:10
 28/71 A kérdező kommentje:

Amikor még nem volt semmi baja, akkor is beleszólt dolgokba, ne menjek ide, ne menjek oda, aztán szerencsére ezen sikerült túllépni. Nem főként az a baj vele, hogy dementálódik, hanem az, hogy szereti irányítgatni anyukámat, engem is. Leírtam, mik történtek. Egyszer nyáron el akartam menni dolgozni, a következő történt: "Fiam, ne menj oda dolgozni" Ez nem az én döntésemnek kellene, hogy legyen? Akkor megint ki is a hibás? Most is mondta, hogy ne vállaljak sok munkát, mert túlerőltetem magam. Ő milyen jogon teszi ezt?

Anyukámmal beszélgettünk és akkor azt mondta nekem, hogy kinél van ez, hogy a nagymama ott van, ő meg nem tudja élni a saját életét? Olyankor már mindenkinek szabad teret kellene biztosítani. Miről is beszélgetünk? Ja, arról meg csak annyit, hogy elért-e valamit, hogy nagymamám tíz évet dolgozott, aztán leszázalékoltatta magát. Anyukám elmondása szerint nem volt jó abban a munkában sem. Igazából semmihez nem értett, csak a kapáláshoz. Akkor mit is tudott ő felmutatni? Kívülállóként könnyű véleményt formálni, de ha Te bekerülnél ugyanebbe a helyzetbe, akkor attól tartok, adódnának problémáid. Attól félek anyukám felőrlődik a sok veszekedéstől. És nem én mondtam neki, hogy menjen el a háztól, hanem anyukám, mert már nehezen bír vele.

2021. nov. 15. 14:12
 29/71 anonim ***** válasza:
100%
Mivel a kérdező is pszichés beteg, téveszmés, nincsen belátó képessége, nem tud tervezni, nem is fogja fel, mi történhet vele. Ezért kéne az anyjának még életében őt biztonságba helyezni egy intézetben.
2021. nov. 15. 14:13
 30/71 anonim ***** válasza:
84%
A nagyinak max 1 éve van hátra ennyi idősen, a demencia nemcsak a gondolkodásra hat, hanem az agyának az a működése is le fog állni, ami a szívét, a veséit stb. irányítja. Tehát meghal miatta.
2021. nov. 15. 14:15
1 2 3 4 5 6 7 8

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!