A fiunk nagyon megsértette anyósomat. Hogyan tudnánk megbékíteni?
A legnagyobb fiunk aspergeres. Születésnapja volt, a mamának előre megadtuk a könyvek címét, amit szeretett volna megkapni, ő azt mondta, meg is veszi neki. Szombaton átjött a mama és hozta az ajándékot: RUHÁKAT! A fiunk elég csalódott volt, de a tanultak alapján kezelte a helyzetet, illedelmesen megköszönte az ajándékot stb., közben az apja elszaladt megvenni neki a könyveket. A mama viszont csak erőltette a témát, kérdezgette, hogy mennyire tetszenek a pólók és hasonlók, kérte, hogy mondja meg őszintén. A fiunk erre tényleg őszintén válaszolt. Nem tetszenek, idegen az anyaguk, büdösek. A végén a hab a tortán az volt, hogy a kedves mama még megkérdezte, hogy azért ugye örül nekik, mire a fiunk közölte, hogy nem, mert nem ez vol megbeszélve és ő igazi ajándékra várt, átverve érzi magát. A férjem nagyjából itt ért haza. Az anyja sírni kezdett, hogy őt mi útáljuk és a gyereket is ellene neveljük...
Azóta, ha telefonon hívjuk is csak sír, hogy nem ezt várta tőlünk.
Hogyan tudnánk megbékíteni, ha az érvek nem használnak?
Mama magának csinálta. Szerintem a ruha gyereknek tényleg nem ajándék. Főleg, ha előre meg volt beszélve és egy aspergeres eleve másképp működik.
Hagyjátok, ha nem érti, mi a baj, miért nem történt, ami, akkor főjön a saját levében. Talán ha nem keresitek egy ideig, majd átgondolja a dolgot. Szerintem ti nem csinaltatok semmi rosszat ezért nem is nektek kell bocsánatot kérni meg meghunyászkodni...
Ha még eddig nem történt volna meg, akkor üljön le valamelyikőtök a mamával, és magyarázza el neki az asperger lényegét, hozzátéve persze, hogy mekkora munkátok van már abban is, hogy a gyerek megköszönte a neki nem tetsző ajándékot.
Ha viszont már elmagyaráztátok neki, akkor hagyjátok rá. Van, akinek hiába beszél az ember.
A mamától meg kéne kérdezni:
DE HÁT MIÉRT NEM AZT VETTE, AMIT MEGBESZÉLTEK?????
Anyukád érti, mi az, hogy Asperger-szindróma?
Mostantól legyen az, hogy ti megveszitek az ajándékot, elviszitek a mamának, ő kifizeti, becsomagolja és az lesz az ő ajándéka. Mindenkinek ez lesz a legjobb megoldás.
"....közben az apja elszaladt megvenni neki a könyveket"
Ja...Okos ötlet volt.
Legközelebb vegyétek meg a gyereknek előre az ajándékot, ha már ekkora probléma hogy a szerencsétlen nagyszülő próbál valamit ajándékozni.
Szerintem nem kell kiengesztelni, így legalább a kedves mama megtanulja, hogy egy aspergeres nem fog neki hazudni, csak azért, hogy ő jól érezze magát.
Én az autista keresztfiammal már sok éve megtanultam. Csak olyat kérdezek tőle, amiről érdekel az őszinte válasza, és el is tudom fogadni. :D
A mamának próbáljátok meg elmagyarázni, hogy a srác miben más, mint a kortársai, és hogy eszetekben sincs ellene nevelni, nagyon szeretitek őt, de a srác sajnos (vagy nem sajnos) kicsit másképp működik, mint az átlagemberek.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!