Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Egyéb kérdések » Ti így odaadnátok a testvérete...

Ti így odaadnátok a testvéreteknek az örökölt házat?

Figyelt kérdés

Nem várok támogatást tőletek, csak sima véleményeket.

Nos, van egy 10 évvel idősebb bátyám, ő egyedül él, van saját lakása, munkája, messze is él tőlünk, tehát megvan a saját világában.

A nagyszüleimé volt a ház, nagyapám 2 hónapja hunyt el, nagyanyám már 5 éve...

Most, hogy üres apa örökölte egyedüli gyerekként onnan, de mivel a szüleimnek van hol lakniuk így nekik nem kell. Mi a párommal albérletben lakunk, akárhogy is dolgoztunk sose bírtunk érdemlegesen félrerakni, a lakáshitel meg drágábbra jött volna ki mint az albérlet. Augusztusban érkezik a kicsi babánk is ezért a szüleim felajánlották, hogy költözzünk mi be abba a házba és akkor az albérletet nem kell fizetni a ház meg egyébként kicsi, 2 szobás, nem lenne nagy a reszi, ez rengeteget segítene. Viszont itt jön képbe, hogy a testvérem kikötötte, hogy az ugyanannyira az övé mint az enyém, így nagyon rossz szemmel nézi, hogy mi oda valószínűleg be fogunk költözni mivel jelenleg apué, ő dönti el, hogy mehetünk-e. Ti mit gondoltok erről?

2019. máj. 3. 00:39
1 2 3 4 5 6 7
 11/69 anonim ***** válasza:
66%
Mindig mikor feljövök ide, hálát adok, hogy nekem normális, igazi családom van. Undorító, hogy apátok még él, de tesód már az örökségre ácsingózik. Az a ház mostmár apádé, senkinek semmi köze hozzá, mit csinál vele. Ahogy valaki írta is, eladhatja és az árát elkaszinózhatja, vagy kiszórhatja akár az ablakon is, ha úgy szottyan kedve. Szerintem teljesen rendben van, hogy azt a gyerekét segíti vele, aki a legrosszabb helyzetben van, mert egy családban ez így működik. Bátyád egy jó nagy xarrágó lehet, ha sajnálja a testvérétől. Nemhogy örülne, hogy nektek is könnyebb életetek lesz. Én ezek után nem tartanám a testvéremnek...
2019. máj. 3. 05:35
 12/69 anonim ***** válasza:
32%

A TI családotoké, a kérdés az, miért kapná ezt az előnyt meg a párod??

Szerintem el lehetne adni és az árát elfelezni, ha apukád a gyerekeinek ajándékozná.

Az itt a csúnya dolog, hogy a párod nem hoz ugyanennyit a családjától (vagy saját magától), ellenben beleülne a készbe, nem tudni milyen jogod elfogadott nagyértékű ajándékba.

Ezt én is sérelmezném a testvéremtől, hogy csak úgy beleülteti a párját a családi vagyonunkba!!

2019. máj. 3. 05:56
 13/69 aHermann ***** válasza:
85%

Szia!

A házat apukád örökölte meg, és most tehermentesen 1/1-ben ő a tulajdonos. Ő dönti el mi legyen vele. (Korábban már írták).

Ő normális szülőként szeretné segíteni a gyermekét, így felajánlotta, hogy ti HASZNÁLHATJÁTOK.

Egy ingatlannak akkor is vannak költségei, ha senki nem lakja.

A testvérednek ebbe nincs nagyon beleszólása, ugyanakkor intő jel a reakciója a jövőre nézve.

Én a helyedben apukáddal lefektetném a használat szabályait (hivatalos szerződéses formában), elkérném a nagypapa halálakor készült végzést/iratot, ami tartalmazta az ingatlan becsült értékét. Minden értéknövelő beruházásról (fürdőszoba csempézés, kút kitisztítás, kéménybélelés, kertrendezés, konyha felújítás) megtartanám a számlákat.

A bátyád valószínű féltékeny rád, nem minden a pénz (de jó ha van).

(Amúgy a bátyád saját erőből vett lakást és rendezte be? A szüleid semmivel sem segítették akkor, hogy tőled sajnál egy lakáshasználatot?)

2019. máj. 3. 06:30
 14/69 anonim ***** válasza:
54%

Nem

Mivel nem tehetem.meg

A tulajdonjog nem az enyem igy semmit nem tudok oda adni.

Ha az apam a sajat hazaba beengedett h ott lakjak ahhoz masnak koz nincs. Nem tulajdonjogot hanem lakhatasi jogot kaptam tole.

Majd ha meghal az apa akkor a becsult ertek felet odaadnam a testveremnek. De addig nem sok beleszolasa van h az apa mit tesz a vagyonaval.

Am 10 ev nagy ido es a batty ennyi elonnyel indult h akkor meg mikor o akart lakast meg siman megfizetheto volt. Nem ugy mint most. Ergo ezt is bele kellene kalkulalni h az a 10 ev alatt a batty ingatlanjanak erteke siman a duplaja triplaja lett mostanra.

2019. máj. 3. 06:32
 15/69 anonim ***** válasza:
81%
Jelenleg apádé a ház. Pont. Az költözik oda, akit ő akar, hogy odaköltözzön, és majd azé lesz, akinek ő adja. Pont. Nem a testvéredé a ház, semmi köze hozzá.
2019. máj. 3. 06:35
 16/69 anonim ***** válasza:
49%

Én apád helyében inkább a saját jövőmre gondolnék, mert ez egyrészt nem igazságos, amit csinál, másrészt két ilyen gyerek mellett, inkább a saját öregkoromat biztosítanám a házért kapott pénzből. Az egyik pénzcentrikus, a másik oldalon meg ketten se tudnak maguknak egy saját otthon megteremteni, de gyereket azt már csináltak. Egyikre se mernék számítani, ha gond van :S

Nyilván a szüleid is tudnának mit kezdeni a pluszpénzzel, Ti majd örököltök utánuk, ha lesz mit, aztán "dőzsöltök" abból. Nagyon rendes tőle, hogy csak úgy odaengedne, de már most látszik, hogy ezzel tönkrevágja a családot: a bátyádnak érthetően fáj, hogy ő semmit nem kap a mannából, Ti meg beleültök a készbe. Ezzel megmérgezi apátok a kapcsolatot nemcsak köztetek, hanem a szüleitek és a bátyád között. Ugyan jogos igénye nem lehet rá, de te is csak érzed, hogy ez egy nem fair helyzet. Normális szülő vagy mindkét gyerekének juttat, vagy egyiknek sem, de iylen egyoldalú dolog csak rosszul sülhet el.

Ezért gondolom, hogy jobb lenne eladni, és a saját időskori jövőjét biztosítani belőle, ti gyerekek meg majd marakodjatok a koncon, ha már ők nem lesznek. Mert marakodni fogtok az utolsó kiskanálért is, ez már most látszik, Te meg számíthatnál arra, hogy a házért cserébe tőled fognak mindent elvárni, tök jogosan, mert a bátyád tuti rájuk vágja ezek után az ajtót. Részedről is jogos, hogy ha adott a lehetőség, nyilván élnél vele, de gondolj bele, megéri-e...

2019. máj. 3. 06:35
 17/69 anonim ***** válasza:
60%
De miért a bátyád szív azért mert ti semmire vállaltok gyereket ő meg megteremtette önerőből a feltételeket? Én is haragudnék, de nem rátok hanem apánkra. Hacsak nem adott nekem i az életkezdéshez legalább 10 milliót, mert ez a helyzet csak ebben az esetben igazságos. Miért a bátyád szívjon mert ti önerőből képtelenek vagytok boldogulni?
2019. máj. 3. 06:40
 18/69 anonim ***** válasza:
71%

Apád annak adja, akinek akarja. Részben igaza van a tesónak.

Megoldás: papír. Apád szépen nektek ajándékozza, kifizeted a tesót, ennyi.

2019. máj. 3. 06:52
 19/69 anonim ***** válasza:
55%
Nem, nem adnám oda. Ha két gyerek van, felesben örökölnek. Momdjuk addig meg van idő, hiszen apátok még él. Jelenleg ő dönt róla, hogy ki lakik a házban, ehhez a testvérednek smmi köze. Momdjuk elég szomorú, ha te mebbkapod tőle a hazat, antestvered meg smemit se kap....
2019. máj. 3. 07:01
 20/69 anonim ***** válasza:
75%
Ugy orulok,hogy az en testverem nem igy all hozzam es en se hozza..
2019. máj. 3. 07:01
1 2 3 4 5 6 7

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!