Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Egyéb kérdések » Azért hibáztathatók a szülők...

Azért hibáztathatók a szülők ha nem támogatják anyagilag a gyereket abban, hogy önállósodjon?

Figyelt kérdés

23 éves vagyok. Most fogok lediplomázni. A problémám, hogy szeretnék önállósodni, elköltözni de önerőből képtelen vagyok. A barátaim közül aki eltudott költözni azokat támogatták a szülei félretett pénzből például. Engem azonban sosem támogattak. A tandíjamat is én fizetem ami két millió forintnak felel meg. Nem voltunk soha sem szegények, csak nem költöttek ilyen dolgokra. 12 éves koromban mikor már szükség volt számítógépre akkor is azt akarták, hogy én spóroljam rá a pénzt, no de miből?

A szüleim már elváltak de most meg szórják a pénzt drága wellnesekre és nyaralásokra. Én meg nyakig adósságban és nem tudom mikor leszek képes elköltözni. Viszonylag jó fizetésem van de az sem elég.

Egyszerűen nem értem, hogy egy szülő, hogy gondolhatja, hogy a mai világban egy fiatal fiú/lány pusztán fizetésből tud boldogulni. Miért nem gondolkodnak előre a szülők? Nem is kellett volna sokat félretenni ha időben elkezdik. De ha nem költözök ki külföldre akkor ebben az országban sosem lesz esélyem például venni egy lakást max húsz év múlva, és akkor is úgy ha a fizetésem nagy részét félreraknám, tehát akkor sem tudnék elköltözni.

2017. aug. 29. 22:15
1 2 3 4 5
 11/49 anonim ***** válasza:
58%

Mért nem választották nem fizetős szakot, ha tudtad, hogy nem fognak támogatni?

Nem mindenkit támogatnak. Rengeteg fiatal 18-20 éves korában ha tanul még, ha nem, külön költözik, mert önálló akar lenni. Dolgozik suli mellett és éli világát.

Én egy dolgot nem engednék meg, hogy a gyerekem diákhitelt vegyen fel. Mert kb nyugdíjas koráig fizethetné. Viszont azt sem engedném neki, hogy 0 forinttal fizetős szakra menjen. Akkor inkább pár évet menjen el dolgozni vagy 1 év múlva felvételizzen újra.

Senki sem kötelezett rá.szerintem, hogy vedd fel a hitelt.

Sőt, ha nem is dolgozol, de ha jóé tanulsz, egy csomó ösztöndíjat meg leje t pályázni. Én ismerek olyat, aki havi 160 ezer forint ösztöndíjat kap. Igaz, hogy 5,0-ás az átlaga, versenyekre, TDK-ra, OTDK-ra jár, ahol helyezést ér el vagy különdíjas, így eséllyel is pályázik az ösztöndíjakra, de szerintem megéri. Egyedül fizeti az albérletét, ami a sulitól kb 100 m-re van, és neki sem tudnak egy forinttal sem segíteni az otthoniak. És ráadásul államilag támogatottan tanul.

Sok megoldás, lehetőség van egy diák számára is, csak élni kellene vele és persze meg kell felelni a feltételeknek.

Hogy a szüleid így szórják a pénzt, nem mondom azt, hogy helyes, de mivel a sajátjuk, azt csinálnak vele, amit akarnak.

2017. aug. 29. 23:13
 12/49 anonim ***** válasza:
70%

Engem mindig támogattak, ezért fura ilyeneket olvasni. Pedig nem gazdag vállalkozók, csak olyan "jég hátán is megél" típusok.

Lehet, hogy túl sok filmet néztem, ahol a szülők azért dolgoznak, hogy az elkövetkező generációknak ne kelljen. De én is ott fogom segíteni a gyerekeimet, ahol tudom. Nekem könnyebb életem van, mint anyukámnak, szeretném, ha az én gyerekemnek is könnyebb lenne. Olyan rövid ideig vagyunk itt, nem akarom, hogy az életük egy állandó harc legyen.

2017. aug. 29. 23:30
 13/49 anonim ***** válasza:
24%

Már pedig gyereket vállalni nem kötelező.

Amerikában teljesen alap, hogy a gyerek születése előtt már elkezdenek az egyetemére és lakhatásának legalább egy részére gyűjteni...

Csak azoknak kéne gyereket vállalniuk akik felfogják, hogy bizony onnantól csak Ő szamít és le kell mondani bizonyos dolgokról.

Egyébként a 2 milliós szak kifejezetten olcsó, ha valaki nem államin tanul, akkor ennél szinte csak drágább szakok vannak költségesen.

Sok országban nincs is állami támogatás.

Engem sem támogattak soha a szüleim, s valószínüleg csöves is leszek.

De ha mégsem akkor sem fogok gyereket vállalni, mert nem élek abban a tévképzetben, hogy a gyerek van értem, a szórakoztatásomért.

Diplomával 140 ezret keresek (ennyit kapok kézhez), ami sokakhoz képest még jónak számít... No de albérletben élek (52 m2), s csak erre és a rezsire elmegy havi majdnem 100 000.

40 marad kb. közlekedésre, tisztálkodásra, ruházkodásra és kajára / hónap.

Ha napi 500 kalóriát fogyasztok, ami amúgy élet veszélyes és mindenből próbálom a legolcsóbbat venni, akkor tudok kb. 5-6 ezret spórolni / hó. De ez a max ami kihozható.

Szóval évi 60-70 ezret spórolok, ha egész évben nem költök semmi extrára.

25 éves vagyok amúgy... Ha még 2 évig dolgozok kb. akkor szert tehetek emelésekre max. 160 000 Ft-ig.

Hitelhez az ár 20%-ával rendelkeznem kell.

Tehát ha még 10 éven keresztül ezt a teljesen puritán életvitelt élem, akkor vehetek 25% körüli hitelre egy ennél picit kisebb, picit rosszabb álapotú lakást... Picit rosszabb környéken.

2017. aug. 30. 00:04
 14/49 anonim ***** válasza:
61%
"Azért hibáztathatók a szülők ha nem támogatják anyagilag a gyereket abban, hogy önállósodjon?" Akkor tamogatnanak igazabol az onallosodasra, ha semmit nem kaptal toluk. Mindent magadnak kene megszerezni. Vagy az onallosag abbol all, hogy vesznek neked egy hazat egy autot, s havonta kapsz zsebpenzt? Megis, hogy gondoltad? En 18 eves koromtol nem kertem semmit a szuleimtol, mindent magam teremtettem elo*, mert en igy akartam. *Pl. jogositvany, auto, haz, stb. Es koszonom nekik, hogy igy neveltek. Kulonben nem lettem volna ilyen.
2017. aug. 30. 00:09
 15/49 anonim ***** válasza:
70%

00:09! Na és milyen munkából és mennyi idő után vettél magadnak jogsit, autót és házat? És addig hol éltél?

Most hány esztendős vagy?

Csak mert nekem 25 éves létemre, 2 éves munkaviszonnyal több évet kellene csak a jogsira spórolnom.

A "ház" pedig elérhetetlen számomra.

2017. aug. 30. 00:17
 16/49 anonim ***** válasza:
73%
Szia! Én csak annyit fűznék hozzá, hogy szerintem nem feltétlenül kell külföldre menni dolgozni. Mindennek eljön az ideje. 23 évesen kezdtünk dolgozni a férjemmel. Ő egyetemet vêgzett, én nem. Albiban laktunk. 7 év után, tavaly àtköltöztünk a saját házunkba. Közben autót is vettünk, esküvőnk is volt, nyaralni is eljártunk. Mindent a saját erőnkből.
2017. aug. 30. 00:17
 17/49 anonim ***** válasza:
17%

00:09! Na és milyen munkából és mennyi idő után vettél magadnak jogsit, autót és házat? És addig hol éltél?

Most hány esztendős vagy?

Csak mert nekem 25 éves létemre, 2 éves munkaviszonnyal több évet kellene csak a jogsira spórolnom.

A "ház" pedig elérhetetlen számomra.

2017. aug. 30. 00:18
 18/49 anonim ***** válasza:
73%
Bocsi, de a korlátozott netem miatt 2x ment el.
2017. aug. 30. 00:19
 19/49 anonim ***** válasza:
79%

"Amerikában teljesen alap, hogy a gyerek születése előtt már elkezdenek az egyetemére és lakhatásának legalább egy részére gyűjteni... "

Amerikában a tandíjra raknak félre a szülők, ott ugyanis csak nagyon kiemelkedő tanulmányi eredménnyel vagy jó sportolóként lehet ösztöndíjhoz jutni, a többiek kőkeményen fizetnek a tanulásért. Teljesen megszokott és általános dolog, hogy a hallgatók dolgoznak egyetem mellett, plusz nagyon sokan diákhitelt vesznek fel, a honlapokon feltüntetik a jobb munkalehetőségeket a diákoknak. Az pedig végképp ritka, hogy a szülők lakást vesznek a gyerekeiknek, a sajátjukon is többnyire még hitel van, ha egyáltalán sajátban laknak...Ott felnőttként kezelik a nagykorú gyereket, a gyerek is így tekint magára. Nem a gyerekkor meghosszabbítására használják a felsőfokú tanulmányokat, hanem arra, ami a valódi célja, a jobb élethez szükséges végzettség megszerzésére, még a nehézségek árán is... Nem vagyok amcsirajongó, de ezt speciel nem ártana átvenni tőlük.

2017. aug. 30. 00:25
 20/49 anonim ***** válasza:
71%

"Csak mert nekem 25 éves létemre, 2 éves munkaviszonnyal több évet kellene csak a jogsira spórolnom.

A "ház" pedig elérhetetlen számomra."

"Szóval évi 60-70 ezret spórolok, ha egész évben nem költök semmi extrára.

25 éves vagyok amúgy... Ha még 2 évig dolgozok kb. akkor szert tehetek emelésekre max. 160 000 Ft-ig. "

Én nem tudom, hogy ti melyik büfé szakot végeztétek el de valamit nagyon rosszul csináltok. Talán a panaszkodás helyett tenni kéne a sikerért.

2017. aug. 30. 00:34
1 2 3 4 5

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!