Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Egyéb kérdések » Miért nincs tekintettel a...

Miért nincs tekintettel a családom a cukorbetegségemre?

Figyelt kérdés

Én 20/L vagyok, egy éve 1-es tipusú cukorbeteg. Apum közel 20 éve szintén 1-es tipusú (tőle örököltem).

És a családban kb senki nincs erre tekintettel. Max olyan téren hogy anya ritkán süt sütit, és azt felesben csinálja: fele cukor, fele édesítőszer, fele fehérliszt, fele teljeskiörlésű. De van amikor teljesen cukrosan csinálja. Mert szerinte nem jó íze van ha csak tk liszt van benne meg édesítőszer. Érdekes, én már külön élek tőlük, mégis mindent csak tk liszttel csinàlok meg xilittel...

De ami engem nagyon bànt, hogy pl ma volt unokatesóm ballagása. A kaja pizza volt, persze teljes kiörlésűt eszükbe se jutott rendelni. és volt vagy 5-6 fajta süti, sütött unokatesóm anyja, mama, anya is. És persze mindenki jó cukrosan. Még anya is. Mondván, ajàndékba visszük a sütit, és a többiek nem nagyon szeretik a diabetikus sütit. Oké... és àllja meg az ember hogy nem eszik úgy hogy előtte van 6 fajta süti és rajta kívül 15 ember eszik. Szerintem senki sincs aki ezt meg tudná állni.

Miért nincsenek rám (és apára) tekintettel a többiek?

2017. jún. 16. 21:52
1 2 3 4 5
 31/50 anonim ***** válasza:
28%

A pizza témát még értem, bár nehezemre esik elhinni, hogy csak és kizárólag pizza volt a kaja, semmi más nem volt otthon.

A süti résznél viszont teljesen alaptalan a pampogásod, ahogy anyud, nagyid, nagynénéd tudott sütni 1-2 tepsi süteményt, úgy te is süthettél volna.

2017. jún. 17. 10:22
 32/50 A kérdező kommentje:

34, igen csak pizza volt. Mert unokatesóm ezt kért.

Mit nem lehet azon megérteni hogy én messziről jöttem??

2017. jún. 17. 11:26
 33/50 A kérdező kommentje:
Egyébkènt a sok negatív kommentelőnek üzenném: ha egy kerekesszékes ember menne hozzátok, közölnétek hogy "bocs, maradj odakinn mert nem tudsz feljönni a lépcsőn, mi meg nem segìtünk."? Vagy "ha be akarsz jönni, oldd meg egyedül!"?
2017. jún. 17. 11:50
 34/50 anonim ***** válasza:
89%

Szerintem is taplóság nem figyelni a vendég diétájára, legyen az betegségből fakadó vagy egyszerűen döntés kérdése.

Én 25 évesen, pár hónapja lettem inzulinrezisztenciával diagnosztizálva, 160 grammos szénhidrátdiétán vagyok azóta folyamatosan (amin ugye a legtöbb cukros is).

Noha én ügyelek a vendégeimre, véletlenül sem bízok abban, hogy más is ügyel az enyémre, ezért SOHA nem megyek SEHOVA, hogy ne lenne nálam diétakonform étel. A táskámban mindig van diabetikus müzliszelet, diabetikus keksz, és mivel követem a diétát és napi ötször étkezem, sose vagyok olyan farkaséhes, hogy a müzli és a keksz ne tartana ki addig, ameddig rendelek valahonnan olyat, amit ehetek, vagy elmegyek boltba, s veszek valamit.

Persze, jól esik az embernek, ha figyelnek rá, de mint tapasztalni fogod, mindenki magasról lekakkantja, ez a TE felelősséged, NEKED kell figyelni és alkalmazkodni. Ne lepődj meg, még hazudnának is, ha direkt rákérdezel, hogy miből készült.. Tejérzékeny barátomnál többször előfordult, hogy 1-2 órával a vacsora után ugyanennyi időt töltött a wc-n, a házigazda pedig annyit reagált, hogy: azt hittem, csak feltűnösködsz, a laktózmentes tej meg drágább..

Mellesleg felhívom a figyelmed, hogy attól, hogy teljeskiőrlésű a liszt, az még mindig tömény szénhidrát, és bizony úgy feltolja a cukrod, mint annak a rendje. Azzal tudod késleltetni a felszívódást, ha rostot eszel mellé (vagy eleve rostgazdag a lisztből készült bármi, vagy rostdús zöldségek). Én a helyedben elmentem volna boltba vagy valamelyik étterembe egy salátáért vagy diétakonformért.

2017. jún. 17. 12:00
 35/50 A kérdező kommentje:

35, az írásod első felével egyet értek, a màsodikkal nem. Ok, hogy a tk lisztben sok a ch, de kevesebb mint a fehér lisztben. És nekem nem emeli meg a vc szintemet. Hidd el, egy év alatt màr kitapasztaltam. Nem azt mondom hogy ebéd utàn (50 gramm ch) még megeszek 5 db tk lisztből készült palacsintát és az nem emeli meg a cukrom. Hanem hogy csak 25 g ch-t ebédelek, és utána így még meg tudok enni 2 db palacsintát.

De pl pizzánál is kitapasztaltam már hogy ha fehérliszteset eszek, hiába csak egy szeletet, akkor is magas lesz a vc-em. De tk pizzàból megehetek 2 szeletet is és nincs semmi emelkedés.

A te inzulinrezisztenciád azért kissé màs mint a cukorbetegség.

2017. jún. 17. 12:10
 36/50 anonim ***** válasza:
21%

Szerintem csak részben van igazad és ezt egyes típusú cukorbetegként mondom. Hogy képzeled, hogy egy rokon a saját ballagásán a sz@rabb kaját egye, mert te csak azt tudod ? Ezt nem lehet elvárni tőlük, elrontani az ünnepséget. Annyit tehettek volna érted, hogy neked külön rendelnek valamit. Egyébként nekem 1 szelet normális csoki tortától vagy pár darab karácsonyi sütitől nem szokott bajom lenni. 1-2 szelet pizzától sem. Elég pocsék módon kezelehetik a cukrodat. Gondolom csak a gyógyszert, inzulint tömöd és eszedbe sem jutna utánanézni a természtes segítségnek : pl kapor, fahéj cukorszabályozó. Nagyapám kb 40 éve egyes cukorbeteg. Házi szallonát és kolbászt, házi félbarna kenyeret eszik és persze rántott húst. Minden végtagja megvan és nem vakult meg. A titka neki is az elég mozgás, természtes cukorszabályozó növények, minél kevesebb inzulin.

15 / F

Ja és én nem várom el a családomtól, hogy miattam nekik is sz@r legyen.

2017. jún. 17. 13:15
 37/50 A kérdező kommentje:

37-es, te is ritka buta ember vagy! Hol írtam én olyat hogy mindenki azt egye amit én????? Nem hiszem el hogy akkora probléma lett volna ha 7 fajta sütiből 1 diabetikus amit nem csak én, hanem apa is ehet. Egyébként nem érten mi ez hogy sz@rabb a diabetikus. Én viszonylag gyakran sütök és sosem volt még sz@r a diabetikus süti...

Az meg hogy te megeszel egy szelet rendes tortàt... gratula hozzá. Majd számold ki hogy hány gramn ch van egy szelet "rendes" tortában. Kb több mennyiség mint ami az ebédem lehetne.

2017. jún. 17. 13:21
 38/50 anonim ***** válasza:
71%
37, tanulj már meg olvasni! Nem várta el hogy mindenki olyat egyen, csak annyit hogy neki olyat rendeljenek amit ehet! Akik meg azt írják hogy ennyitől nem lesz bajod mert xy is szarik a diétájára és mégsincs baja, azt nagyon sajnálom h ilyen sötét. Nincs baja, majd lesz ha így szarik bele....
2017. jún. 17. 13:27
 39/50 anonim ***** válasza:
16%

Nm olvastam végig a több oldalas nyavajgást, csak a kérdést. Abban pedig olyan, mintha a családodnak is azt kéne enned, amit neked.

Gratulálhatsz is. Én következmény nélkül meg tudok enni 1 szelet tortát. Nagyapám is. Mi hajlandók voltunk utánaolvasni alternatív megoldásoknak, nemcsak az inzulint tömjük. A gyógyszeriparnak és egészségügynek egyébként nem érdeke, hogy ne legyenek cukrosok, rákosok. Gondolkozz el ezen, mielőtt teljesen megbízol bennük és lemondasz mindenről. Hát nekem nem kell lemondani.

A diabetikus ételek pedig sz@rabbak a normálnál. Mindegy mit mesélsz be magadnak.

2017. jún. 17. 13:30
 40/50 anonim ***** válasza:
46%

Hadd ne mondjam ki a sötét.

És nem, nem lesz bajom évi 3-5 szelet sütitől. A laboreredményes most is tökéletes volt. Nagyapámnak 40 éve az.

2017. jún. 17. 13:32
1 2 3 4 5

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!