Hogyan induljon az életbe?
18 éves lány egy kis településen, a legközelebbi város másfél óra busszal, a szülei közlik vele, hogy most már tartsa el magát. A faluban semmi esélye, semmi lehetőség. Költözzön el egy városba, ahol talál munkát? Menjen albérletbe? Egyedül nem tud egy lakást bérelni. Költözzön össze idegenekkel tapasztalatlanul? Mihez kezdjen magával?
Nem rólam van szó.
08:11 és 08:15!
Jaja az au-pair munkához nem kell különösebb költség.
De még közvetítő sem feltétlenül szükséges, mert velük is be lehet fürödni, ha lehúzzák az embert. És kint ugyanúgy magára hagyják az embert.
Én magam kerestem családot, egy weboldalon... elkezdtünk levelezni, telefonon beszéltünk, aztán most megyek ki 10 napra, "próbaidőre"... én az odarepcsijegyet fizettem, ami 15rugó volt csupán, ő meg a visszát. És már most kapok fizetést.
Aztán ha bejön a dolog, akkor mehet élesben.
Szóval ez egy járható út. Csak vigyázni kell, hogy a megfelelő helyre menjen az ember.
Pl ez a "próbaidő" dolog egész jónak tűnik, nem végleges és mindkét fél felfedezheti, hogy akkor ez most kell-e neki így.
08:25
Mihez képest kevés pénzt?
Én annyit fogok kapni, mint itthon egy aránylag jól megfizetett állásért...
Amit akár teljes egészében is félrerakhat, akinek nincsenek más tervei/igényei, hisz a szállás és a kaja adott a családnál.
Szerintem a szülők csak arra gondoltak, hogy mivel már leérettségizet (a szövegből nem derül ki, hogy tovább akarna tanulni!), ne otthon lébecoljon, hanem keressen munkát (igen, akár a városban is!), és ha otthon akar lakni, adjon bele a közösbe.
Egyébként ez szerintem elvárható egy felnőtt embertől (jobb esetben mondani sem kell, magától eszébe jut).
A másfél órás utazással kapcsolatban meg azt mondanám, hogy Pesten simán utaznak ennyit az emberek városon belül is, reggel-este. És nem rinyál senki, sőt, nem költözik a munkahelye mellé albérletbe.
Úgyhogy lakásprobléma egyelőre megoldva, keressen munkát, és majd ha lesz pénze, gondolkozhat az albérleten.
a szocializmusban működött. 14 évesen raktak ki.
Betanított munkásként dolgoztam, 2 műszakban. reggel 6-, -este 10.
igaz, a házból csak úgy raktak ki, hogy a melléképületben ellehettem.
Az én tanácsom: először munka, megbízható helyen, inkább állami szektorban. Ott valamennyire védve van a dolgozó, persze, ha a paciens is úgy áll hozzá.
Addig, ha szerencséje van, vagy maradhat, vagy v.milyen rokon, vagy (gyanítom neki sincs) akkor egy barát(nő), időlegesen.
Munka mellett tanulni, szinte bármit, ami hasznos.
Nagyon-nagyon nehéz, ha valaki mögött nem állnak támogatólag. De nem reménytelen.
Ha valakinek nincs családja (vagy olyan, amilyen) többszörösen kell teljesíteni. Ez van.
Nem hiszem, hogy csak arra gondolnak.
Nekem is volt az egyetemen egy hasonló csoporttársam.
Pénzes szülei voltak.
Volt egy házuk a szüleinek abban a városban, ahol tanult. A szülei azon kívül, hogy fizesse ki a rezsijét, és tartsa el magát teljesen( kaja, suli), még albérleti díjat is kértek tőle. Azzal a címszóval, hogy már felnőtt, tartsa el magát, meg hogy így legalább nem lesz elkényeztetve. Meg tapasztalatot szerez.Én ha szülő lennék, ilyet biztos nem csinálnék. A legtöbb embert még felnőtt korában is támogatnak a szülei, amivel tudnak. Ha mást nem, legalább szállást adnak neki.A mai válság közepébe ez különösen fontos, mert ha nem talál munkát rögtön, akkor addig menjen a híd alá?
Én is azt javasolom, hogy tanuljon. Diákmunkát sok esetben könnyebb szerezni, mint felnőttmunkát, és diákként kevesebb pénzből is könnyebb kijönni. Ráadásul fontos, hogy legyen valami, amihez ért.
Én azt nem javaslom, hogy büfészakot végezzen, mert azzal nem ér semmit. Nem a legnehezebb, de használható szakot végezzen.
Biztos, hogy van valami, amibe ügyes, ami érdekli.
Az ő helyzetében lehet hogy jobban jár, ha valami hiányszakmát tanul,pl. villanyszerelő vagy ilyesmi( lányként is tanulhat ilyesmit. Mostanában a ha hiányszakmába jól tanul, ott is kap ösztöndíjat.
Az OKJ-s képzéseknél se kell az elsőnél 22 éves koráig fizetni, azok mellett viszont könnyebb munkát is vállalni.
Szóval próbálkozzon, azért valami használható tudást szerezni.
Meg keressen valakit felnőttet, nála tapasztaltabb embert, aki ha másba nem hát lelkileg támogatja. Akitől megkapja azt az odafigyelést, amit az igazi szüleitől nem, mert úgy érzem az írásból, hogy ő ezeket se kapja meg.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!