Honnan ered a "közös kassza", "külön kassza" szokás?
Lehet, hogy extra degenerált vagyok, de kb. sosem tudtam azt elképzelni, hogy házas társak együtt élnek, és van olyan, hogy ENYÉM, TIÉD.
Most ha az egyik vagy másik félnek kevesebb vagy jóval kevesebb a fizetése, és mégis van valami plusz kiadása, akkor megy a párjához kuncsorogni?
(itt most NEM arra gondolok, hogy egyikük évekig csak otthon ül, közben meg havonta több százezres kiadásai vannak)
Vagy mondjuk az egyikük 1-2-3-X hónapig munkanélküli lesz, akkor a másik fél az éhen pusztul?
Vagy hogy van ez?
Nálunk a közös kassza volt mindig is, és tényleg nem értem, hogy ha valaki (főleg ha összeházasodik), a párjával mindenben együtt van, de mégis dugdossák egymás elöl a pénzt?
Gyerek, autó, ház, hitel, telek, utazás, stb, és minden pillanatban, és mindig minden fillért el kell számolni, mint valami bankban?
Nem is leszünk házasok,nem vagyok hazassagparti. Ha lenne is valaha,akkor is lenne házassági sz. Nem latok összefüggést a között,hogy a hazassaggal mi változna. Ö életem párja, vele vannak hosszútávú terveim. De önmagam teljes szolgáltatása nem tartozik a terveimbe. :)
Egyébként azt figyeltem meg,hogy általában a kisebb jövedelmű,haszonleso nők vannak nagyon oda a közös kasszaert. Örülnek,h a pncijukkal magasabb életszínvonalat érhetnek el,mint tisztes munkával. Én ettől hanyok...
ha nem vagytok hazasok, akkor nem ertem miert okoskodsz bele egy olyan kerdesbe ahol hazasparokrol van szo :)
Az elettarsi kapcsolat teljesen mas mint egy hazassag, gyakorlatilag egy ideiglenes kapcsolat, amit egyik fel sem gondol igazan komolyan.
"Egyébként azt figyeltem meg,hogy általában a kisebb jövedelmű,haszonleso nők vannak nagyon oda a közös kasszaert."
Ez meg hulyeseg. eleve a torveny is azt mondja hogy hazassagban kozos minden jovedelem, ennek nincs koze a haszonleseshez (eleve ezt a szot nem is hasznalhatod hazastarsakra)
Nincs értelme veled erről beszélni,mert demagóg vagy. Ha képtelen vagy elfogadni,hogy manapság annak,aki nem hazassagparti,az csak egy darab fecni,és semmi jelentősége (a válások és házasságtörések számának ismeretében ez valóban így is van,h semmit sem jelent manapság), és enélkül van két ember,aki tényleg egy életre köt kapcsolatot,és még jobban is működhet,mint egy bármikor szire-szora felbonthato házasság,akkor mincs miről beszélnünk.
Ha te azt hiszed,h kizárólag a házasság szól életfogytig, és h a papír garancia bármire is,akkor el vagy ám tevedve,kiskomam :)
Ja,amúgy,ha már itt tartunk,erdekgazassag mond valamit? :D
nálunk kombi :-)
két számla mindenki arra kapja a bevételét
de a rezsi, albérlet, hitelét, telefont, net, bérletek, plusz egy nagyobb bevásárlást a párom fizeti
marad neki olyan 10-15e hó "zsebpénze" a hónapra egy egy sörre meló után vagy
(elég is mert ha tehetné elszórná az egész fizetését és így tudja h csak ennyi van ezt be kell osztani)
a kocsi költségeit, a gyerekekét, és a háztartás többi részét én állom
plusz a megtakaritás is az én pénzemről megy külön számlámra
sajnos a nem felelős pénzkezelési szokásai miatt alakult ez ki - több millió személyi hitel tartozás ...
természetesen ha mégsem elég a zsebpénze akkor adok neki vagy kivesz a pénztálcámból :-)
Házasságban közös kassza. Egy számla, két bankkártya.
Házasságon kívül erősen ajánlott a külön kassza, hiszen ott nincs JOGILAG család. A házasság az egy más intézmény jogilag, nem csak egy papír. Pont ezért nem is való mindenkinek.
Szerintem attól függ, mennyi a bevétel. Mi a párommal a második hónaptól közös kasszán voltunk. Az ok: a jövedelmünk épphogy fedezte a megélhetésünket. Felesleges volt osztozkodni. Aztán egy időben még arra se volt elég, mínuszba csúsztunk. Megint felesleges lett volna fennakadni rajta. Most kezdünk visszajönni, nyilván a közösből.
Valójában ha az embernek nincs sok pénze, akkor mindegy is, hogy közös kassza van vagy külön, mert úgyis elfogy az összes pénz, akkor meg mindegy, hogy címkézik.
Külön kassza akkor jó, ha a feleknek több pénze van a szükségesnél. Vagy pláne vállalkozása, részvényei, amik kockázattal járnak.
"manapság annak,aki nem hazassagparti,az csak egy darab fecni,és semmi jelentősége "
Ha nem lenne jelentosege akkor minden tovabbi nelkul meghazasodhatnatok, nem?
termeszetesen van jelentosege, es termeszetesen szerintetek is van jelentosege, ezert vagytok ennyire hevesen ellene. Az is egyfajta ertekvalasztas, meg a hazassag is egyfajta ertekvalasztas.
Egyik sem jobb a masiknak, egyik sem felsobbrendu, egyszeruen mas ertekekrol es vilagnezetrol van szo.
A te esetedben teljesen termeszetes hogy szigoruan kulon kasszan vagytok es a parod meg alberletet is fizet neked, mert nektek ilyen a vilagkepetek, ilyen a kapcsolatotok.
Masnak meg mas az elfogadott, ennyi.
Én sem értem, hogy működik az anyagi elkülönülés párkapcsolatban. Pl. én drágább ennivalókat vennék (mert jobban szeretem a hasamat), akkor a feleségem tojásrántottát ebédel, én meg mellette eszem a borjúcombot?
A gyerekkel kapcsolatos kiadást is megfelezik? És ha egyik szülő ragaszkodik a Siesta bőrcipőhöz, a másik szerint meg a negyedannyiba kerülő kínai műbőr cipő is jó lenne a gyereknek?
És ha egyik szülő szerint indokolt lenne gumit cserélni a családi autón, a másik szerint meg még egy szezont kibír? Akkor ki, mit fizet?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!