Honnan ered a "közös kassza", "külön kassza" szokás?
Lehet, hogy extra degenerált vagyok, de kb. sosem tudtam azt elképzelni, hogy házas társak együtt élnek, és van olyan, hogy ENYÉM, TIÉD.
Most ha az egyik vagy másik félnek kevesebb vagy jóval kevesebb a fizetése, és mégis van valami plusz kiadása, akkor megy a párjához kuncsorogni?
(itt most NEM arra gondolok, hogy egyikük évekig csak otthon ül, közben meg havonta több százezres kiadásai vannak)
Vagy mondjuk az egyikük 1-2-3-X hónapig munkanélküli lesz, akkor a másik fél az éhen pusztul?
Vagy hogy van ez?
Nálunk a közös kassza volt mindig is, és tényleg nem értem, hogy ha valaki (főleg ha összeházasodik), a párjával mindenben együtt van, de mégis dugdossák egymás elöl a pénzt?
Gyerek, autó, ház, hitel, telek, utazás, stb, és minden pillanatban, és mindig minden fillért el kell számolni, mint valami bankban?
En 4eve éltem,élettársi kapcsolatban, kulfoldon élünk (mostmar ferjem) mivel,nem,volt meg az itt tartózkodási engedélyem igy munkat sem,valalhattam. Tehat 4evig a férjen tartott el ugy hogy,nem dolgoztam de megis,minden egyes,penzt nekem,adott ide mivel,én vezetem a háztartást hisz nem,dolgozom. En osztottam osztom be a mai napi a pénzt.
Ha nagyobb kiadás van,pl tv akkor,kikerem a,véleményét es kozoson Megbeszéljük.
Most 1 honapja volt az eskuvunk es mostmar minden hivatalos papirom meg van hogy munkat valalhasak.
Es igy mar vezethetek is mivel van jogsim es kapok nem,sokat egy,autot....
Nos ezt csak azert irtam,le hogy kozos kaszan voltunk vagyunk akkor is ha,én,nem,dolgoztam.
Termeszetesen,mostmar dolgozni is,fogok es februarba kezdek es akkor is kozos kasza, leszünk.
Azert hazasodtunk meg hogy "mi egy család egy teste váljunk joban rosszban egyutt legyünk
Hisz,nem biztos hogy x idő utan pl (balesetet)miatt vagy komolyabb betegség miatt nem tud az egyik fel,dolgozni.
Akkor nincs nagy bevétele sem.
Akkor hogy oldjatok meg,külön kaszan???
Ja hihy akkor mar nem is működne es fére allna az a fel aki előnyösebb helyzetben van!!!
Es minden a mienk es nem,az enyem vagy az övét.
Soha nem,mentem volna bele ugy egy kapcsolat a se hogy kulon kasza.
Tolem,senki se sajnálja pl a napi,kaját én,sem sajnalom.
Magamrol vasalok mosok a ferjemrol is.
Nekem,ez a kulon kassza inkabb se veled se Nélküled kapcsolathoz tudom hasonlítani...
"...Hisz,nem biztos hogy x idő utan pl (balesetet)miatt vagy komolyabb betegség miatt nem tud az egyik fel,dolgozni.
Akkor nincs nagy bevétele sem.
Akkor hogy oldjatok meg,külön kaszan???
Ja hihy akkor mar nem is működne es fére allna az a fel aki előnyösebb helyzetben van!!!
Es minden a mienk es nem,az enyem vagy az övét.
Soha nem,mentem volna bele ugy egy kapcsolat a se hogy kulon kasza.
Tolem,senki se sajnálja pl a napi,kaját én,sem sajnalom. ..."
Az álláspontod képviselőid zöméhez hasonlóan te is rendkívül sarkosan gondolkozol a kérdésben.
Az #5 hsz-ben megválaszoltam már ezt.
A külön kassza az úgy működik, ha mindkét fél keres, hasonló arányban és többet keres mint a ráeső közős költségek rész.
Ennyi. Minden más esetben nyilván nincs külön kassza vagy nem szerencsés. (a háztartásbeli mondjuk egy külön kérdéskőr)
DE ebben az általam felvázolt ideális esetben szükségtelen a központosítás és szabadságot ad a külön kassza.
Nem kell ezt túl ragozni/magyarázni/misztifikálni és hisztizni se kell róla. Ha valaki valamit nem ért meg az nem jelenti azt, hogy az szükségszerűen rossz lenne.
"...Azert hazasodtunk meg hogy "mi egy család egy teste váljunk joban rosszban egyutt legyünk..."
Na igen ezen is gondolkodtam már párszor ezzel kapcsolatban (a téma újra és újra napirendre kerül a fórumokon).
Szóval az aki így gondolkodik annál akkor ugye nincs olyan hogy az asszony vagy férfi elmegy a haverokkal/barátnőkkel a másik nélkül ugye? :)
Mert ha végig vezetjük ahogy megidealizáljátok a közös kasszát (egyek leszünk, nincs külön utak, nincs másik kizárása, stb) akkor ez azt is jelenti ugye.
Ha viszont a programokban él a külön utas opció, de a közös kasszát intézményét megidealizálod akkor az egész egy nagy álszent duma lesz.
Én is azt mondtam jó darabig, egy család, egy kassza.
Mára viszont, teljesen szétvált nálunk. Ebben a rendszerben, az ember próbál fennmaradni. Ebből adódóan, mindkettőnknek vannak kissebb üzleti dolgai. Macerás lenne, mindig elmondani előbb, hogy mire is költöttem hirtelen, mondjuk fél millát a közösből. Az is előfordulna, mikorra elmagyarázom, mire kell, már nem is aktuális.
A mai fiataloknál meg eleve sokszor nagy a bevételkülönbség. Azt is érzik, egy kapcsolat nem életre szóló. Mai kornak megfelelően, minden ember próbálja úgy alakítani egyéni anyagi helyzetét, ha szakításra kerül a sor, ne a híd alatt kössön ki.
Szamomra teljesen idegen gondolat a kulon kassza hazassagban.
mi amikor osszehazasodtunk akkor megszuntettuk a sajat szamlainkat, csinaltattunk egy kozost, es onnantol kezdve mindkettonk fizetese arra a szamlara jott. (ez volt 16 eve)
Eleve a jog is azt mondja: a hazassag alatt szerzett jovedelem kozos (nehany kiveteltol eltekintve, de munkabernel mindenkeppen). Azaz teljesen mindegy hogy ki mennyit keres, a jovedelem a csalad jovedelme.
Ezert hazassagban a kulon kassza pusztan egy virtualis dolog, hiaba osztogatjak szet a penzeket, az jogilag nem szamit.
Valaki irta hogy kozos kasszanal mindenkeppen az egyik fel a penztaros, na ez nem igaz manapsag, amikor a fizetest az ember szamlara kapja, igazabol nincs penztaros, mindenkinek van kartyaja aztan megveszi amit akar.
A nagyobb kiadasokat termeszetesen egyeztetjuk, de ez is tok normalis szerintem, hogyan tudna a hazaspar valami nagyobb celert dolgozni (kozos ingatlan peldaul) ha nem egyeztetnek arrol hogy milyen dragabb dolgot vesznek meg? Hogyan tudnak sporolni, ha mindenkinek megvan a kis dugipenze, amit aztan ugy kolt el hogy arrol a masik nem tud semmit? nekem fura.
Hogy elmegy az ember neha a haverjaival vagy a baratnoivel? Es? Az nem tetel, nem szamit, par ezer forintot nem kell egyeztetni.
A masik kerdes meg termeszetesen a gyerekvallalas es a munkanelkuliseg. Amikor az asszony otthon van a gyerekkel, akkor kulon kasszan hogyan lehetnek egyaltalan? Sehogy, mert a nonek akkor papiron nincs vagy minimalis a sajat jovedelme, ugyhogy akkor pont a kulon kassza miatt kerul megalazo helyzetbe.
De nyilvan mindenki ugy csinalja ahogy neki tetszik.
"Ha mindenki saját számlára kapja a fizetést és a saját kártyájával megveszi magának ami kell, ez a külön kassza"
Nem ertetted meg amit irtam, egy szamla van, ahhoz van tobb kartya.
Szamtalan ilyen sztori volt itt amikor a kulon kasszan levo feleseg megkapta amikor otthon volt a gyerekkel hogy ne ugraljon mert nem keres semmit...
Masik tenyezo ami a kulon kassza filozofiaja ellen szol:
tegyuk fel hogy van egy hazaspar, indulaskor kabe ugyanannyit keresnek, a koltsegeket "felezik" aztan mindenki elkolti magara ami marad, mert ugye ez az igazsagos, es senki ne szoljon bele hogy mit csinal a penzzel.
Aztan jon a gyerek, anyuka otthon marad par evig, kiesik a szakmabol, a fizetesemelesekbol, a karrierje megtorpan. A gyerekek nagyobbak lesznek, anyuka visszamegy, de pont emiatt mar csak feleannyit keres mint a ferj.
Utana jogos az ha a ferj arra hivatkozva kolti magara a tobbletpenzt hogy o tobbet visz haza?
kozos kasszanal fel sem lep ez a problema, hiszen a csaladnak van jovedelme, nem az egyeneknek.
Én is abszolút külön kassza párti vagyok. Mindenki a maga szerencsejenek a kovacsa. Én ezt vallom.
Nálunk pl a párom keres sokkal jobban, kétszer annyit,mint en, de az nem az én pénzem. Soha nem lennék hajlandó kozoskodni vele, nem vagyok haszonleso.
Amúgy a közös kassza kiválóan működik. Azt veszek,amit akarok,nem kell elszamolnom senkinek,magam gazdálkodom. A reszit felezzuk,az úgyis fix. A lakás az enyém,fizet nekem bérleti díjat természetesen. A többit pedig mindenki megoldja. Nagyobb bevasarlasnal mondjuk felezunk,de csak akkor ha hasonló áru dolgokat vettünk. Tehát ha valaki extra füstölt lazacot vesz 5 ezerért,annak a felét természetesen nem fizeti a másik. Tökéletesen működik.
"Tökéletesen működik."
Gondolom nem vagytok hazasok.
es nincs semmilyen hosszu tavu kozos tervetek.
Nyilvan ha a kapcsolat nem hazassag, akkor kifejezetten ajanlott a kulon kassza.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!