Hogyan értékelnétek az alábbi helyzetet? Nem nagy dolog, de nekem fontos.
Anyós próbálja finoman jelezni, hogy a fiacskájánál még mindig neki kellene az elsőnek lenni..."
Nem kell mindenből messzemenő következtetéseket levonni. Ez csak egy egyszerű illemszabály. Az ajtóban is előreengeded, ha bemutatnAK valakit, azt is neki mutatják be előbb, mivel ő az idősebb. Ennyi.
Ebből vetélkedést kiolvasni olyan butaság!
Nem két kis bakfis agytok az iskolában, hanem két felnőtt nő. Szerintem a minimum, hogy a családon belül is betartjuk az elemi illemszabályokat.
Én még soha nem ültettem hátra sem a szüleimet, sem a férjem szüleit, legfeljebb ha negyon erőszakoskodtak. Ahogyan ők is felsegítik a kabátomat, és azt mondják: Egészségedre!
Ha megkérdi, hoyg nem baj-e ha odaül, akkor téged kellemetlen helyzetbe hoz, mert rájössz, hogy udvariatlan voltál, elpirulsz, zavarba jössz. Ezért neked kellemetlen. égül is az ülések köz semmi különbség, ez csak olyan elvi előzékenység. Nem kellemetlenebb neked hátul ülni fizikailag, de ha megkérdz, esetleg zeverba hoz visszamenőleg. Azon kívül: egy idősebb nő, pláne nőrokon nem kérhet engedélyt olyasmire, ami eleve megilleti, mert az megintcsak udvariatlanság. Megfordítani az udvariassági sorrendet a kedvezményezett részéről is udvariatlanság. Engedélyt kérni, hoyg eltérjünk a szabáytól: az emindig a fiatalabb/a férfi/az alacsonyabb rangú kötelessége, agy feladata. A nő/idősebb/rangosabb nem kérhet ilyen engedélyt, mert az minden jelenlévőnek megalázó.
Mindig, minden helyzetben ez a sorrend:
A nő/idősebb/rangosabb megy előre, kapja a kényelmesebb helyett, őt mentesíjük a kellemetlenségtől.
A férfi/fiatalabb/kisebb rangú magára vállalja a kényelmetlenséget, a cselekvést, a kérdezést stb.
Ettől eltérni fizikai kiszolgáltatottság vagy praktikum miattt szoktak. Beteg kényelmesebb helyet kap, bármilyen fiatal és beosztott férfi pl. Vagy ha negy csomagot viszünk pl akkor a praktikumot nézzük, nem az udvariasságot.
Köszönöm, aki megértett. Az előzményeket ismerve mondtam ezt a versengés dolgot, mert mindenben ezt csinálja. Hogy ő jobban főz, hogy ő megértőbb a fiával, mint én, stb.
Aki ezt nem tudja, az nyilván csak a kiragadott helyzetre válaszol és azt látja benne, hogy udvariatlanság és kész. Anyósom nyugodtan megmondhatta volna, ha baja van (nem volt ott senki más és engem nem zavar, csak ő nem szereti az egyenes beszédet sajnos).
Köszönöm mindenkinek, aki eddig hozzászólt.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!