A te családodban mennyire fontos az egészséges táplálkozás?
Fontos, de nem a ma divatos elvek szerint.
Mi azt tartjuk egészségesnek, ami a lehető legkevesebb mesterséges anyagot, növényvédőszert, rovarirtószert, műtrágyát, stb. tartalmazza.
A zöldséget-gyümölcsöt a saját kertünkben szedjük, amit húsz éve semmilyen vegyszer nem ért. Állatokat is szoktunk tartani, akik szintén bio étrendet kapnak.
Persze százszázalékosan nem lehet mindent elkerülni, de törekszünk a minimalizálásukra.
A férjemmel mindkettőnknek nagyon fontos. Én 12 éve vagyok vegetáriánus, ő eszik húst, de ritkán, havi 1-2 alkalommal csak. Az étkezéseket elsősorban zöldségek, olajos magvak, tejtermékek, tojás, teljes kiőrlésű tészták, gyümölcsök teszik ki. Cukrot minimális mértékben használunk csak, lisztből csak maglisztet vagy teljes kiőrlésűt, és abból sem sokat. Pékárút sem igazán fogyasztunk. A cukros üdítők száműzve vannak a házból, chips vagy popcorn kb. havi 1x fordul elő maximum. Gyorséttermekbe nem járunk, és félkész konzerv/mélyhűtött ételeket sem fogyasztunk. Mindent frissen készítünk szinte.
Sokmindent itthon termelünk a kertben nyáron, zöldségeket, gyümölcsöket. A tojást és a tejet egy közeli gazdaságból vesszük, a sajtot egy helyi kézműves sajtkészítőtől.
Hidegen sajtolt olajakat használunk csak, sokfélét, nem sütünk mély olajban, zsírt egyáltalán nem fogyasztunk, a transz-zsírsavas készítmények, mint a margarin sem jöhetnek szóba.
Ez most biztos nagyon soknak hangzik, de nekünk ez annyira természetes, hogy bele sem gondolunk, hogy van másképp.
Tény, hogy mindkettőnk szülei nagyon egészségtelenül étkeznek, és ennek csak hátrányát láttuk a családban: van cukorbeteg, rákos, emésztési problémás, vitaminhiányos, szív-és érrendszeri problémás, de még orvos tanácsára sem adják fel a zsíros, egészségtelen étrendet. Bármennyire is fáj, ezzel nem tudunk mit kezdeni (hiába próbálunk segíteni), de a saját életünket nem akarjuk így leélni...
Annyit még hozzátennék, hogy az egészséges élet NEM kerül többe! Pont, hogy az alacsonyabb húsfogyasztás, készételek kizárása, a sok egészséges zöldség által csökkennek a költségek, a kisebb arányban jelen lévő teljes kiőrlésű, hidegen sajtolt dolgok ára pedig nem egetverő.
Mi a bajotok a hússal? Tele van állati fehérjével ami az izmokat építi. Ne mondja nekem senki, hogy a csirkemell nem egészséges... Alig van benne zsír és tele van fehérjével.
Én tudatosan étkezem. Minimális édességet fogyasztok, pékárut nem, cukros üdítőket nem. Készételeket, konzervet nagyon ritkán, felvágottat is ritkán. Rostban gazdag zabpelyhet, tojást,csirkemellet, zöldségeket, táplálékkiegészítőket (multivitamin brutál mennyiségben, + C vitamin, + ásványi anyagok) Ezen felül rengeteg víz is kell. A tésztát, kenyeret, szemetet felejtsétek el.
biblia eloiras szerint taplalkozunk
keves hus csak unnepek alatt semmi felvagott helyette teljesorlesu termekek zabkasa szaritott sajat szartasu gyumolcsel izesitve kecskesajt tofusajt
huvelyesek tofu soja humusz lencse es heti 2x tengeri hal
barna rizs so nagyon kicsi de csak a halra olivat es egzotikus fuszereket hasznalok
udito nem iszunk de hideg roooibos teat mez cukor nelkul
vasarnap van csirke vagy borju melle voroslencse tal piros curry keverekkel kokusztejel felengedve zold korianderes salataval
dessert couscous edes szaritott barackos mazsolas friss gyumolcsos salata
Sajnos nem :( Egyedül én étkezem egészségesen a családban.
Apukám kamionsofőr, egész nap vezet, többnyire szendvicseket eszik, ha esetleg van ideje megállni csárdáknál, jó testes, szaftos, húsos, magyaros kajából szerzi az energiát.
Anyukám vendéglátós, neki sincs túl sok ideje az evésre, ha pedig van épp 5 perce, bekap valamit, ami a keze közé akad. Este, mikor farkaséhesen hazaér, szintén nem nézi meg, mit és mikor eszik. Emellett sokat nassol, bár csinos :)
Nagyszüleim tipikus magyar ételeket esznek, húst hússal, tésztás ételeket, főzelékeket, mindenféle levest, reggelire és vacsorára szalonna, kolbász, zsíros kenyér stb.
Nagybátyámról, feleségéről és unokatestvéréről nem is beszélek. Nagybátyám 161-2 kiló, felesége olyan 120 körül, unokatesóm olyan 135 körül lehet. A zabálásról szól az életük, állandóan van valami a szájukban, minden nap sütnek sütit, veszik a csokit táblaszámra és a kólát literszámra, gyakran éjszaka felkelnek enni. Borzasztó...
Anyu, apu esetében inkább az időhiány az oka, nagyszüleimnél megszokás, hagyományok, a többieknél meg... nem tudom, mi ez, talán kajafüggőség.
20l
Pár dologra odafigyelünk:
1. Sok gyümölcsöt, tejterméket, húst veszünk.
2. Igyeszünk minimális zsiradékkal főzni.
3. Szinte soha nem eszünk készételt, főzünk (Időtakarékosságból szinte mindig több adagot, és eltesszük.)
4. Ha tudjuk, hogy valamilyen "kalóriabombát" eszünk, igyekszünk aznap a többi étkezéskor kompenzálni.
DE!
1. Sok szénsavas üdítőt iszunk, mert kívánjuk. Annyit teszünk, hogy legalább a cukormentes változatokat vesszük, bár tisztában vagyunk vele, hogy azokban is sok szemét anyag van.
2. Nem szeretjük az eredeti recepteket "egészséges" alapanyagokkal helyettesíteni, mert annak sosem olyan az íze, mint kellene. Inkább kisebb adagot eszünk, de amit eszünk, az legalább legyen számunkra is finom. (Ez érvényes a péksüteményekre, kenyérre is: inkább kevesebbet, de azt pl. fehér kenyérből) És ugyanez áll csokira is: viszonylag rendszeresen megengedjük magunknak (nem az ét-, hanem a tejcsokit), de mértékkel - pl. van, hogy egy hétig is eszünk egy tábla csokit.
Miért választunk olykor egészségtelen kajákat? Az ízük miatt.
Nálunk az egészséges étkezés azt jelenti, hogy pékségből vesszük a kenyeret, a húst mi neveljük, a zöldségeket és gyümölcsöket vagy termesztjük, vagy gazdaságból vesszük általában.
Testvérem borzasztó sokat nassol bolti cuccokat, én annyira nem, de csak fehér kenyeret eszünk családilag. Üdítőt én egyáltalán nem szoktam, a szüleim viszont naponta isznak ilyen olcsóbb kólát, ezzel együtt konzervet és kész/félkész kaját nem eszünk, mindig frissből főz édesanyám.
Ez nálunk inkább megszokás, ehetnénk 80%-ban magvas rozskenyeret is, de nem tesszük, mert nem szeretjük. :D
A Norbi update-ről nem gondolok semmit, nem pazarolnám a pénzemet ilyenekre, úgyis tuti tele van olyannal, amit nem eszem :) Annyira könnyű házilag desszertet készíteni s abban tuti az lesz, amit akarok :)
Az édesség az, amit pofonegyszerű cukormentesen, sőt durván szénhidrátszegényen készíteni, amiatt nem dobnám meg a ch bevitelemet, az tuti. Nekem ugyan nem igazán jó az édesség, jobb lenne leszoknom róla, igyekszem, de nagy lelkifurdalásom nincs miatta, ha eszem, hiszen nincs vele semmi gond, miközben jobban esik, mint a cukrosak.
Kényelmes vagyok, de ha zavar pár perc meló az édességgel, akkor nem is akarom azt.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!