Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Egyéb kérdések » A te családodban mennyire...

A te családodban mennyire fontos az egészséges táplálkozás?

Figyelt kérdés
Kérek mindenkit, hogy most tegye a szivére a kezét. Mennyire figyel oda a családotok erre? Nassoltok? Sok kenyeret, péksüteményt esztek fehér lisztből? Cukros üditők, csoki, chips? Kész kaják, konzervek? Mi az akadálya, hogy sokszor esztek egészségtelen kaját? Pénz vagy megszokás?
2015. júl. 13. 22:02
1 2 3 4
 11/32 anonim ***** válasza:
0%
Látom sokan nincsenek azzal tisztába hogy a húsokba vannak a a szervezet számára fontos állati fehérjék.
2015. júl. 14. 06:05
 12/32 anonim ***** válasza:
25%
Látom, sokan nincsenek vele tisztában, hogy az állati fehérje fő forrása inkább a tej és a tojás, mint a hús. :) Ha az ember vegyesen eszik tejterméket, tojást, hüvelyeseket és gabonaféléket, nincs anyag, amit a húsból kellene bevinnie. Ha valaki elhagyja az állati fehérjéket teljesen, akkor B12 vitamint kell pótolnia étrendkiegészítő útján, a többit pedig növényi forrásból gond nélkül tudja fedezni.
2015. júl. 14. 07:52
 13/32 anonim ***** válasza:
53%

Gyerekkoromban nem igazán volt fontos. Ettünk chipset, ittunk cukros üdítőket, stb. De emellett persze mindig volt főtt étel, sok gyümölcs, zöldség.

A vőlegényemmel viszont próbálunk erre tudatosan odafigyelni. Cukor nincs otthon, mézzel szoktunk ízesíteni. Fehér lisztből készült pékárut nem szoktunk venni. Sok zöldséget és gyümölcsöt fogyasztunk, amiket a piacon, termelőktől szerzünk be. Próbálunk mindenféle főtt ételt elkészíteni...szeretjük a húst, de ennek ellenére gyakran eszünk vegetáriánus ételeket is. Sok tojást és sajtot eszünk.

Nekem a chips a gyengém, havonta többször is szoktunk enni. Nyáron sokszor eszünk fagyit, jégkrémet. Cukros üdítőket viszont nagyon ritkán iszunk, leginkább csak vendégségben.

2015. júl. 14. 08:49
 14/32 anonim ***** válasza:
9%

# 12

A növényi fehérje nem ugyan az mint az állati.

2015. júl. 14. 08:53
 15/32 anonim ***** válasza:
51%

Nem étkeztünk soha a mai értelemben vett egészséges életmód szerint, viszont mindig változatosan és kiegyensúlyozottan táplálkoztunk. Napi szinten ettünk zöldséget, gyümölcsöt, viszonylag kevés hús fogyott. Üdítő nálunk nem volt divatban soha, esetleg házi szörpöt ittunk. Mivel nagyon sok mindent megtermeltünk magunknak, általában ezeket is fogyasztottuk. Például a nasi kimerült nálunk a (saját) pattogatott kukoricában és a negyedkilós pogácsában.

A mai napig is hasonlóképpen étkezem, nem gondolom, hogy a vegetáriánus életmód vagy a folytonos kalóriaszámlálás olyan egészséges lenne. Amit károsnak tartok az étkezésemben, az a kenyér és a péksütemények, ezekről viszont sajnos nem tudok lemondani. Amit el tudtam érni az, hogy általában most már teljes kiőrlésű lisztből igyekszem vásárolni és készíteni az ilyen dolgokat.

2015. júl. 14. 08:58
 16/32 anonim ***** válasza:
38%
12-es vagyok. Olvass utána, az állati fehérje mit jelent. Nem azt, hogy húsból van, ugyanúgy a tojás és a tejtermék is tartalmazza, sőt, ideális esetben az lenne a fő forrása a bevitelnek, mert jobban emészthető a húsnál. Olvass utána, mielőtt valótlanságot írsz. A hús nem létszükséglet, az állati eredetű fehérje az, de a kettő nem egyenlő egymással.
2015. júl. 14. 09:04
 17/32 anonim ***** válasza:
14%
Semennyire. Azt esszük, ami ép jól esik, cukrot, kenyeret. Részemről nagyon durva ételundorom van, a legtöbb zöldségtől, gyümölcstől bokákolok (uborka, paradicsom, paprika kivétel). Viszont igyekszem kerülni a készételeket, a rossz minőségű mócsingvacsorákat. Az "egészséges vacsora" nálunk a házi hamburger, gyros, csirke görög salátával, abban legalább van friss zöldség. Télen még ennyi sincs, olyankor az összes kapható zöldség ízetlen és száraz.
2015. júl. 14. 11:18
 18/32 anonim ***** válasza:
47%

Rettenetesen egészségtelenül és nagy mennyiségeket étkeztem, késő esti órákban sokat stb.

Kellőképpen el is híztam a szülés után- munka mellett, háztartás mellett valahogy mindig este volt egy kis szusszanás- akkor jött a csipsz, üdítő, ropogtatnivaló vagy a 2., 3., vacsora.

A hízásom folyamatos volt és nem nagyon vettem róla tudomást.

Aztán elkezdett szorítani a szívem, magas vérnyomást mértek, néhányszor halálfélelemmel ébredtem fel éjszaka (ún. alvási apnoé, amikor "kimarad" a normális lélegzetvétel)- ez kellőképpen megijesztett és elgondolkodtatott.

Nekem ez volt az a pont, amikor komolyan vettem, hogy tényleg meghalhatok, infarktust kaphatok vagy a családi halmozódás miatt az egészségtelen életmódom, rossz táplálkozásom miatt egyenes út visz a cukorbetegséghez.

Még 40 sem vagyok.

Tavaly nyáron elmentem a háziorvoshoz és őszintén segítséget kértem.

Kemény időszakon vagyok túl, de sokminden változott az étkezésemben, az ételhez, az egészséges életmódhoz (mozgás is!) való hozzáállásomban.

60 kg-ot (!) fogytam és tartom a súlyomat.

Hetente többször mozgok és élvezem az erőfeszítést.

Az étkezésem mennyisége frasztikusan csökkent, ahogyan a bevitt kalóra is, de az összetétel is.

Ma már figyelek a kellő fehérjebevitelre (csirkemell, hal stb. amit én készítek el roston vagy sütőben főleg), sok nyers zöldség vagy párolt zöldköret, naponta friss gyümölcs, mindennap joghurt, sajt, tejtermék.

Háttérbe szorult a fehérkenyér (helyette alacsonyabb kalóriatartalmú, teljeskiőrlésű abonett jellegű kenyérféleség, de általában nem szükséges), fehér rizs helyett barnarizsre váltottam, tésztaköret kevesebb lett, helyette zöldségek, krumplit sütőben sütök ritkábban, de már egyáltalán nem használunk fritőzt, bő olajat, bundázott húsokat stb. nem eszünk.

Mindezt úgy is lehet ésszel csinálni, hogy kisgyermeket nevelek és neki természetesen nem diétás étrendje van :)

Főzök be idénygyümölcsöket kevesebb cukorral (vagy mézzel, eritrittel, nyírfacukorral részben), sütök otthon kenyeret, pékárut teljeskiőrlésű lisztből (én magam ebből sem fogyasztok sokat, de a családnak természetesen még ez is jobb alternatíva, mint pl. korábban a sok fornetti).

Nagyon megszerettem a sütőzacskóban sült húsokat,halakat- nem kell hozzá zsiradék és omlós.

Kész ételeket nem veszünk, nincs zacskós rizs meg porleves- ma már szívesen összedobok egy zöldséglevest inkább az otthoni friss vagy fagyasztott zöldségekből, amikben nincs adalék (vagy kevesebb).

Nem lettem elvakult egészségvédő, de összehasonlíthatatlanul egészségesebb az étkezésünk.

Édesség helyett pedig friss gyümölcs vagy natúr joghurtba turmixolt gyümölcs, esetleg egy pici a házi befőttből, lekvárból, amikben kevesebb a cukor és nincs tartósítószer.

Befőtteket, zöldségkonzervejet (pl. olivabogyó, hámozott paradicsom, ecetes uborka, vödrös savanyúság stb.) szoktam időnként venni, de pl. konzerv babfőzeléket vagy hasonlót nem.

A kávé szeretete megmaradt, de ennyi talán belefér.

Kövérségem idején sem a pénz vagy annak hiánya volt az, ami meghatározta a rossz étkezési szokásaimat, hanem inkább a lustaság, kis mértékben a rossz családi minta (30+ évesen azért ez tényleg csak pici mértékben!, nem lehet mindent a gyerekkora fogni), a hedonista, tunya életmód.

örülök, hogy az utolsó előtti percben, de sikerült változtatni az évek alatt berögzült rossz szokásokon és ennek a családom is élvezheti az előnyeit.

2015. júl. 14. 13:37
 19/32 anonim ***** válasza:
0%

# 16

Már rég utána olvastam mindenek.

2015. júl. 14. 14:32
 20/32 anonim ***** válasza:
53%

Az állati fehérje sem létszükséglet. A testnek mindegy is, állati vagy növényi, csak legyen meg minden esszenciális aminosav megfelelő mennyiségben. Ennek biztosítása növényi étrenden nagyobb odafigyelést igényel, de megoldható s akkor már igazán tökmindegy, hogy a test állati vagy növényi fehérjéket bont le aminosavakra (itt már identikusak, legjobb tudomásom szerint :)), s ezekből építi fel saját fehérjéit.

A tapasztalatokból is látszik, hogy nem kötelező az állati fehérje, hát még a hús.

Az ember el tud élni csak növényi és csak állati étrenden is, sok évtizedig, egész jól. Bámulatos a testünk, mit mondjak.

2015. júl. 14. 15:54
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!