Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Egyéb kérdések » 55-65 év körüli szülők!...

55-65 év körüli szülők! Támogatjátok anyagilag a felnőtt/ ill. felnőtté váló gyermekeiteket? Hogyan látjátok - szükségük van a mai fiataloknak anyagi "ugródeszkára", vagy inkább vért izzadva küzdjenek meg minden szegért?

Figyelt kérdés

Egy mai fiatal ugyanolyan esélyekkel vág neki az életnek, mint annak idején (a hetvenes években) Ti? Vagy nehezebb nekik? Könnyebb nekik?

Te milyen típusú szülő vagy?

Egyik véglet:

Volt szomszédomék, Kati néniék egy átlagos „középosztálybeli” (?) család. Nyugdíjhoz közel, meglehetősen szerény alkalmazotti bérből és fizetésből élnek, mindketten (ő és a férje) fizikai munkát végeznek. Kati néni másodállásban is dolgozik. Az a fajta, aki egész életében szó szerint húzta az igát, hajnalban kelt, éjszaka feküdt.

Amikor felnőttek a gyerekek (kb. 20 évesek lettek), Kati néniék eladták a kertvárosi palatetős kockaházukat, és egy Isten háta mögötti faluba költöztek egy pici parasztházba. Mindezt azért, hogy a különbözetből lakáshoz segíthessék a két gyereket. Mondván, hogy a gyerekeknek szükségük van egy kis induló tőkére, és a pénz is csak oda megy, ahol már van. (Magyarán borzasztó nehéz 0-ról indulni)

Kati néniék gyönyörűen gondozzák a kertet, állatokat tartanak, és állandóan, napi szinten telepakolják a gyerekek a hűtőszekrényét – lekvárból, zöldségből, csirkéből nincs hiány.

Másik véglet:

Ezzel szemben van egy 31 éves barátnőm, érettségizett, megvan a boltvezetőije, kicsit angolul is beszél. 1 éve volt egy komoly szakítása, és az albérletből (mivel egyedül nem tudta fönntartani), visszaköltözött a szüleihez. Tele lett a hócipője azzal, hogy már 10 éve szinte minimálbérért gürizik (ezen felül valamennyicskét kézbe is kapott), és hogy megint az apjáékkal lakik, akik nap mint nap a fejéhez vágják, hogy az „ő kenyerüket eszi”, és hogy egy rakás szerencsétlenség. A barátnőm rendesen kiveszi a részét az otthoni háztartásból, főz, mos, takarít, szóval egyáltalán nincs kinyalva a sejhaja!

Úgy határozott, hogy vállalkozásba kezd: nyitott egy kis boltot. Aki próbálta ezt, az tudja, hogy mennyire-de mennyire nehéz az elején! Fel kellett vennie egy rakás (2 millió) banki kölcsönt. Az apja nem adott neki kölcsön, mondván, hogy kamat nélkül ő SENKINEK sem ad, viszont hogy nézne ki az, ha a lányától kamatot kérne. (Megjegyzem: Az apjának szakmunkás végzettsége van, de amúgy vállalkozó, 400 m2-es a házuk + nyaralójuk is van, nem is akármilyen! Az anyja „háztartásbeli”, 20 éve nem dolgozik. Nem milliárdosok, de nagyon szépen élnek.)

A barátnőm szülei tudnának segíteni, de elvi kérdést csinálnak a dologból: egy fillérrel sem támogatják a gyerekeket (három felnőtt leány van), mondván, ők is vért izzadva küzdöttek meg azért, hogy idáig jussanak, és ők is a 0-ról indultak. Meg hát előbb-utóbb úgyis mindent megörökölnek a gyerekek… (Kb. 30 év múlva? :-)

LESZÖGEZEM: NEM ÍTÉLKEZNI SZERETNÉK, PUSZTÁN KÖZVÉLEMÉNYT KUTATOK! TE MELYIK TÁBORHOZ TARTOZOL? :-)

2010. febr. 27. 23:52
1 2 3 4 5
 41/49 anonim ***** válasza:
100%
Teljesen egyetértek. Azért van a szülő, hogy támogasson. Számomra az is támogatás lenne, hogy azt a pénz elkérem tőle, amit más lakbérre kér, és neki félre teszem, hogy mihelyst segítséggel vagy anélkül de le tud mondani a káros szenvedélyekről az utolsó fillérig visszakapja. Szerintem ez így korrekt és ez így lenne normális. Nem tudom megérteni a lakbéreseket, és ez a kamatos dolog is mélységesen felháborít, pedig meglepődnél mennyire fiatal vagyok mégis így gondolkozom.
2010. márc. 1. 21:00
 42/49 anonim ***** válasza:
100%
A második kategóriában mintha rólam írtál volna csak annyi hogy nekem családom van de a szüleimnek nagy házuk vagyonuk van mi meg albérletben.Az a felfogásuk hogy gürcöltek ők hát gürcöljünk mi is.Az a röhej hogy ők a nagy vagyont örökölték és nem dolgoztak meg érte.De lelkük rajta legyenek boldogok.
2010. márc. 1. 21:46
 43/49 anonim ***** válasza:
100%

Az ilyen önző szülőket legszívesebben megadóztatnám.

Az enyémek teljesen az 1. kategória, lakást kaptam 20 évesen a fenekem alá, apu a saját autóját felajánlotta, amikor kocsit akartunk venni, de azt már nem volt képünk elfogadni. Erre adott bele vagy 2 havi fizetésnek megfelelő összeget, sőt: elment apósomhoz, aki totál a 2. nézetet vallja, és felszólította, hogy adjon ő is ugyanennyit! Apósom persze tette a szépet, hogy ez csak természetes, utána meg jól leszidta a férjemet, hogy volt képes aput ilyenre megkérni (párom nem is tudott az akcióról).

Egyszer megkérdeztem még kislányként aput, hogy fogom azt a sok jót meghálálni, amit őtőlük kapok. Úgy, hogy majd ezt teszed te is a gyerekeiddel - ez volt a válasz.

Úgyhogy most ezerrel dolgozunk azon, hogy mi is ezt tehessük a 4 gyerekünkkel, bár a mi szüleink már nem élnek.

2010. márc. 2. 00:20
 44/49 anonim ***** válasza:
100%
Egyébként ma rengeteget számít, segít-e a szülő az elején anyagilag. Mi jól haladunk, de ehhez kellett az, hogy ne legyen lakáshitel, ami nagyon hosszú időre leszív egy családot anyagilag. Nekünk már a befektetések termelik mega megtakarítást, mert a munkajövedemet és a családi pótlékot teljesen feléljük. A 4 gyerekkel 250 E havonta a napi megélhetés. Ebben nincs benne a lakásfelújítás meg a kocsicsere, stb.
2010. márc. 2. 00:22
 45/49 anonim ***** válasza:
88%
56 éves vagyok, négy gyerekem van, mindegyik idősebb 30 évesnél. Felsőfokú végzettségem van, 37 évet dolgoztam a szakmámban, több mint egy éve munkanélküli vagyok és még kellene 9 évet dolgoznom a nyugdíjig, de az életkorom miatt nem tudok elhelyezkedni: a kutya se akar foglalkoztatni. Mi a férjemmel annak idején úgy döntöttünk, hogy - mivel megtehettük - támogatjuk a gyerekeinket. Mindegyiket taníttattuk (főiskola, egyetem) és mindegyiket lakással indítottuk el az életbe. Nem kell palotára gondolni, egyszerű garzon vagy másfél szoba jutott, de egy 22-25 évesnek gondolom ez is jól jött. Aztán mivel megtehettük, 30 éves korukig anyagilag is támogattuk őket, mindegyiket. Addigra lett jó állásuk, némelyiknek felesége, családja is és a jövedelmük is olyan lett, hogy nem szorulnak rá ma már a mi támogatásunkra. Mi, azért, hogy nekik könnyebb legyen az indulás, nem vettünk házat, nyaralót, nem nyaraltunk Balin, se a trópusokon, nem nyitottunk bankszámlát a megtakarításainknak, csak tettük, amit szerintünk tenni kellett. Ma már a férjem is nyugdíjas, és most éppen nem vet fel a sok pénz bennünket és ezt pontosan tudják is a gyermekeink. Mégis, karácsony előtt olyan ajándéklistákat adtak, mintha a nemzeti bank aranytartalékai állnának a rendelkezésünkre. Természetes a számukra, hogy mindig csomagolok ételt, amikor hazaindulnak, mindig van sütemény, mindig kapnak valami "kis semmiséget". Az pedig nem jut eszükbe, hogy ugyan miből is teremtjük ezt elő? Nem kérdezik meg, az pedig, hogy esetleg most nekik kellene segíteniük, még eszükbe sem jut. Az természetes szintén, hogy az unokák hétszámra nálunk vannak, ha betegek, ha iskola-óvoda szünet van, de az már nem, hogy megkérdeznék, bevásároljanak-e, tudjuk-e finanszírozni a napi megnövekedett költségeket ötöd-hatodmagunkra. (Az egyik menyem tegnap kérdezte meg, hogy miért nem visszük el a gyerekeket hét végén el egy gyerek előadásra.) Azt sem veszik észre, hogy nem kérünk, nem panaszkodunk. Sőt, lehet, hogy el sem fogadnánk, de legalább a szándék jól esne, az együttérzés. Úgyhogy most azt mondom: ha még egyszer elölről kezdhetném, bizony csak annyit adnék, amennyit muszáj, mert aki nem maga dolgozik meg minden egyes fillérért, nem maga küzd meg a saját előre jutásáért, elfelejti, hogy a dolgok nem maguktól teremnek, azért valaki a két keze munkáját adta. Hanem az a természetes, hogy a szülők mindig adnak. Ami a 60-as, 70-es éveket illeti, nem volt ám annyira könnyű lakáshoz jutni, mert hatalmas volt a lakáshiány. Akkoriban épültek a lakótelepek, és akinek a szülei nem tudtak segíteni - márpedig a többség nem tudott - az bizony évekig, sokszor 8-10 évig is várhatott arra, hogy tanácsi (ma önkormányzati) lakáshoz juthat vagy befizethet egy szövetkezeti lakásra. Addig pedig vagy lakott a szülőknél, ha volt még egy szoba, akár egy-két gyerekkel is, vagy lehetett albérletbe költözni. Persze akkoriban az igények szerényebbek voltak, mint ma.
2010. márc. 2. 02:56
 46/49 anonim ***** válasza:
73%

Az utolsóval értek egyet:

Nem jár minden magától.Mindenért meg kell dolgozni,mindenkinek.Ez a normális.

A kérdezőnek:egyetértek a barátnőd apjával,ha eddig nem tudta összehozni a boltravalót,nem adnék neki pénzt.

31 évesen már egyenesbe kellett volna érnie,nem ellavirozni évekig,hogy majd a barátommal,majd a szüleimmel eléldegélek valahogy.

Ha tizenvalahány évvel ezelött odaáll,hogy apu én saját boltot akarok,gyüjtöm rá a pénzt,dolgozok keményen(ha minimálbért kapott,miért nem vállalt mellé másodállást?),biztos az apja is máshogy áll hozzá.

Azonkívűl egy okj-s üzletvezetőivel öngyilkosság saját üzletet nyitni,kivéve,ha 20 nm-nél nem nagyobb...

2010. márc. 2. 12:31
 47/49 anonim ***** válasza:

Nos Úgy néz ki,hogy Kati néni az én anyósom.Amikor megözvegyült lemondott a hárészéről a két gyereke javára,így a sógornőm kivásárolta a férjem tulajdonát.Most a sógornőmmel és családjával él,a haszonélvezete megmaradt.Én és a férjem pedig készpénzért!! tudtunk vásárolni 5 éve lakást.Hetente 3-4x feljön,hoz csirkét,diót törve,darálva,tojást,zöldséget,és a gyerekek sem maradnak ajándék nélkül.Drága jó asszony.

A szüleim sosem támogattak,nem is tudtak volna,de amíg otthon laktam fizetnem kellet a költségekbe.Ez még így rendben is volna,hiszen nevelési célzattal nagyon hasznos volt,hiszen sosem várok arra,hogy más intézze el helyettem a dolgaimat.Nem veszek fel hitelt-hitel hátára,mert megtanultam,hogy csak magamra számíthatok ha baj van.

De ami érdekes,anyukám kertjében ugyan úgy terem minden,mégsem kérdezi meg,hogy kell-e egy zacskó paradicsom?Sőt a gyerekeknek sem vásárolgat.Nem is kell,de az,hogy nem tud otthon tartani egy-két 30 ft-s csokit egy olyan nagymama akinek 7 unokája van???

Mikulás csomagot már évek óta nem vett,persze-persze,mert drága.De azért dobálhatna 200-asokat egy perselybe ő is mint anyósom,hogy az unokáknak összegyűjtve ajándékot tudjon venni.És azért anyukám sem halna éhen ha mikulásra venne 1-1 csomag mandarint.Akciósan csak 250 ft.

2010. márc. 2. 14:05
 48/49 anonim ***** válasza:
100%

Az 56 éves hozzászólónak minden tiszteletem. Én vagyok a fiatal 4 gyerekes anyuka,. akinek mindent a feneke alá raktak. A szüleim pont olyanok voltak, mint Ön. Sajnos már nem élnek.

Apukám mindig azt mondogatta, hogy mi majd segítjük, ha szüksége lesz rá. De ez a szükség haláláig nem jött el. Ha szól egy szót is, azonnal készséggel ugrottunk volna hogy a szolgálatára legyünk.

Egy ilyen gondoskodó, szerető, önfeláldozó szülőnek, mint Ön, nyilván nehezére esik a gyerekeknek szólni. Nekik meg meg sem fordul a fejükben, hogy változhatott az otthoni anyagi helyzet, ha nincs semmi látható jele a dolognak.

Biztatom, szóljon a gyerekeknek, hogy mi az új helyzet. Nyugodtan, szerényen, tárgyilagosan és határozottan. Biztos hogy azonnal változtatnak a hozzáálláson, sőt szégyellni fogják magukat, hogy ezt eddig ők nem vették észre.

Kívánom, hogy sok örömük legyen a családban még sokáig, erőben és egészségben.

2010. márc. 2. 23:52
 49/49 anonim ***** válasza:
02:56 - Néma gyereknek anyja se érti szavát, másrészt ha a gyerek nem úgy viselkedik, ahogy a szülő elvárná, arról a szülő is tehet, hogy ebben az esetben mi a probléma, azt én kívülállóként nem tudom. Viszont van egy példám: Anyukámék 3-an voltak testvérek, anyut lenézték a szülei, és mindig vele csináltattak meg mindent, a húgát meg az öccsét egekig magasztalták, fizették mindkettőnek az orvosi egyetemet, anyu elment tanítóképzőre, az ösztöndíjából öltözködött, és a diplomaosztóján se voltak ott a szülei. Anyuval később se bántak jobban, most 50 éves fejjel csak telefonon beszél velük szívesen, pedig elvárnák, hogy most is úgy ugráljon, ahogy ők fütyülnek, és ők váltig állítják, hogy minta szülők voltak (na persze, nagyapám még ereje teljében anyut végigrugdosta a házuk udvarán, amikor anyut csak hazakísérte egy fiú falubálból, de semmi nem történt).
2010. márc. 3. 00:00
1 2 3 4 5

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!