55-65 év körüli szülők! Támogatjátok anyagilag a felnőtt/ ill. felnőtté váló gyermekeiteket? Hogyan látjátok - szükségük van a mai fiataloknak anyagi "ugródeszkára", vagy inkább vért izzadva küzdjenek meg minden szegért?
Egy mai fiatal ugyanolyan esélyekkel vág neki az életnek, mint annak idején (a hetvenes években) Ti? Vagy nehezebb nekik? Könnyebb nekik?
Te milyen típusú szülő vagy?
Egyik véglet:
Volt szomszédomék, Kati néniék egy átlagos „középosztálybeli” (?) család. Nyugdíjhoz közel, meglehetősen szerény alkalmazotti bérből és fizetésből élnek, mindketten (ő és a férje) fizikai munkát végeznek. Kati néni másodállásban is dolgozik. Az a fajta, aki egész életében szó szerint húzta az igát, hajnalban kelt, éjszaka feküdt.
Amikor felnőttek a gyerekek (kb. 20 évesek lettek), Kati néniék eladták a kertvárosi palatetős kockaházukat, és egy Isten háta mögötti faluba költöztek egy pici parasztházba. Mindezt azért, hogy a különbözetből lakáshoz segíthessék a két gyereket. Mondván, hogy a gyerekeknek szükségük van egy kis induló tőkére, és a pénz is csak oda megy, ahol már van. (Magyarán borzasztó nehéz 0-ról indulni)
Kati néniék gyönyörűen gondozzák a kertet, állatokat tartanak, és állandóan, napi szinten telepakolják a gyerekek a hűtőszekrényét – lekvárból, zöldségből, csirkéből nincs hiány.
Másik véglet:
Ezzel szemben van egy 31 éves barátnőm, érettségizett, megvan a boltvezetőije, kicsit angolul is beszél. 1 éve volt egy komoly szakítása, és az albérletből (mivel egyedül nem tudta fönntartani), visszaköltözött a szüleihez. Tele lett a hócipője azzal, hogy már 10 éve szinte minimálbérért gürizik (ezen felül valamennyicskét kézbe is kapott), és hogy megint az apjáékkal lakik, akik nap mint nap a fejéhez vágják, hogy az „ő kenyerüket eszi”, és hogy egy rakás szerencsétlenség. A barátnőm rendesen kiveszi a részét az otthoni háztartásból, főz, mos, takarít, szóval egyáltalán nincs kinyalva a sejhaja!
Úgy határozott, hogy vállalkozásba kezd: nyitott egy kis boltot. Aki próbálta ezt, az tudja, hogy mennyire-de mennyire nehéz az elején! Fel kellett vennie egy rakás (2 millió) banki kölcsönt. Az apja nem adott neki kölcsön, mondván, hogy kamat nélkül ő SENKINEK sem ad, viszont hogy nézne ki az, ha a lányától kamatot kérne. (Megjegyzem: Az apjának szakmunkás végzettsége van, de amúgy vállalkozó, 400 m2-es a házuk + nyaralójuk is van, nem is akármilyen! Az anyja „háztartásbeli”, 20 éve nem dolgozik. Nem milliárdosok, de nagyon szépen élnek.)
A barátnőm szülei tudnának segíteni, de elvi kérdést csinálnak a dologból: egy fillérrel sem támogatják a gyerekeket (három felnőtt leány van), mondván, ők is vért izzadva küzdöttek meg azért, hogy idáig jussanak, és ők is a 0-ról indultak. Meg hát előbb-utóbb úgyis mindent megörökölnek a gyerekek… (Kb. 30 év múlva? :-)
LESZÖGEZEM: NEM ÍTÉLKEZNI SZERETNÉK, PUSZTÁN KÖZVÉLEMÉNYT KUTATOK! TE MELYIK TÁBORHOZ TARTOZOL? :-)
Így van, az arany középút, persze, de mi az arany középút? Szülőként honnan fogom tudni mindjuk 15 év múlva? Én inkább az első véglethez hajlanék a mostani agyammal.
Első és második hozzászóló! Ti igazi CSALÁDBAN nőttetek fel ezek szerint. Mert a család fogalma szerintem pont azt takarja, hogy "tartsunk össze, segítsük egymást!"
Egyet értek pl 00.37-tel, de én az 'első' végletet rosszabbnak tartom. A szűlők egész életükben szó szerint güriznek és azt a kicsit sem tudják élvezni amit összedolgoztak. De persze vidéken jobb is szerintem idősebb korban, de az soha nem gond ha önállóságra van neveve valaki és meg tud állni a saját lábán. Mondjuk én könnyen beszélek, 18 éves koromba ki lettem hajítva, a jég hátán is megélek.
Az a legideálisabb tényleg ha a családtagok számíthatnak egymásra és segíti egymást.
00.37,
igen, én is úgy gondolom, túl nagy egy 400m2-es vityilló 2 embernek. (A nyaralójuk max 10-15 éves, és az is van vagy 200m2, és egy elég frekventált környéken épült) A másik lányok közül is az egyik albérletben nyomja a férjével és a gyerekkel. EZ KOMOLY! (Bár mostanra összespóroltak annyit, hogy vesznek egy lakást -részben hitelre!)
00.47,
maximálisan igazad van.
Számomra csak az kérdéses, hogy tudnám-e ÉLVEZNI a 400m2-emet, amikor a lányom (oké erről a szölők nem tudnak) de már az öngyilkosságon is gondolkodott, annyira kilátástalannak érzi az anyagi helyzetét. És csak kapja, kapja otthon a "pozitív" töltést - mégpedig, hogy 31 éves létére még sehova se jutott...
Most le kell lépnem, de nagyon örülnék, ha minél többen válaszolnának, mert borzasztóan érdekel, ki milyen állásponton van. Ugyanis ezzel kapcsolatban komoly vitám volt egy másik barátnőmmel (na jó, azért nem véresen komoly), ugyanis ő erősen a második véglet felé hajlik. (Jé, milyen érdekes, hogy pont neki baromi sokat keres a férje, nagyon jómódban élnek. Ez most esik le.)
És külön megköszönném, ha kedves középkorú szülők is nyilatkoznának páran! Olyanok is, akik nem kisnyugdíjból élnek, hanem mindenük megvan -megosztják a gyerekeikkel? Vagy ha megosztanák, úgy éreznék, hogy nem értékelné megfelelő módon az a nyavalyás kölyke? :-) Ezért nem is érdemes?
utolsó vagyok.
mellesleg a párom szülei,vidéken élnek egy kis paraszt házban amióta összeházasodtak,felajánlották,hogy eladják a házat,és vesznek egy telket,ahova mi is tudunk építkezni. persze nem fogadtuk el.
én meg a családommal egy panelban laktunk (4en vagyunk testvérek, és 1+2 fél szobás volt a lakás). van egy nyaralónk,ahova minden nyáron lejár a család. a nagypapám azt mondta,hogy adjuk el,inkább költözzünk el mi egy nagyobb lakásba,de anyuék nem akarták,nem fogadták el. nekünk is van jelzálogunk,és a párommal adunk haza pénzt,mégis elég sokszor van,hogy anyu ad pénzt valamire. pedig nem dőzsölünk,néha néha eljárunk moziba,de a kiadás még így is sokkal több mint a bevétel. szerintem egy normális szülő ott segíti a gyerekét,ahol tudja. legalábbis én így látom a 23 éves fejemmel. :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!