Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Egyéb kérdések » A mai felfogás szerint párom...

A mai felfogás szerint párom és én elítélendők vagyunk és elkényeztetettek?

Figyelt kérdés
Párommal komoly a kapcsolatunk, párszor feljött már témaként a jövőnk, esküvő stb. Persze még nem most tervezzük, pár éven belül, de ő is szeret ábrándozni tervezni és én is szivesen beszélgetek erről, örülök, hogy végre egy komoly férfit találtam :) Lényeg, hogy én falusi vagyok és Ő is. Nálunk úgy járja, hogy a lagzit a szülők fizetik. Nem csak a mi családunknál, hanem úgy a környéken ez amolyan hagyomány. Úgy szokás, hogy mindkét oldalról fele-fele arányban a szülők állják a költségeket. Ha látják, hogy komoly a dolog a szülők gyüjtögetni kezdenek. Persze ha nem olyan a viszony vagy az anyagi háttér, akkor az más helyzet nyilván. De ha megtehetik és SZIVESEN teszik, úgymond tartják ezt a hagyományt akkor szerintetek élni vele nem jó dolog? Konkrétan az én párom anyukája meg is sértődne, ha nem szeretnénk, ha állná a lakodalmunk költségeit. Mi párommal ezek szerint más neveltetést kaptunk, mert nekünk ez lett "normálisnak" beállitva és mi elfogadjuk, ha úgy alakul majd. De itt mindenki azt vallja, hogy amig a pár meg nem kereste rá a pénzt ne legyen esküvő, se lagzi, más pénzén könnyü bulizni stb. Értem én ezt is, nektek ez a furcsa. Nekünk meg az a szokás, hogy a szülő igy engedi el a háztól a gyermekét. Szervez neki egy bulit. Nálunk pl. lagzi előtt szokás a disznóvágás, akkor hozza a rokonság a süteményt, ajándékokat stb. Mindenki eszik, iszik, táncol. A párom szülei gyüjtögettek kicsi kora óta (egyke a párom) és szeretnének anyagilag minket segiteni a későbbiekben is pl. majd a bútorokat megveszik vagy szőnyeget stb, hisz egy fiúk van, kinek, ha nem neki segitenének (ezt ők mondják) Tudom, hogy ez nem természetes dolog, de valahogy nálunk igy működnek a szülők. Persze senki sem várja el, ha nem adnának csak egy almát én nekem nem lenne arra sem szavam, hisz nem ebben mérik a szeretetet. De úgy gondolom,ha támogatni akarják a gyereket a szülők akkor joguk van hozzá. Itt meg rögtön pálcát törnek a párok fölött, akik esetleg szülői segitséget elfogadnak. Vagy én látom rosszul? És mindent vissza kéne utasitani... ? Párom egyébként spórolós, önerőből van egy 5 éves autója, illetve szeretne kétszobás lakást venni a közeljövőben. Dolgozik, én pedig most fejezem be az egyetemet, tehát én is dolgozni fogok, nem az van, hogy ingyenélünk és tartjuk folyton a markunkat.
2015. jún. 3. 11:21
1 2 3 4
 21/32 anonim ***** válasza:
88%

Ha ez a szokás és a szülők nem a jövő évi fűtést fizetik ki a lagzira, akkor miért ne fogadnátok el? Szerencsés helyzet, hogy mindkét család így áll hozzá, így köztetek nem lesz ebből konfliktus.

Igen, a GYK-n csak az rúg labdába, aki 18 évesen elköltözik otthonról (persze szülői segítség nélkül), 21 évesen saját ingatlanja és megtakarítása van és egyedül fizet mindent, gyorsan párt talál, összeházasodik és gyerekeket szül.

Az, hogy ezek mindegyike vastagon magánügy, és az érintetteknek kéne megegyezni benne, az itt nem számít semmit. ;)

2015. jún. 3. 12:28
 22/32 Költőnő? ***** válasza:
100%

félreértés ne essék :)

nem a ti szituációtokra írtam :)

Csak példa volt arra, h a szélsőség nem éppen jó. De ha EZ, ahogy TI csináljátok, MKINEK megfelel, hol itt a gond :D

2015. jún. 3. 12:32
 23/32 anonim ***** válasza:
85%

Tojd le, ki mit gondol. Nekünk is besegítettek a szülők. Nem kértük, ők ajánlották fel.

Az meg, hogy Vadidegen Kispista valahol Jedánban erről mit gondol, hogy ítél el, kit érdekel?

2015. jún. 3. 12:36
 24/32 A kérdező kommentje:
16-os: Nagyon egyet tudok Veled érteni. Abszolút nem tudom megérteni azt, hogy egy szülő tudatosan lehúzza anyagilag a saját gyerekét 18-20 évesen. Főleg ha szorgalmas, dolgos ember. Nekem nem lenne rá gusztusom, de másak vagyunk. Én inkább azt szeretném, hogy amig itthon van gyüjtögessen, akár fundamenta, akár bármi, csak haladjon előre az életben. Nyilván annak sem örülnék, ha x idő után nem költözne el és állna meg a saját lábán, de ez megint más téma. Az irigység is benne lehet, nem tudom, elég gyakori emberi tulajdonság. Egyikünk oldaláról sem milliomosak a szülők, tök egyszerű emberek, még csak nem is diplomások, csak előre gondolkodnak, mert Ők ilyenek.
2015. jún. 3. 12:43
 25/32 anonim ***** válasza:
60%

Szerintem magával azzal, hogy anyagilag segít, semmi gond nincs.

Amivel nekem bajom van, hogy elterjedt a nézet, hogy akié a pénz, azé a hatalom, döntés, stb., így a szülő megmondhatja mi legyen és mi ne az esküvőn. Nekem ez nem tetszik, mert ha ajándékba szánja a pénzt, pofátlanság megmondani, hogy mire költsem.

A másik dolog, ami nem tetszik, hogy sokan nem veszik észre az érzelmi zsarolást, mert a javukat szolgálja. Ha anyukám felajánlaná, hogy fizeti az esküvőmet, elfogadnám, abban az esetben, hogy ha nemet mondanék, nem hisztizne, sírna, fenyegetne, zsarolna, stb.

2015. jún. 3. 13:14
 26/32 anonim ***** válasza:
87%

Már 9 éve egyedül, saját, tehermentes lakásomban éltem, mikor megházasodtam, mégis a szüleim fizették a részemet, feleségem szülei a feleségem részét a lakodalomban.

Én azt nem értem, miért foglalkozik a kérdező azzal, hogy ismeretlen emberek mit gondolnak róla.

23. válaszolónál a pont:

"Az meg, hogy Vadidegen Kispista valahol Jedánban erről mit gondol, hogy ítél el, kit érdekel?"

2015. jún. 3. 13:21
 27/32 anonim ***** válasza:
75%

mi magunknak fizettuk a lakodalmat, fel sem merult bennunk, hogy majd a szulok állják. mindketten dolgoztunk..igy furcsa is lett volna. pedig egy békési kis falubol valo vagyok. :D még sincs ilyen "hagyomány".

de már a szuleimnek se fizettek semmit az eskuvore, lakodalomra..egy fél disznot kaptak anno a szuleiktol. (ok most 67 évesek, én meg 30)

nekem is inkább az a furcsa, hogy sokaknak nem telik rá, de nagy dinom-dánomot akarnak csapni hitelekbol... (bár tudom, hogy otthon az emberek tobbsége tévét, telefont, hutot, mosogépet..autot...mindent hitelre vesz, mert ami már 3-4 éves az nem jo, ujabb, szebb, jobb kell nekik)

2015. jún. 3. 15:23
 28/32 A kérdező kommentje:
Lényegében nem az érdekel, hogy ki mit gondol, vagyis ebben az értelemben nem, mert nyilván nem e szerint fogok cselekedni és nem ez határozza meg a döntésem, nem ilyen ember vagyok :D Pusztán ahogy olvasgatom az oldalt ez a kérdés megfogalmazódott bennem, hogy akkor minket itt minek néznének az emberek, ha efajta gondolkodásunk van a vélemények alapján. Csak megerősitést vagy cáfolást akartam a gondolatomra. Meglepő módon rácáfoltatok, szóval köszönöm a válaszokat! :)
2015. jún. 3. 15:24
 29/32 anonim ***** válasza:
52%
Tudod, Kérdező, a mindenkori kérdezők stílusán is múlik, mit kapnak. Te normálisan jöttél, normálisan leírtad a kérdést és a körülményeket...
2015. jún. 3. 15:41
 30/32 anonim ***** válasza:
100%

Nálunk mi fizettünk mindent, az esküvőt, hazat, kocsit,gyerek cuccokat,sárga csekkeket....

Nekem mindegy máshol hogy szokás, ha nalunk is igy ilyen lenne biztos örömmel elfogadnám a szuleimtol, de esetünkben fura lenne ugyanis esküvő elott mar egyutt éltünk, 5 evet biztos.

2015. jún. 4. 06:27
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!