Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Egyéb kérdések » A mai felfogás szerint párom...

A mai felfogás szerint párom és én elítélendők vagyunk és elkényeztetettek?

Figyelt kérdés
Párommal komoly a kapcsolatunk, párszor feljött már témaként a jövőnk, esküvő stb. Persze még nem most tervezzük, pár éven belül, de ő is szeret ábrándozni tervezni és én is szivesen beszélgetek erről, örülök, hogy végre egy komoly férfit találtam :) Lényeg, hogy én falusi vagyok és Ő is. Nálunk úgy járja, hogy a lagzit a szülők fizetik. Nem csak a mi családunknál, hanem úgy a környéken ez amolyan hagyomány. Úgy szokás, hogy mindkét oldalról fele-fele arányban a szülők állják a költségeket. Ha látják, hogy komoly a dolog a szülők gyüjtögetni kezdenek. Persze ha nem olyan a viszony vagy az anyagi háttér, akkor az más helyzet nyilván. De ha megtehetik és SZIVESEN teszik, úgymond tartják ezt a hagyományt akkor szerintetek élni vele nem jó dolog? Konkrétan az én párom anyukája meg is sértődne, ha nem szeretnénk, ha állná a lakodalmunk költségeit. Mi párommal ezek szerint más neveltetést kaptunk, mert nekünk ez lett "normálisnak" beállitva és mi elfogadjuk, ha úgy alakul majd. De itt mindenki azt vallja, hogy amig a pár meg nem kereste rá a pénzt ne legyen esküvő, se lagzi, más pénzén könnyü bulizni stb. Értem én ezt is, nektek ez a furcsa. Nekünk meg az a szokás, hogy a szülő igy engedi el a háztól a gyermekét. Szervez neki egy bulit. Nálunk pl. lagzi előtt szokás a disznóvágás, akkor hozza a rokonság a süteményt, ajándékokat stb. Mindenki eszik, iszik, táncol. A párom szülei gyüjtögettek kicsi kora óta (egyke a párom) és szeretnének anyagilag minket segiteni a későbbiekben is pl. majd a bútorokat megveszik vagy szőnyeget stb, hisz egy fiúk van, kinek, ha nem neki segitenének (ezt ők mondják) Tudom, hogy ez nem természetes dolog, de valahogy nálunk igy működnek a szülők. Persze senki sem várja el, ha nem adnának csak egy almát én nekem nem lenne arra sem szavam, hisz nem ebben mérik a szeretetet. De úgy gondolom,ha támogatni akarják a gyereket a szülők akkor joguk van hozzá. Itt meg rögtön pálcát törnek a párok fölött, akik esetleg szülői segitséget elfogadnak. Vagy én látom rosszul? És mindent vissza kéne utasitani... ? Párom egyébként spórolós, önerőből van egy 5 éves autója, illetve szeretne kétszobás lakást venni a közeljövőben. Dolgozik, én pedig most fejezem be az egyetemet, tehát én is dolgozni fogok, nem az van, hogy ingyenélünk és tartjuk folyton a markunkat.
2015. jún. 3. 11:21
1 2 3 4
 11/32 anonim ***** válasza:
52%

Nálunk úgy volt, hogy mi fizettük, de ajándékokból visszajött az ára nagyrészt. (kérdezték, hogy mit hozzanak nászajándékba, és többször a pénzt választottuk az étkészlet helyett, praktikus okokból, viszonylag vegyesen)

Sőt, még a nagyiék egyik öreg rokona, akit én sose láttam korábban, az is beleadta utolsó pénzecskéit. (itt egy kicsit azért nekem ez kellemetlen, lelkifurdalásos volt)

---

A mai világban sajnos az a szokás, (talán anyagi kényszer is) hogy tanulj, dolgozz, majd házasodj, gyerekezz.

Pedig fordítva lenne egészségesebb, ideálisabb: fiatalon házasodni, gyerekezni, majd amikor azok iskolába járnak, akkor te is beiratkozol egyetemre, főiskolára, majd dolgozgatsz, ha belefér karrier.

No de ez már egy másik téma.

2015. jún. 3. 11:43
 12/32 A kérdező kommentje:

3-as: Nyilván nem tinédzserek vagyunk már, nem szokásunk legyen holmi szerepet játszani. Szerintem leirtam (bár gondolom direkt nem vetted észre), hogy a párom 20 éves kora óta dolgozik és már önerőből van kocsija és hamarosan lakása is lesz, amit a munkával ért el.(Fizikai és szellemi egyben) Szerintem nem igy néz ki az, ha mindent alá raknak az ember alá, de kinek hogy. Igen, én még nem dolgoztam, mivel olyan szakon tanultam, ahol nem igazán volt idő, energiam mellette. Viszont most már kilátásban van egy munka, jó esélyekkel, tehát dolgozók leszünk mindketten és meg is fogjuk venni, amire szükségünk lesz. Itt csupán a lagziról van szó és a szülői ajándékról a közös élethez, nem arról, hogy valaki elvárja ezeket és 20 évesen már BMW-ben csücsül egyetemistaként és van saját lakása a szülőktől. Kissé igy irtál :)

4-es: Elfogadom a véleményed :) Mutasd meg, hozd össze. Mi is ezen leszünk ;) De ezek szerint majd azt sem fogod kérni a szüleidtől soha, hogy ha lesz gyermeked esetleg, akkor egy hétvégén vigyázzanak rá, mert esetleg pároddal moziba mennétek? Vagy akkor már ez a felnőtt vagyok és mindent egyedül megoldok teóra nem fog állni? :)

2015. jún. 3. 11:47
 13/32 anonim ***** válasza:
20%

"Így valójában nem kapnak nászajándékot, mert az fedezi az esküvő költségeit. Akkor minek a lakodalom? "

Jah, tényleg, akkor nem lenne haszon az egészen, de buta vagyok! A lényeg itt is a boríték, semmi más. Ezt mindig elfelejtem. Én azt hittem, a szerelem.

2015. jún. 3. 11:57
 14/32 anonim ***** válasza:
100%

Mi sajat magunk fizettük az esküvöt, fel sem merült, hogy a szülök alljak. De nagyon sok penzt kaptunk mar tölük lakasba, autoba, stb.

Szerintem ha a szülöknek van ra anyagi kerete es ök szeretnek fizetni. ( Tehat nem ti kuncsorogtok vagy dramaztok erte - ha jol ertettem erröl szo sincs) akkor fogadjatok el es legyetek halasak a segitsegert. Ez nem kihasznalas. Ha szivesen teszik, es ott ez a szokas, semmi gond nincs ezzel. Az öveket nyilvan az ö szüleik fizettek, ti meg majd a sajat gyereketeknek segitetek anyagilag.

2015. jún. 3. 12:09
 15/32 A kérdező kommentje:
Utolsó:) Nem vagy buta, de nem látod át. Nyilván a szerelem megpecsételése a lényeg, de vigyázz ám! Régen a lagzit arra találták ki, hogy a menyasszonytáncból sok pénz gyűljön össze az ifjú pár számára, akik esetleg be tudják belőle bútorozni a közös kuckót pl. Jól látod, a pénz is lényeg. Mert ámbár a lakodalom nagy költségű buli, de a bevétel miatt hasznos is. Főleg igy, hogy a szülők állják, azaz a párnak tiszta haszon. Érted? :D Ez még most is igy működik. A lakodalom biznisz a párnak. Legalábbis ebben a hagyományos felállásban.
2015. jún. 3. 12:11
 16/32 anonim ***** válasza:
90%

Mi idén házasodunk, és bizony nálunk is besegítenek a szülők. Nem kértük őket, de maguktól ajánlották fel rögtön. Például a párom öltönyét, az anyukája szerette volna neki megvenni, az én ruhámat pedig a szüleim nekem. A gyűrűket, meghívókat, egyéb apróságokat természetesen mi fizetjük, de például a vacsorát szintén a szülők felesbe. Nem azért mert mi nem tehetnénk meg, hanem mert ők akarták így. Nem fogok ellene kézzel-lábbal harcolni, hogy márpedig m fizetjük, mert más, fontos dolgokra viszont jó ha megmarad az a plusz pénz amit az esküvőre szántunk. Pl most újítjuk fel a házat, ott lesz még a nászút, aztán hamarosan szeretnénk belevágni a családalapításba is. Valamint a szülők nálunk eléggé tehetősek, tehát nem a napi betevőtől esnek el így, vagy éheznek majd 1 éven át mert nekünk segítettek...

Szerintem ha a szülők akarnak segíteni, és olyan anyagi helyzetben vannak akkor miért ne? Én azokat a szülőket nem értem akik 18 évesen kirúgják a gyereket otthonról, "már dolgozhatsz így állj a saját lábadra" címszóval. Vagy akik otthon maradnak azokról a szülők legombolják a fizetésük 3/4-ét, nehogy már hamarabb egyről a kettőre jusson az a gyerek az életben... Akik hangoztatják, hogy az nem felnőtt akinek a szülei besegítenek, meg hogy minek házasodik, csupán irigy. A felnőtt lét nem ezeken a dolgokon múlik, és nem ebben mérik. Persze, fel lehetne venni hitelt lakásra, autóra, lagzira, és egyéb dolgokra, de ha a szülők szívesen segítenek és ők ajánlják fel, akkor miért kezdje valaki huszonévesen az életét egí 25 éves hitel törlesztésével??

2015. jún. 3. 12:12
 17/32 Költőnő? ***** válasza:
88%

sztem a baj ott kezdődik, mikor ezt a fiatalok elvárják. Főleg akkor, ha a szülőnek nincs miből. Olvastam én már itt olyat is, h hát akkor vegyen fel az egyedülálló anyuka hitelt. Persze, adósítsa el magát 100 évre, mert a gyerek házasodna, de az anyagiakért meg lusta tenni. Na ez sztem nagyonnemnormális.

Szélsőségek mindig lesznek.

2015. jún. 3. 12:14
 18/32 anonim ***** válasza:
51%
Elítélendők semmiképpen sem vagytok, ez nálatok hagyomány, mért is ne élhetnétek a lehetőséggel. Az viszont igaz, hogy el vagytok kényeztetve, ne csodálkozzatok, ha irigykednek rátok azok, akik nem kaptak/kapnak szülői támogatást és önerőből kell építkezniük. Sok boldogságot!
2015. jún. 3. 12:16
 19/32 anonim ***** válasza:
85%

Kedves Kérdező ! Én is falun lakom és nálunk is ez a szokás. Nincs ezzel semmi baj, ez olyan, mint a szülők nászajándéka a gyerekek részére. Persze nem arról van szó, hogy a szülők meggondolatlan költségekbe verik magukat, netalán kölcsönt vesznek fel, hanem csak annyit adnak, amennyit megengedhetnek maguknak. Egy gesztus a részükről és messze nem azt jelenti, hogy a s*ggük alá tolnak mindent.

Ne foglalkozz mások véleményével. Ha a ti családotok megteheti, akkor tartsátok a régi szokásokat.

2015. jún. 3. 12:20
 20/32 A kérdező kommentje:
Bocsi, ez 13-asnak ment :) Utolsó: persze, mi nem várjuk el ezt, csak nálunk ez a megszokott és a szüleim is ragaszkodnak ehhez. De ha azt mondanák, hogy nem állják akkor nyilván gyűjtenénk mi, nem lenne harag. Csak én pl. nem tudok elképzelni egy olyan szituációt, hogy párom anyukája gyüjtögetett, repdes a boldogságtól és áradozik, hogy majd ajándékba párom és én kapunk tőle egy gyönyörű konyhabútort a majdani lakásunkba, párom vagy én meg azt mondjuk, hogy: Anyuka! Mi felnőttek vagyunk. Nem kell az ajándéka. Vigye a sirba a gyüjtött pénzét, nekünk nem kell belőle. Szerintem úgy megsértenénk ezzel, hogy egyhamar szóba sem állna velünk :D De úgy látom nem csak mi jöttünk a Marsról és máshol is él ez a hagyomány :) Akik segitséget fogadnak el, azok nem elég felnőttek az élethez. Hát ez is egy vélemény, köszönöm! :)
2015. jún. 3. 12:25
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!