A mai felfogás szerint párom és én elítélendők vagyunk és elkényeztetettek?
Nálunk úgy volt, hogy mi fizettük, de ajándékokból visszajött az ára nagyrészt. (kérdezték, hogy mit hozzanak nászajándékba, és többször a pénzt választottuk az étkészlet helyett, praktikus okokból, viszonylag vegyesen)
Sőt, még a nagyiék egyik öreg rokona, akit én sose láttam korábban, az is beleadta utolsó pénzecskéit. (itt egy kicsit azért nekem ez kellemetlen, lelkifurdalásos volt)
---
A mai világban sajnos az a szokás, (talán anyagi kényszer is) hogy tanulj, dolgozz, majd házasodj, gyerekezz.
Pedig fordítva lenne egészségesebb, ideálisabb: fiatalon házasodni, gyerekezni, majd amikor azok iskolába járnak, akkor te is beiratkozol egyetemre, főiskolára, majd dolgozgatsz, ha belefér karrier.
No de ez már egy másik téma.
3-as: Nyilván nem tinédzserek vagyunk már, nem szokásunk legyen holmi szerepet játszani. Szerintem leirtam (bár gondolom direkt nem vetted észre), hogy a párom 20 éves kora óta dolgozik és már önerőből van kocsija és hamarosan lakása is lesz, amit a munkával ért el.(Fizikai és szellemi egyben) Szerintem nem igy néz ki az, ha mindent alá raknak az ember alá, de kinek hogy. Igen, én még nem dolgoztam, mivel olyan szakon tanultam, ahol nem igazán volt idő, energiam mellette. Viszont most már kilátásban van egy munka, jó esélyekkel, tehát dolgozók leszünk mindketten és meg is fogjuk venni, amire szükségünk lesz. Itt csupán a lagziról van szó és a szülői ajándékról a közös élethez, nem arról, hogy valaki elvárja ezeket és 20 évesen már BMW-ben csücsül egyetemistaként és van saját lakása a szülőktől. Kissé igy irtál :)
4-es: Elfogadom a véleményed :) Mutasd meg, hozd össze. Mi is ezen leszünk ;) De ezek szerint majd azt sem fogod kérni a szüleidtől soha, hogy ha lesz gyermeked esetleg, akkor egy hétvégén vigyázzanak rá, mert esetleg pároddal moziba mennétek? Vagy akkor már ez a felnőtt vagyok és mindent egyedül megoldok teóra nem fog állni? :)
"Így valójában nem kapnak nászajándékot, mert az fedezi az esküvő költségeit. Akkor minek a lakodalom? "
Jah, tényleg, akkor nem lenne haszon az egészen, de buta vagyok! A lényeg itt is a boríték, semmi más. Ezt mindig elfelejtem. Én azt hittem, a szerelem.
Mi sajat magunk fizettük az esküvöt, fel sem merült, hogy a szülök alljak. De nagyon sok penzt kaptunk mar tölük lakasba, autoba, stb.
Szerintem ha a szülöknek van ra anyagi kerete es ök szeretnek fizetni. ( Tehat nem ti kuncsorogtok vagy dramaztok erte - ha jol ertettem erröl szo sincs) akkor fogadjatok el es legyetek halasak a segitsegert. Ez nem kihasznalas. Ha szivesen teszik, es ott ez a szokas, semmi gond nincs ezzel. Az öveket nyilvan az ö szüleik fizettek, ti meg majd a sajat gyereketeknek segitetek anyagilag.
Mi idén házasodunk, és bizony nálunk is besegítenek a szülők. Nem kértük őket, de maguktól ajánlották fel rögtön. Például a párom öltönyét, az anyukája szerette volna neki megvenni, az én ruhámat pedig a szüleim nekem. A gyűrűket, meghívókat, egyéb apróságokat természetesen mi fizetjük, de például a vacsorát szintén a szülők felesbe. Nem azért mert mi nem tehetnénk meg, hanem mert ők akarták így. Nem fogok ellene kézzel-lábbal harcolni, hogy márpedig m fizetjük, mert más, fontos dolgokra viszont jó ha megmarad az a plusz pénz amit az esküvőre szántunk. Pl most újítjuk fel a házat, ott lesz még a nászút, aztán hamarosan szeretnénk belevágni a családalapításba is. Valamint a szülők nálunk eléggé tehetősek, tehát nem a napi betevőtől esnek el így, vagy éheznek majd 1 éven át mert nekünk segítettek...
Szerintem ha a szülők akarnak segíteni, és olyan anyagi helyzetben vannak akkor miért ne? Én azokat a szülőket nem értem akik 18 évesen kirúgják a gyereket otthonról, "már dolgozhatsz így állj a saját lábadra" címszóval. Vagy akik otthon maradnak azokról a szülők legombolják a fizetésük 3/4-ét, nehogy már hamarabb egyről a kettőre jusson az a gyerek az életben... Akik hangoztatják, hogy az nem felnőtt akinek a szülei besegítenek, meg hogy minek házasodik, csupán irigy. A felnőtt lét nem ezeken a dolgokon múlik, és nem ebben mérik. Persze, fel lehetne venni hitelt lakásra, autóra, lagzira, és egyéb dolgokra, de ha a szülők szívesen segítenek és ők ajánlják fel, akkor miért kezdje valaki huszonévesen az életét egí 25 éves hitel törlesztésével??
sztem a baj ott kezdődik, mikor ezt a fiatalok elvárják. Főleg akkor, ha a szülőnek nincs miből. Olvastam én már itt olyat is, h hát akkor vegyen fel az egyedülálló anyuka hitelt. Persze, adósítsa el magát 100 évre, mert a gyerek házasodna, de az anyagiakért meg lusta tenni. Na ez sztem nagyonnemnormális.
Szélsőségek mindig lesznek.
Kedves Kérdező ! Én is falun lakom és nálunk is ez a szokás. Nincs ezzel semmi baj, ez olyan, mint a szülők nászajándéka a gyerekek részére. Persze nem arról van szó, hogy a szülők meggondolatlan költségekbe verik magukat, netalán kölcsönt vesznek fel, hanem csak annyit adnak, amennyit megengedhetnek maguknak. Egy gesztus a részükről és messze nem azt jelenti, hogy a s*ggük alá tolnak mindent.
Ne foglalkozz mások véleményével. Ha a ti családotok megteheti, akkor tartsátok a régi szokásokat.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!