Milyen hatása lesz szerinted a családodra a vasárnapi boltbezárásoknak?
39-es hihetetlen, mennyire értetlen. Már két válaszoló is írta, hogy a munkahelyén a törvény hatására BIZTOSAN ELENGEDNEK embereket!!!
Nálunk nem érdekes, mert kistermelőktől vásárolunk, szinte nem is járunk multiba. De az ott dolgozókat nagyon sajnálom, mert tuti, hogy több ember számíthat felmondásra, hiszen egyrészről kiesik a tulajnak a vasárnapi bevétel, másrészt egy héten most már nem 168 órára kell beosztani az embereket, hanem csak hat napra. Ennyire pedig nyilván kevesebb ember kell.
Bár ki tudja, milyen következményei lesznek, majd tavasszal kiderül.
Ránk rossz hatása lesz. A párom munkahelyén nagyobb rendelésnél akár 2 hónapon keresztül is heti 6 napban dolgoznak és túlóráznak, és csak vasárnap tudjuk elintézni a bevásárlást. Egyértelműen gondot fog okozni a vasárnapi zárva tartás. Azt sem tudom, honnan szerzünk friss pékárut hétfőre, marad a kétnapos, vagy az előrecsomagolt, amit nem szeretünk.
Lehet van néhány ember, akinek öröm, hogy nem kell vasárnap dolgoznia, de a többség kalkulált ezzel, mikor elvállalta a munkát, sokan pedig direkt hétvégén dolgoztak a pótlékok miatt. Ez a néhány forint extra most hiányozni fog többeknek az ismeretségi körömben. Hogy lesz-e emiatt elbocsátás, nem tudom, nyilván nem fogják meglengetni a statisztikákat, ha az rossz fényt vetne a rendeletre. Ha logikusan nézzük, akkor viszont kevesebb személy kell ahhoz, hogy 6 napon keresztül legyen minden nap megfelelő létszám az üzletben, mint 7 napon keresztül. Ez olyan 15%-os leépítést jelent. Közben a vásárlói forgalom is csak 6 napra koncentrálódik, szóval minden napra egy kicsit több munka jut, mint 7 napos munkarendben. Nagyon keveseknek szolgálta ez az egész az érdekét, találhattak volna jobb megoldást arra, hogy ne kényszeríthessenek senki akarata ellenére vasárnapi munkavégzésre.
Egyetemista vagyok és diákmunkásként dolgozok vagyis ha elfogadják a törvényt akkor csak dolgoztam egy nagyobb multinál. Mivel lassan egy éve folyamatosan "munkára" fogható vagyok, ezért hétvégére is mehetek, ami hétvégi pótlékot jelent, viszont eddig csak napi 3-5 diákra volt szükség, mert a csúcsidőkre hívtak minket, az állandó állománynak, az ott dolgozóknak így sokkal jobb beosztást tudtak összeállítani, amibe igen, néha a hétvége is beleesett, de náluk talán van egy olyan szabály, hogy a hétvégéből max 1 napra lehet beosztani ha már gyereke van. Egyik dolgozót se hallottam hőbörögni a beosztáson. Viszont így ha egy nappal kevesebb lesz alapból a diákmunka iránti igény megcsappan, szóval mehetek verekedni a jó kis gyári melókért. (igen, vidéki diákmunka címén kb ez a két lehetőség van, áruház vagy gyár) Ráadásul nálunk párommal eddig az volt a bevásárlási menetrend, hogy hétköznap max kenyeret vettünk vagy ha hirtelen eszembe jutott, hogy dejó lenne ezt vagy azt enni, esetleg valami nagy akció volt (az meg általában szerdától vagy csütörtöktől van) akkor vásároltunk hétköznap, amúgy mindig vasárnap, mert az egész hetes hajtás után szombat a pihi nap. Sokáig alszunk, megesszük a maradékokat a hűtőből, vasárnap pedig feltöltjük és friss pékárút veszünk hétfőre. A ház alatti kisboltban egyszer vásároltam és azóta se, vagy nem sikerült máskor megtalálni amit akartam vagy nem vagyok hajlandó, mert amikor vásároltam akkor is kétszer annyiért adták a kis dobozos tejfölt (valami noname márkával), mint bármelyik multinál a legburzsujabbat. (danone és társai)
Értem én, hogy a kisboltot elnyomja a multi, de nem véletlen. Ilyen iszonyatos árkülönbségekkel, amíg nem leszek nehezen mozgó nyugdíjas nem fogok kisboltban vásárolni, inkább elmegyek a 3-4 megállóra lévő sparba vagy rászánok 1 óra utazást a nagyon üzletért. Ráadásul kicsit nagyobb a választéka a multiknak. Nem mindenből max 1 vagy 2 márka van. Már ha egyáltalán kapható. Különlegesebb fűszereket például képtelenség kisboltból beszerezni. A borókabogyó vagy a szerecsendió már különlegesnek számít.
"juj de jó, vasárnap van, menjünk családostól a TESCO-ba vásárolni, milyen jó időtöltés"
Nem időtöltés miatt vásárolok, hanem vasárnap délelőtt döntöm el sokszor, hogy mit akarok ebédelni, és megyek bevásárolni.
"Legalább a sok proli " juj de jó, vasárnap van, menjünk családostól a TESCO-ba vásárolni, milyen jó időtöltés " megszűnik."
De ha te nem vagy ott, téged ez miért zavar? Fáj neked, hogy mások hogy osztják be az idejüket?
Semmilyenre, mert hálisten nem kereskedelemben dolgozok.
De ha úgy lenne "nagyon örülnék", hogy elveszthetem a munkámat.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!