Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Egyéb kérdések » Vannak itt olyanok, akik...

Vannak itt olyanok, akik középiskolát fejeztek, a testvérük meg egyetemet vagy fordítva?

Figyelt kérdés

nem érzitek úgy hogy "igazságtalan" vagy hogy a testvér "előrébb" van?

Bocsánat,elég nehezen tudtam megfogalmazni,de remélem értitek a lényeget.nemet és kort is írjatok!előre is köszönöm!

2014. máj. 25. 09:05
1 2 3 4 5
 21/47 anonim ***** válasza:
54%

Hadd szálljak be egy kicsit a mi mennyibe kerül egyetemen és diákmunka majd fedezi témakörbe.

Tökjó van diákmunka... de mennyit keress egy hallgató a diákmunkával? Mondjuk 450-500 Ft-os órabérrel, amikor be kell járnia az egyetemre? Nem ritka esetet vázolok fel: nem dúsgazdag szülők, együtt vannak, dolgoznak a legjobbat akarják a gyereküknek. A gyerek jól tanul, hajt, letesz egy emelt kémia és emelt biosz érettségit és bejut az orvosira/állatorvosira/fogorvosira vagy hasonlóra államin. De öröm van és boldogság, a tanulás ingyen van és majd diákmunkázik, igaz? Nem igazán. Egy komolyabb szakon igenis ott kell lenni az előadásokon, igenis minden zh-t meg kell írni jól, és mondjuk orvosin kapásból egy kisebb vagyon kiadásával kezdesz (anatómiai atlasz, élettan könyvek, szike és társai) pedig még a lábad be sem tetted az egyetemre! Emellett annyi a tanulnivaló, hogy örülhet a hallgató, ha meghalni van ideje.... mielőtt szóba kerülne: nem végeztem orvosként, nem is fogok orvosként végezni, más egyetemi szakra készülök, de mivel a biosz az én tanulmányaim szerves része is lesz, ezért kicsit belelátok az orvostanhallgatók életébe. Nem védem őket, mert nem igazán kedvelem őket más okból kifolyólag, de tény és való, hogy:

a, vannak olyan egyetemi szakok, ahol nem annyiból áll az egész, hogy elolvasol 2 könyvet, összecsapsz egy esszét és megkapod az ötöst, közben meg buli az élet.

b, még ha szerez is egyetem mellet munkát a hallgató, akkor sem fizetik éppenséggel túl, de meg is alig. Talán a kollégiumot ki tudja abból fizetni és annyi.

Szóval az, hogy egy szülőpáros el tud tartani egy középiskolást nem feltétlen jelenti azt, hogy egy egyetemistát is.

2014. máj. 25. 10:27
 22/47 anonim ***** válasza:
96%

Hát a fent említett építész szak kimondottan olyan, hogy havi 40-be biztos benne az anyagköltség (mert a rajzokat nem a4-es nyomtató papírra kérik)

A kedvenc nyomdámban sorra vannak a tervek A1-2-3 méretben.

Amik nyomtatása 5-10 000 Ft is felemészt. És az csak egy rohadt terv. A legdurvább amitől tudok az 85 ezer körül volt a havi kiadása a srácnak, mert annyi leadása volt és annyi minden kellett.

Nos... egy középiskolásnak nem kell nyomtatni minden hónapban a2-3-as méretben, sem speciális ceruzák a rajzhoz.

Persze mint mondottam sok szak van ahol elég a bérlet... de vannak olyan mérnöki karok, ahol neked komoly összegeket kell beruháznod. Sőt gépész és építész szakon már egy izmosabb gép is kell, ha eddig nem volt vagy kénytelen lesz az illető olyan barátot barátnőt beszerezni ahol ez van, mert a tervező programoknak elég nagy a gépigénye.

2014. máj. 25. 10:30
 23/47 anonim ***** válasza:
84%
Nálunk fordítva van. Én végeztem egyetemet, a húgomnak pedig csak szakmája van. Korábban érezhető volt némi féltékenység a részéről, de mivel mindketten sikeresek vagyunk a munkánkban, ezért ez mára már megszűnt. Szerintem nem az egyetemen múlik, hogy ki mennyire lesz sikeres, hanem azon hogy ki mennyit tesz érte. Egyetemre pedig mindenki mehet. Az én Szüleim se voltak milliomosok, ezért én is dolgoztam a tanulás mellett.Valamit valamiért.
2014. máj. 25. 10:52
 24/47 anonim ***** válasza:
47%
Nem tudok érdemben hozzászólni a témához, csak annyit hozzátennék, hogy a vegyészeknek nem kell cipő és sapka (?? nem pékek vagyunk :D) hanem egy egyszeri kb 20k-s kiadásból meg is vagy az egyetem végéig.
2014. máj. 25. 11:01
 25/47 anonim ***** válasza:
62%
Nos, én azt gondolom, hogy akit valoban érdekel a választott szakmája, az be fog járni minden órára, a szabad idejének nagy részét pedig tanulással tölti, igy nem sok lehetősége van a diákmunkara.
2014. máj. 25. 11:03
 26/47 anonim ***** válasza:
100%

Egy komolyabb egyetemet, főiskolát, szakot nehéz munka mellett időben elvégezni.

Én gazdasági szakra járok, szóval nálunk valamivel kevesebb a kiadás, mint mondjuk egy orvosin vagy mérnökin. Viszont, ahhoz, hogy meg tudjak venni egy könyvet, fél évvel korábban el kezdenem rá gyűjteni, mert egyszerűen olyan sokba kerül. Azért középiskolában 10, max 20 ezer forintba került a tankönyvcsomag, itt meg egy könyv kerül 10 ezerbe...

2014. máj. 25. 12:19
 27/47 anonim ***** válasza:
42%

"Nos, én azt gondolom, hogy akit valoban érdekel a választott szakmája, az be fog járni minden órára, a szabad idejének nagy részét pedig tanulással tölti, igy nem sok lehetősége van a diákmunkara."

Hát rosszul gondolod. Engem tényleg érdekel a szakmám, de rohadtul nem fogok olyan előadásokra bejárni, amikről tudom, hogy nem jók. És az élet nem csak munkából és tanulásból áll.

2014. máj. 25. 13:09
 28/47 anonim ***** válasza:
82%

Nálunk így van. Nekem 2 szakról van egyetemi diplomám (régebben még szakpárokat lehetett tanulni ugye), plusz később erre épülve még szakmát is végeztem.

A testvérem már a középiskolában is lusta volt tanulni, felvették egyetemre, de előbb bukott, majd évekig alig járt be, végül hosszadalmas huzavona után kiiratkozott...

Engem az egészben az bánt, hogy mindig azzal jön, hogy "bezzeg" én, nekem olyan könnyű... hát k*rvára nem volt könnyű! Csak én a faszverés meg idővesztegetés helyett csináltam is valamit, nem lestem, hogy majd a számba repül a sült galamb. Az a nagy igazság, hogy neki is ugyanúgy minden lehetősége megvolt, mint nekem, csak nem élt vele...

2014. máj. 25. 13:16
 29/47 anonim ***** válasza:
10%
Mondjuk az meg mindig nem derült ki, hogy miért csak az egyiknek van magasabb végzettsége..... Érdekelne.
2014. máj. 25. 13:18
 30/47 anonim ***** válasza:
44%

"Nos, én azt gondolom, hogy akit valoban érdekel a választott szakmája, az be fog járni minden órára, a szabad idejének nagy részét pedig tanulással tölti, igy nem sok lehetősége van a diákmunkara."

Ilyen válaszolókról derül ki egyértelműen, hogy nagy többség egyetemet belülről még nem látott.

Jelentkezek matek szakra érdekel is de vannak kreditfeltöltő tárgyak pl szociológia, társadalomismeret, filozófia, ezeknek az ég világon semmi köze a szakodhoz de teljesíteni kell, na ezeken egyáltalán nem tolong a tömeg.

Aki nem engedhet meg drága egyetemet az menjen akkor olcsóbbra, el nem hiszem, hogy mindenki az orvosira vágyik. Ez olyan mintha azt írnátok, hogy csak kaviárral lehet jóllakni.

2014. máj. 25. 13:19
1 2 3 4 5

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!