Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Testvéri kapcsolat » Akiknek autista testvérük...

Akiknek autista testvérük van! Ti hogy bírjátok? 16 éves vagyok, főleg velem egykorúakra lennék kíváncsi.

Figyelt kérdés

A testvérem autista, én 16 éves lány vagyok, ő 19 éves fiú.

Nagyon nehéz vele mert a nyugodt, csendes autistától távol áll, nem is autistát mondanék akkor már, inkább valami elmezavart. De néha teljesen látszik rajta hogy tudatában van annak hogy ő most szórakozik velünk, máskor meg hajtogat egy mondatot 10x és nem fogadja el rá a normális választ.

Ti hogyan viselkedtek az autista testvéretekkel, hogy bírjátok elviselni? Tanácsokat szeretnék, hogy hogyan lehetne könnyebb. (mielőtt ítélkeznétek, nem ismeritek sem őt sem engem)

2012. szept. 19. 19:58
1 2
 1/15 Bence_ ***** válasza:
83%

Le a kalappal a szüleid előtt, hogy utána össze hoztak téged.

Rengeteg energia egy "normális" gyerek is. Egy beteg még hatványozottabb.

Sok-sok türelem.Szerintem ez mindenkinek nehéz.

2012. szept. 19. 20:06
 2/15 anonim ***** válasza:
61%
Beteg gyerek után a szülők gyakran érzik azt, h most, gyorsan kell egy másik gyerek. Ne gondolja a környezet, h ők nem tudunk normális gyereket csinálni.
2012. szept. 19. 20:10
 3/15 anonim ***** válasza:
45%
tudnak
2012. szept. 19. 20:11
 4/15 A kérdező kommentje:

háromévesen még egyáltalán nem látszott rajta semmi, azt mondják a szüleim hogy ő volt a világon a legaranyosabb kisfiú, szóval eredetileg két normális gyerek volt, ha lehet így mondani.

azután lett olyan miután megszülettem, kihozta belőle a dolog az autizmust vagy nem tudom. mert koraszülött vagyok, anyukám hónapokat feküdt bent velem a kórházban, és így nem lehetett vele, ami gondolom háromévesen eléggé megviselte.

2012. szept. 19. 20:22
 5/15 anonim ***** válasza:
88%
te vagy az, aki tegnap azt írta, hogy az anyja őt okolja a bátyja betegségéért? az autizmus genetikai okokra vezethető vissza, neked ebben semmi szereped nincs...
2012. szept. 19. 22:48
 6/15 anonim ***** válasza:
86%

Ha ez megnyugtat, neked ehhez semmi közöd. Sajnos személyes tapasztalatom nincs, de vannak olyan könyvek, ahol autisták írnak a saját betegségükről. Most sajnos nem jut eszembe a címük, de azokat érdemes lenne elolvasnod, úgy talán könnyebben megértenéd, hogy a testvéred mit miért tesz, és így jobban le tudnád reagálni.

Majd délután leszek gépközelben, addig hátha leírja valaki más, ha nem, akkor megpróbálom előbányászni a címeket.

Kitartást!

2012. szept. 20. 08:41
 7/15 anonim ***** válasza:
94%

Akkor ahogy ígértem:

Birger Sellin - A lélek börtöne --- ezt olvastam, az elején van egy bevezető a családról és az autista fiukról, arról, hogyan próbálták leküzdeni a problémákat. A második rész tartalmazza a fiú írásait, gondolatait. Szerintem nagy hasznodra válhat.

Seth F. Henriett - Autizmussal önmagamba zárva

Mark Haddon - A kutya különös esete az éjszakában

Donna Williams - Léttelenül

Ezt a hármat még nem olvastam, de ezeket is autisták írták, szóval biztos segítené a megértést.

2012. szept. 20. 16:08
 8/15 A kérdező kommentje:

#5 nem én írtam, egyáltalán nem okolom magam miatta, nem én tehetek arról hogy egy taggal(velem) bővült a családfa:)

#6,7 könyveket olvastam, pl Mark Haddontól a Kutyát, de valahogy nem fogtak meg. olvastam a Virágot Algernonnak-ot is, könyvnek nagyon tetszett, de nem segített megérteni semmit, és már nagyon nem is akarom csak békességben leélni az életemet. A szüleim rengeteget veszekednek a bátyám miatt, lassan rámegy a házasságuk és én nem akarok egy koloncot az életembe, ne ítéljetek ez ezért, de nem tudom mit csináljak majd vele ha már a szüleim nem lesznek, mert én nem fogom babusgatni az biztos. És még egyszer mondom, ő nem az a tipikus autista, sokkal nehezebb vele.

2012. szept. 20. 16:35
 9/15 A kérdező kommentje:
És köszönöm az eddigi válaszokat:)
2012. szept. 20. 16:36
 10/15 anonim ***** válasza:
93%

Sajnálom, hogy nem segítettek.

Megértem, hogy nem szeretnél majd gondoskodni a testvéredről, ez egy olyan teher, amire nem lehet kényszeríteni, meg egyszerűen nem mindenki olyan, hogy képes legyen jól bánni egy autistával - és erről nem ő tehet, hanem egyszerűen ez egy olyan dolog, ami mindenkit megvisel.

Vannak Magyarországon is autistákkal foglalkozó intézetek, köztük van bentlakásos is, ez megoldást jelenthet. Vannak az autizmusnak is fokozatai, sokan egyáltalán nem kötődnek másokhoz, nekik szó szerint teljesen mindegy, hogy a családtagjaik vannak-e körülöttük, vagy más emberek. Az ilyen autista központokban legalább szakszerű segítséget kaphatnak, plusz olyan környezetet, ami nekik is jó. Ha olyan helyzetbe kerülsz, hogy neked kellene gondoskodnod a testvéredről, szerintem ez lenne a legjobb megoldás.

2012. szept. 20. 17:09
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!