Szülők, ti felajánlanátok, hogy a gyereketek hitelét a házatokra terheljék?
Rólunk lenne szó. 2 éve vagyunk házasok, az adott településen dolgozunk. Férjemnek nagyon jó munkahelye van itt (200e a fizu), nekem jelenleg 70e a fizum, de úgy néz ki, lesz egy jobb állásom, kb. 100e-es fizuval.
Anyámék háza 25M körüli értékű, a hitel kb. 5M lenne. E nélkül magas önrész kellene, amit nem egyhamar tudnánk összeszedni, felénk 40-50%-os önrész kellene, ami még 2-3év lenne. Kamattámogatott hitellel csak 6% lenne a kamat.
Biztosan tudnánk fizetni, 50e körül lenne a törlesztő. Most 20e-et fizetünk a bérlésre, +közösköltség 10e... és havi 50-70e ft-ot félre is teszünk. Szóval biztosan tudnánk fizetni.
Szóval, ti ebben a helyzetben felajánlanátok a gyereketeknek ezt a lehetőséget? Mindkét szülőm 100e felett keres.
Én ezt kérni nem szeretném, csak vélemény érdekel. Nem is várom el, félreértés ne essék.
nem, nem várom el, nem is fogom kérni, ha nem hiszed így jártál, nem fogom bizonygatni. Ha nem tűnt volna fel, amit
írtam, azt egy VÁLASZRA írtam. Mindegy.
Igazából nem lenne kockázat, ahogy egyik előző válaszoló írta, simán kitudnák ők is fizetni, ha akkora gáz lenne, de akkor meg megpróbálnám eladni, és visszaadni nekik. De ilyen nem lesz, sem az, hogy ők fizessék, sem az, hogy mi nem tudnánk.
Én csak azon vagyok meglepődve, hogy sokan inkább pénzt adnak/fogadnak el, mint egy ilyen szívességet.
Én pl. a pénzt nem fogadnám el.
Inkább felvenném a hitelt a házukra, és ha gáz van, segítsenek ki abból a pénzből, amit nekem akartak adni, de ha meg nem lesz gáz, akkor megmarad a pénz is nekik, és mi is a saját erőnkből fizettük ki a lakást. Szerintem ahol pénzt ajánlanak, még mindig ez a legjobb megoldás.
Mondjuk nálunk egyik lehetőség sem áll fenn, szóval teljesen lényegtelen.
Aki meg azt írta, a férj szüleitől kell megkérdezni... hát nem tudom, akkor mit kapok, ha úgy szól a kérdés, hogy: Anyós helyében megengednéd-e, hogy hitelezzük a házadat? - akkor aztán jönne az oltás, h nekem ahhoz semmi közöm, meg mit képzelek, az az ő élete munkája, stb. Amivel amúgy teljesen egyet is értek, így ez a fejembe meg nem fordult, csak egy hsz-re reagálva írtam.
"Vagyis akkor ma egy átlag magyar 10évig spórol az önerőre utána 20 évig fizeti a hitelt. Ja, végülis jól hangzik... "
ezt azért írtam, mert írta valaki, hogy személyi kölcsönnel ez nem megoldható (amit amúgy nem tudtam). Nekünk összejönne az önerő, meg itt fillérekért vannak a házak, szóval nem is magamra céloztam, ez egyértelmű lenne, ha elolvastad volna a válaszaimat.
"nem, nem várom el, nem is fogom kérni, ha nem hiszed így jártál, nem fogom bizonygatni. Ha nem tűnt volna fel, amit
írtam, azt egy VÁLASZRA írtam. Mindegy."
Egy válaszra írtad azt, ami a fejedben volt. Ami egyértelműen arról szólt, hogy te azt tartod helyesnek, hogy kockáztassanak ők, mert neked most kell az a ház.
Egyébként írod, hogy nagyon nehezen lehet ott eladni ingatlant, akkor miből gondolod, hogy egy év múlva esetleg nem lesz még meg a ház?
"Igazából nem lenne kockázat, ahogy egyik előző válaszoló írta, simán kitudnák ők is fizetni, ha akkora gáz lenne, de akkor meg megpróbálnám eladni, és visszaadni nekik."
NEKED nem lesz kockázat, max a szüleid fizetnek. -.-
Hogy lehetsz ilyen számító nő??
"Én csak azon vagyok meglepődve, hogy sokan inkább pénzt adnak/fogadnak el, mint egy ilyen szívességet. Én pl. a pénzt nem fogadnám el."
Én is inkább pénzt adnék, azzal nem kockáztatom a házamat évekig.
"Inkább felvenném a hitelt a házukra, és ha gáz van, segítsenek ki abból a pénzből, amit nekem akartak adni, de ha meg nem lesz gáz, akkor megmarad a pénz is nekik, és mi is a saját erőnkből fizettük ki a lakást."
1. Megint az jön elő, amit szeretnél: kockáztassák a házukat miattad.
2. Tudod garantálni, hogy a teljes futamidő alatt lesz munkahelyetek? NEM!
"Aki meg azt írta, a férj szüleitől kell megkérdezni... hát nem tudom, akkor mit kapok, ha úgy szól a kérdés, hogy: Anyós helyében megengednéd-e, hogy hitelezzük a házadat? - akkor aztán jönne az oltás, h nekem ahhoz semmi közöm, meg mit képzelek, az az ő élete munkája, stb. Amivel amúgy teljesen egyet is értek, így ez a fejembe meg nem fordult, csak egy hsz-re reagálva írtam."
A szüleid házához sincs több közöd, mint az anyósodékéhoz!!
Abból a szempontból megértem a kérdezőt, hogy mikor fiatalabb voltam, akkor én is elég önző voltam ilyesmiben.
Talán 24-25 éves koromig is így gondolkodtam. Mondjuk ilyen őrültségbe már akkor se mentem volna bele, mint a jelzálog, de addig azt gondoltam, jogos a szüleimtől elvárni, hogy ilyen nagy dologban segítsenek nekem, hiszen ez természetes lenne.
Azóta magamba szálltam, és nem várok a szüleimtől semmit, sőt, inkább az a tervem, hogy én segítsek nekik, ha tudok majd.
Valószínűleg a kérdező nagyon fiatal még, és később be fogja látni magától is, hogy mekkora felelőtlenség és önző dolog, ami most olyan ésszerűnek tűnik.
63as már megint nem értelmezel, pedig 2 centivel az agymenésed felett ott van, hogy mire írtam ezt.
Az, hogy reagálok MÁSOK válaszaiban leírt MÁSOK körülményeire, az még nem jelenti azt, hogy a SAJÁT helyzetemben azt tartanám jónak.
10000% hogy nem lesz a szüleim házán hitel. Pont. Én csak kíváncsi voltam, hogy ebben a helyzetben MÁS hogy gondolkodik.
Most már hiába bizonygatod, azért előjött a valódi szándékod.
De még egyszer leírjuk, hogy biztos emlékezz: ne kockáztasd a szüleid házát. Majd lesz nektek kacsatavas szaunás, vesztek valamit később, összespóroljátok rá a kezdőtőkét, és szépen felépítgetitek magatoknak. Különben azt jobban meg fogjátok becsülni, mint amit csak úgy megvettetek.
Jól van aranyoskám, akkor igazad van, nehogy ezért ne tudj aludni az éjjel :) Puszi
(amúgy nem tudom, mit nem lehet azon megérten, hogy 1000%, hogy NEM lesz hitel azon a házon)
Én pedig még mindig azt nem értem,hogy hogy a francba lehet a mai világban hitel nélkül épitkezni?? És ezt nem rossz indulat kérdezi belőlem, hanem tényleg kiváncsi vagyok. Igaz nem MO-i vagyok, de körülöttünk is sokan (sőt szinte mindenki) hitelre épitkezik. Igen itt is vannak akik elveszitik a házukat. DE. Egy konkrét példa az én környezetemből. 4 ember keres a családban, ha fizu van mennek költekezni, aztán meg sirtak mikor jött a végrehajtó. Szerencséjük volt mert egy adósságrendező hitelt sikerült szerezniük, és megint itt a DE, még mindig nem veszik komolyan a dolgot, mert ugyanazt folytatják amit eddig, és állitólag megint bajban van. Plusz még vannak összevissza gyorskölcsöneik...
Igen vannak akik nem veszik komolyan ezt és ezért veszitik el az állásukat. Aki felfogja hogy mi a tét, szerintem nem kockáztat és azon ha el is vesziti a munkaját, hogy újat találjon, akár külföldön is, mert nem akarja a házát elvesziteni. Mi legalábbis igy gondoljuk.
És ismerek egy olyat aki önerőből épitkezik egy átlagos fizetésből. Több mint 10 éve tart neki, mert hát a mai világba hitelt? Nemrég tették fel a tetőt. Hát kérdem én mikor lesz olyan állapotban a ház hogy bele is költözzenek?? Nem beszélve arról hogy hosszú ideje álltak a falak a szabad ég alatt ázva. Téglának sem tesz jót, ha nincs bepucolva...
Még egy hitel mellett is mindig van mire költeni egy házra. Mert ugye a hitel sem biztos hogy mindent fedez. Rengeteg pénzt költöttünk azóta még rá a házunkra. Ha akkor nem vállaljuk be, akkor még mindig együtt nyomorgunk immáron 9-en egy háromszobás házban.
Mert szerintem hamár önerőből akarsz épitkezni, akkor bizony legalább annyi pénz kell hozzá, hogy tudd a házat tető alá tenni, lezárni és nem ártana bepucolni, ha a belső munka elmarad, az már nem számit. De ez is egy vagyon.
Igen kockázatos, de miért ne vehetne föl olyan hitelt aki tudja fizetni és olyan a hozzáállása is.
Van egy mondás: Aki mer az nyer. Hát szerintem van benne valami, csak hozzáállás kérdése...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!